Auto|10.09.2019 15:59

Ford: υβριδικά επαγγελματικά εναντίον ρύπανσης

Νίκος Λουπάκης

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποίησε η Ford στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας ένα στόλο από είκοσι Ford Transit Custom Plug-In Hybrid van, τρεις μόλις μήνες μετά την καθιέρωση του πράσινου δακτυλίου (ULEZ - Ultra-Low Emissions Zone) στη βρετανική πρωτεύουσα. Η επιλογή του Λονδίνου ως πεδίου δοκιμών για έρευνα της Ford σε σχέση με τα ελαφρά επαγγελματικά υβριδικά αυτοκίνητα δεν ήταν βεβαίως τυχαία, αφού έχουμε να κάνουμε με μία μεγαλούπολη ιδιαίτερα ευαίσθητη από οικολογική άποψη. Στη δοκιμή – που χρηματοδότησε με 4,7 εκατομμύρια λίρες η βρετανική κυβέρνηση μέσω του Advanced Propulsion Centre -  συμμετείχαν 20 Ford Transit Custom Plug-In Hybrid van, τα οποία κάλυψαν 240.000 km σε διάστημα 12 μηνών.

Το ερώτημα ήταν το κατά πόσον οι επιχειρήσεις μπορούν να διεκπεραιώσουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την κίνηση με μπαταρία, δηλαδή έχοντας αυτοκίνητα να κινούνται στους δρόμους με μηδενικούς ρύπους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εταιρείες που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην βρετανική πρωτεύουσα, όπως οι Addison Lee Group, Autoglass, British Gas, Clancy Plant, DPD, Heathrow Airport, Interserve, Mears Group, the Metropolitan Police, Morrison Utility Services, RNLI, Royal Mail, Speedy Hire, Sky, Transport for London και Vodafone.

Το ενδιαφέρον λοιπόν αποτέλεσμα της δοκιμής είναι ότι ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης, τα υβριδικά van μπορούν να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές  ρύπων στα κέντρα των πόλεων, αφού το 75% των χιλιομέτρων που «έγραψε» ο στόλος αυτός στο Κεντρικό Λονδίνο και το 49% στην περιοχή του Μείζονος Λονδίνου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση. Ενώ οι βενζινοκινητήρες εξασφάλισαν την απαραίτητη για την πραγματοποίηση μεγαλύτερων διαδρομών αυτονομία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επαγγελματικά οχήματα στο Λονδίνο εκτελούν - στο σύνολό τους - καθημερινά 280.000 διαδρομές, διανύοντας 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα – και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Τα van αντιπροσωπεύουν το 75% των οδικών μεταφορών, με πάνω από 7.000 οχήματα την ώρα να κινούνται σε ώρες αιχμής μόνο στο Κεντρικό Λονδίνο. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία άνοδο των online αγορών.

Η Ford σκοπεύει να αξιοποιήσει τα ευρήματα των δοκιμών βελτιστοποιώντας την έκδοση παραγωγής του Transit Custom Plug-In Hybrid που θα αρχίσει να πωλείται στα τέλη του 2019. Στόχος, η επίτευξη αυτονομίας 50 km με μηδενικούς ρύπους, ενώ με τη βοήθεια ενός βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost τα οχήματα αυτά θα μπορούν κινηθούν συνολικά για 500 km. Σημειώνουμε ότι η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο του οχήματος (ώστε να μην περιορίζει την ευρυχωρία της καμπίνας ή το χώρο φόρτωσης) και φορτίζεται μέσω μιας στάνταρ παροχής 230-volt.

Ford TransitPHEVεπαγγελματικά οχήματαFordυβριδικό αυτοκίνητο