Auto|07.06.2019 18:32

Mercedes Benz A-Class Saloon: Οι χώροι της τεχνολογίας

Νίκος Λουπάκης

Στην ελληνική αγορά είναι πλέον διαθέσιμη η A-Class Saloon, που μπορεί να διαθέτει μία πόρτα λιγότερη, δηλαδή τέσσερις έναντι πέντε του χάτσμπακ μοντέλου, όμως υπερτερεί ως προς το μήκος - που ξεπερνά πλέον τα 4,5 μέτρα - και προσφέρει τελικώς ένα σαφώς μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ, αλλά και ταυτοχρόνως μια διαφορετική αισθητική επιλογή, για όσους προτιμούν τις πιο κλασικές φόρμες. Το τετράθυρο “saloon”, έχει επίσης ένα «υπολογίσιμο» μεταξόνιο 2729 χιλιοστών που εξασφαλίζει άνεση χώρου για όλους τους επιβάτες –και ύψος οροφής για τους πίσω επιβάτες που βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας - αλλά και τις αναλογίες ενός δυναμικού compact μοντέλου με κοντούς προβόλους μπροστά και πίσω. Αποτελεί δε μία λογική προσθήκη στη γκάμα των premium σεντάν C-Class, E-Class και S-Class της Mercedes-Benz, της εταιρίας που έχει μια ιδιαίτερη παράδοση και εξειδίκευση σε αυτού ακριβώς του τύπου τα αυτοκίνητα.

Ενώ η κλασική – σεντάν – φόρμα έχει μία επιπλέον θετική «παρενέργεια»: την πολύ καλή αεροδυναμική.

Με την τιμή του επίμαχου συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης να περιορίζεται στο Cd=0,22 και τη μετωπική επιφάνεια στα 2,19 m², η A-Class Saloon κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων από την άποψη αυτή μοντέλων παραγωγής παγκοσμίως και, συνεπώς, υπερασπίζεται επάξια το παγκόσμιο ρεκόρ της CLA Coupé.

Σταθερές αξίες

Η νέα A-Class Saloon εξελίχθηκε στο Sindelfingen της Γερμανίας και κατασκευάζεται στα εργοστάσια Aguascalientes του Μεξικό και Rastatt της Γερμανίας. Είναι, δε, αναπόφευκτα εφοδιασμένη με όλες τις γνωστές αρετές μίας A-Class. H γκάμα της, λοιπόν, περιλαμβάνει τους ίδιους turbo βενζινοκινητήρες 1,33 και 2,0 λίτρων με 136 hp (A 180), 163 hp (Α 200) και με 224 ίππους (Α 250) αντίστοιχα, αλλά και έναν turbo-diesel 1.462 κ.εκ. (A 180d) με 116 ίππους. Πρόκειται για νέους ή βελτιωμένους κινητήρες από τη γκάμα της γερμανικής εταιρίας με τον βενζινοκινητήρα των 1,33 λίτρων να διαθέτει μεταξύ άλλων σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων (για μείωση της κατανάλωσης) αλλά και τριγωνικού σχήματος κυλινδροκεφαλή για βελτιωμένη καύση, ενώ ο ντίζελ είναι εφοδιασμένος σύστημα περιορισμού των εκπομπών NOx τεχνολογίας AdBlue® και στροβιλοσυμπιεστή με βελτιστοποιημένη απόκριση και ψύξη αέρα υπερπλήρωσης με νερό. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7G-DCT.

Ενώ όπως και στην πεντάθυρη A-Class, έτσι και στη Saloon, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής συστήματος ανάρτησης, ανάλογα με την έκδοση κινητήρα και τις προτιμήσεις του οδηγού. Το σύστημα Dynamic Select, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού προσαρμόζει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου στις επιθυμίες του οδηγού, αποτελεί βασικό εξοπλισμό και, ενώ προαιρετικά διαθέσιμη είναι επίσης η ανάρτηση με ενεργά μεταβαλλόμενη απόσβεση. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τροχοί 16 ιντσών.

High Tech

Άκρως εντυπωσιακή είναι η λίστα με τα πάσης φύσεως συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσά τους, το σύστημα πολυμέσων MBUX - Mercedes-Benz User Experience, που έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει - μέσω τεχνητής νοημοσύνης - τις ιδιαιτερότητες του οδηγού και να προσαρμόζεται σε αυτές δημιουργώντας ένα είδος «σχέσης» μεταξύ οδηγού, οχήματος και επιβατών.

Στην υψηλή τεχνολογία παραπέμπει άκρως εντυπωσιακό – ιδιαίτερα στην περίπτωση που διαθέτει το συνδυασμό των δύο μεγαλύτερων σε μέγεθος οθονών υψηλής ευκρίνειας -  ταμπλό. Σημειώνουμε ότι οι δύο οθόνες στη βασική έκδοση έχουν μέγεθος 7,0 ιντσών αλλά φτάνουν έως και τις 10,25 ίντσες (26 cm) στις πλουσιότερες εκδόσεις, με την οθόνη αφής να αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού ελέγχου του MBUX, που περιλαμβάνει επίσης ένα touchpad στην κεντρική κονσόλα και πλήκτρα ελέγχου αφής στο τιμόνι.

Στον τομέα της υποβοήθησης του οδηγού ξεχωρίζει το προαιρετικό σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης με την A-Class να διαθέτει βελτιωμένα συστήματα καμερών και ραντάρ που της επιτρέπουν να «βλέπει» σε απόσταση έως και 500 μ. ενώ χρησιμοποιώντας δεδομένα χαρτών και πλοήγησης, με τη βοήθεια του συστήματος υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, μπορεί να μειώνει αυτόματα την ταχύτητα όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε στροφές, διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους.

Οι τιμές για το νεότερο μέλος της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz ξεκινούν με τον βασικό εξοπλισμό (πακέτο “Style”) να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εξαιρετικά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως η ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (στοιχείο που μπορεί να σου σώσει τη ζωή σε ένα μακρινό ταξίδι, αποτρέποντας μια ακούσια αποχώρηση από τη λωρίδα κυκλοφορίας – ή και έξοδο από το δρόμο).

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

                                    Α 180                Α 180 d

Κινητήρας:                  1332 cm3          1461 cm3

Ισχύς (hp/rpm)         136/5500          116/3500

0-100 km/h:                9,3’’                   10,6’’

Ταχύτητα (km/h)      216                    206

Κατ/ση*(l/100 km):    5,6 - 5,3             4,0 – 3,8

CO2*(g/km):               128 - 121          113 - 107

M x Π x Y:                    4549 x 1796 x 1446 mm

Πορτμπαγκάζ:            420 λίτρα

Τιμή:**                       € 28.230            € 32.773

Στον πίνακα βλέπουμε στοιχεία για τις «βασικές» εκδόσεις βενζίνης και diesel.

*Μέση τυποποιημένη κατανάλωση και εκπομπές CO2 σύμφωνα με το πρότυπο Euro 6d-TEMP-EVAP-ISC

**Τιμή της βασικής έκδοσης “Style”

Mercedes Benz A-Class Saloon