Auto|17.09.2019 10:24

Seat Leon: Πάνω από δύο εκατομμύρια κομμάτια η παραγωγή του

Νίκος Λουπάκης

Στα 20ά γενέθλιά του και με την τέταρτη γενιά που να βρίσκεται προ των θυρών, το μικρομεσαίο Seat έχει ήδη στο ενεργητικό του περισσότερα από δύο εκατομμύρια μονάδες. Έτσι, τα Leon που έχουν κατασκευαστεί από το 1999 μέχρι σήμερα, τοποθετημένα σε ευθεία γραμμή το ένα ακριβώς πίσω από το άλλο, θα σχημάτιζαν ένα κομβόι μήκους 9.000 χιλιομέτρων, όσο και το μήκος του θρυλικού υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου.

Η σημερινή γενιά του μοντέλου (η οποία παρουσιάστηκε το 2012 και εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά) αντιπροσωπεύει πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις – που είναι διπλάσιες από την πρώτη γενιά (που έκανε την εμφάνισή της το 1999 και συνολικά πούλησε 534.797 οχήματα) και κατά ένα τρίτο περισσότερες από αυτές της δεύτερης γενιάς (που λανσαρίστηκε το 2005 και σημείωσε 675.915 πωλήσεις).

Οι τρεις γενιές του compact Seat σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της Seat στο Martorell (Βαρκελώνη). Ο Ιταλός Giorgetto Giugiaro σχεδίασε το πρώτο, ο Walter da Silva ο δεύτερος και ο Alejandro Mesonero-Romanos ο τρίτος. Ο ισπανός σχεδιαστής ήταν επίσης υπεύθυνος για την αναπνοή της ζωής στην τέταρτη γενιά του μοντέλου.

Σημειώστε ότι οι εξαγωγές του Leon υπερβαίνουν σήμερα το 80% της παραγωγής του. Η πρώτη γενιά Leon έφτασε σε 43 αγορές σε σύγκριση με τις 48 που εξυπηρετεί σήμερα. Αλγερία, Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν είναι μερικές από τις χώρες που έχουν προστεθεί στις αρχικές αγορές, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι ο πιο μακρινός προορισμός για το Leon, όπου οι πωλήσεις αυτού του μοντέλου ξεκίνησαν το 2017.

SEATΜικρομεσαία αυτοκίνηταSeat Leon