Auto|10.09.2019 16:14

Honda e: Νέα πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων

Νίκος Λουπάκης

Η ώρα της ηλεκτροκίνησης πλησιάζει – και όπως όλα δείχνουν με βήματα γοργά - για τη Honda που παρουσίασε τη νέα, εξελιγμένη ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας πλατφόρμα, στην οποία θα βασίζεται το “Honda e”, το εντελώς νέο αστικό όχημα μηδενικών ρύπων της ιαπωνικής εταιρίας.

Λογική επιλογή η τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το δάπεδο, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και κινεί τους πίσω τροχούς. Η χωρητικότητα της – υγρόψυκτης- μπαταρίας ιόντων λιθίου φτάνει τα 35,5 kWh, προσδίδοντας στο νέο μοντέλο αυτονομία άνω των 200 χιλιομέτρων, ενώ η φόρτισή της μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) είτε σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC), οπότε ανακτά το 80% της ενέργειάς της, σε 30 λεπτά.

Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη και στους τέσσερις τροχούς, ενώ αρκετά εξαρτήματά της είναι κατασκευασμένα από σφυρήλατο αλουμίνιο, για εξοικονόμηση βάρους προς όφελος των επιδόσεων και της αυτονομίας. Ενώ ο συνδυασμός των συμπαγών διαστάσεων με τους κοντούς προβόλους, προσφέρει αυξημένη ευελιξία για ευκολότερους ελιγμούς σε περιορισμένο χώρο.

Το Honda e είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξηλεκτρισμού της μάρκας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι το 100% των ευρωπαϊκών της πωλήσεων θα αποτελείται από ηλεκτροκίνητα οχήματα (ηλεκτρικά μπαταρίας και υβριδικά plug in) μέχρι το 2025. Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία της Honda για την eυρωπαϊκή αγορά, που παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2019, θα κάνει την εμφάνιση του στη μορφή μοντέλου παραγωγής μέσα στη χρονιά.

BEVηλεκτρικά αυτοκίνηταHondaHonda-e