Auto|19.08.2019 18:26

Mini Cooper SE: Ηλεκτροκίνηση με άποψη

Νίκος Λουπάκης

Οι μηδενικοί ρύποι συναντούν το διαχρονικά γοητευτικό design που χαρακτηρίζει τα MINI σε μία πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των σύγχρονων πόλεων. Το ηλεκτρικό MINI είναι γεγονός! Εχοντας κάνει επανειλημμένα την εμφάνισή του σε διάφορες εκθέσεις αυτοκινήτου με τη μορφή πρωτοτύπου και έχοντας υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμές, το πάντα επίκαιρο «κουπεράκι» περνά το κατώφλι της βιώσιμης μετακίνησης παίρνοντας τη μορφή του μοντέλου παραγωγής που ακούει στο όνομα «Cooper SE» και επιτυγχάνει κατανάλωση ενέργειας στον μεικτό κύκλο από 15,0 έως 13,2 kWh/100 km.

Πρόκειται, φυσικά, για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα μπαταρίας, με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 135 kW/184 hp, με μέγιστη ροπή 270 Nm, που κινεί τους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με μία σχέση μετάδοσης και ενσωματωμένο διαφορικό, επιτρέποντας στο νέο μοντέλο να κινείται ταχύτατα. Ετσι, για την επιτάχυνση 0 - 60 km/h απαιτούνται 3,9’’, τα τυπικά 0 - 100 km/h πραγματοποιούνται με άνεση σε 7,3 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από ηλεκτρονικό κόφτη στα 150 km/h, για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία αποτελείται από 12 μονάδες σε διάταξη «T», είναι τοποθετημένη στο πάτωμα, ώστε να μην περιορίζεται η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών σε σύγκριση με το 3θυρο MINI με συμβατικό κινητήρα και διαθέτει χωρητικότητα 32,6 kWh που προσφέρουν αυτονομία 235 - 270 km. Η φόρτισή της μπορεί να πραγματοποιηθεί με σύνδεση σε οικιακή πρίζα.

Η φόρτιση με σύνδεση σε επιτοίχιο φορτιστή ή δημόσιο σταθμό εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ισχύος 11 kW διαρκεί 2,5 ώρες για ανάκτηση του 80% της ενέργειας και 3,5 ώρες για το 100%. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για ταχεία φόρτιση (80% σε 35 λεπτά) με συσκευή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος 50 kW. Το Cooper SE οδηγείται όπως ένα αυτόματο αυτοκίνητο, ενώ ιδιαιτερότητα αποτελεί η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση που μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό σε δύο επίπεδα, επιτυγχάνοντας τη λεγόμενη «one-pedal» αίσθηση (φρενάρισμα χωρίς… φρένο, μόνο με τον κινητήρα).

Πλούσιος εξοπλισμός

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει προβολείς LED, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, θέρμανση με τεχνολογία αντλίας θερμότητας, βοηθητικό καλοριφέρ, ηλεκτρικό χειρόφρενο και Συνδεδεμένη Πλοήγηση (Connected Navigation). Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι το MINI Cooper SE εφοδιάζεται στάνταρ με ακουστική προστασία πεζών, ένα σύστημα που παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο ώστε το αθόρυβο όχημα να κάνει αισθητή την παρουσία του όταν κινείται με χαμηλές ταχύτητες.

Τέλος, με βάρος (χωρίς φορτίο) 1.365 kg, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο είναι μόλις περίπου 145 kg βαρύτερο από το 3θυρο MINI Cooper S με κιβώτιο Steptronic. Ενώ η μοναδική διαφορά, ως προς τις διαστάσεις, που μπορεί κανείς να εντοπίσει μεταξύ του ηλεκτρικού και μέχρι σήμερα γνωστού, συμβατικού 3θυρου ΜΙΝΙ με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ αφορά το ύψος, που είναι κατά 18 mm αυξημένο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας από το έδαφος για την μπαταρία. Ιδιος είναι και ο χώρος αποσκευών που φτάνει τα 211 λίτρα, αλλά μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 731 όταν «πέσουν» οι πλάτες των πίσω καθισμάτων. Σημειώστε ότι το νέο MINI Cooper SE θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις συμβατικές εκδόσεις του στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Ενώ η τεχνολογία του συστήματος κίνησης προέρχεται από τα εξειδικευμένα κέντρα ηλεκτροκίνησης του BMW Group στο Dingolfing και το Landshut της Γερμανίας.

Mini Cooper