Auto|15.05.2019 10:36

Ford Focus Active: Για… δραστήριους οικογενειάρχες

Νίκος Λουπάκης

Η οικογένεια Focus αποκτά ένα ακόμα μέλος, έτοιμο (σχεδόν) για όλα, χάρη στην αυξημένη κατά 30 χιλιοστά απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος που του επιτρέπει να κινείται απροβλημάτιστα στους χωματόδρομους. Τα πλαστικά προστατευτικά γύρω-γύρω προσδίδουν το απαραίτητο άγριο “look” στο νέο μοντέλο ενώ το δικό τους ρόλο, στη διαμόρφωση τόσο της αισθητικής όσο και των δυνατοτήτων κίνησης στο χώμα παίζουν τα ελαστικά υψηλότερου προφίλ, με ζάντες 17 ή 18 ιντσών.

Το Focus Active προσφέρεται τόσο ως πεντάθυρο χάτσμπακ, όσο και ως στέισον, ενώ στον τομέα των μηχανικών συνόλων έχουμε δύο κινητήρες βενζίνης “EcoBoost” 1.5L με 150 και 182 ίππους που μπορούν να συνδυαστούν με χειροκίνητο εξάρι κιβώτιο ή αυτόματο 8 σχέσεων και έναν diesel 1.5L 120 ίππων που συνδυάζεται με εξάρι χειροκίνητο, όλοι τους υπερτοφοδοτούμενοι.

Στη διαμόρφωση της υψηλού επιπέδου οδικής συμπεριφοράς το δικό της ρόλο παίζει στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις Active ανάρτηση SLA πολλαπλών συνδέσμων της Ford στον πίσω άξονα, αλλά και η διαφορετική ρύθμιση των ελατηρίων, αμορτισέρ και αντιστρεπτικών ράβδων, που συνδυάζεται ειδικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έκδοσης με νέα γεωμετρία στα σημεία άρθρωσης της ανάρτησης.

Σημειώστε ότι πέραν των ήδη γνωστών προγραμμάτων οδήγησης Normal, Sport και Eco, όλες οι εκδόσεις του νέου Focus Active προσφέρουν δύο επιπλέον δυνατότητες: το πρόγραμμα Slippery, που ρυθμίζει το ESC και το Traction Control ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε επιφάνειες μειωμένης τριβής (λάσπη, χιόνι, πάγος) και το πρόγραμμα Trail, που συμβάλει στη διατήρηση της “φόρας” του αυτοκινήτου σε σαθρές επιφάνειες (πχ. άμμος) ρυθμίζοντας την απόκριση του γκαζιού, τα χαρακτηριστικά απόδοσης του ABS και το Traction Control.

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού που περιλαμβάνει πλήθος προηγμένων συστημάτων ασφαλείας όπως η υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα (Collision Mitigation System) και ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών, αλλά και τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, όπως το Adaptive Cruise Control κ.ά.

Ο τιμοκατάλογος του νέου FordFocus Active, ξεκινά από τα € 21.393 για τις εκδόσεις βενζίνης (1.5L/150 PS) και από τα € 25.528 για τα diesel (1.5L/120 PS).

Ford Focus Active