Auto|11.09.2019 22:02

Τα ηλεκτρικά Seat & Cupra στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Νίκος Λουπάκης

Μετά την ανακοίνωση των Seat Mii electric και Seat el- Born, των δύο πρώτων πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων της, η ισπανική εταιρία παρουσιάζει στην φετινή Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το νέο της concept car (πρωτότυπο) Tavascan που φέρει τα σήματα της σπορ μάρκας Cupra, της οποίας αποτελεί τον πρώτο πλήρως ηλεκτρικό εκπρόσωπο. Το παρών στην έκθεση δίνει επίσης και το νέο SEAT Tarraco FR PHEV, το πρώτο plug-in υβριδικό SUV της μάρκας και το τέταρτο “εξηλεκτρισμένο” μοντέλο από τα έξι που ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει μέχρι το 2021.

Μετά, λοιπόν, το υβριδικό CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που αναπτύχθηκε ειδικά για τη μάρκα και είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία στην αγορά το προσεχές έτος, το Tavascan είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα της μάρκας Cupra το οποίο εξελίχθηκε πάνω στη νέα πλατφόρμα MEB, του VW Group. Το Tavascan εντάσσεται σε εκείνη την κατηγορία αυτοκινήτων που επιχειρούν να συνδυάσουν τη στιβαρότητα των SUV με το σπορ χαρακτήρα των coupe, ενώ ιδιαίτερης μνείας αξίζει το γεγονός ότι στον χώρο αποσκευών φιλοξενεί ένα άλλο μικρότερου μεγέθους concept και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό πατίνι eXS kickScooter, ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση.

Tavascan: το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα της μάρκας Cupra

Ο εκδημοκρατισμός της ηλεκτροκίνησης

Η Seatαξιοποιεί επίσης το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης για να ανακοινώσει ότι οι προ-πωλήσεις του νέου Mii electric θα ξεκινήσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στην πιο προσιτή ηλεκτρική κινητικότητα με ένα ευέλικτο αστικό όχημα. Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας μπορεί να αγοραστεί ξεκινώντας από € 145 το μήνα, χωρίς προκαταβολή με 36μηνη μίσθωση στη Γερμανία ή συνολικά € 16.300 (συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων από το κράτος και τη μάρκα).

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πωλήσεις του νέου Mii electric

Το Mii electric πωλείται σε 14 χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία , Ελβετία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Πολωνία) από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020.

Ταυτοχρόνως, η κυκλοφορία του νέου Mii electric πρόκειται να συνοδευτεί από την έναρξη της διάθεσης φορτιστή για το σπίτι. Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν τη σχετική συσκευή και να παραγγείλουν την εγκατάσταση μαζί με το όχημα, η οποία θα τους επιτρέψει να βελτιστοποιήσουν το χρόνο επαναφόρτισης του αυτοκινήτου και να διαχειριστούν όλες τις πληροφορίες στο κινητό τους τηλέφωνο ή μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Από τη μεριά του, το νέο υβριδικό Seat Tarraco θα είναι πλέον διαθέσιμο σε έκδοση με εξοπλισμό FR, αυτονομία σε ηλεκτρική λειτουργία άνω των 50 χιλιομέτρων και εκπομπές CO2 κάτω των 50g/ km. Η συνδυασμένη διαθέσιμη ισχύς φτάνει τους 245 ίππους, χάρη στον βενζινοκινητήρα των 110 kW / 150 hp και τον ηλεκτροκινητήρα των 85 kW / 116 hp, γεγονός που καθιστά το PHEV το πιο ισχυρό μοντέλο στην γκάμα Tarraco.

Το plug-in υβριδικό Tarraco καταλαμβάνει την κορυφή, από την άποψη της ισχύος, στη γκάμα του μοντέλου

Σημειώνουμε ότι η Seat ήρθε στη Φρανκφούρτη έχοντας πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις οκταμήνου (Ιανουάριος μέχρι τον Αύγουστος) στην ιστορία της, αφού οι παγκόσμιες πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 7,2% με συνολικό όγκο 411,600 αυτοκινήτων.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της SEAT Luca de Meo δήλωσε ότι "η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης έρχεται σε μια σημαντική χρονική στιγμή για εμάς, με ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και οικονομικών αποτελεσμάτων. Η θέση μας επιτρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην κινητικότητα για τις μελλοντικές γενιές με λύσεις που θα προσαρμοστούν για το αύριο. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της κινητικότητας, όπως και η μικρο-κινητικότητα και η ανάπτυξη λύσεων που ανταποκρίνονται σε αυτήν".

ηλεκτρικά αυτοκίνηταέκθεση αυτοκινήτουSEATCupra