Auto|26.09.2019 21:44

Ηλεκτρικό όχημα Canoo: Αποκλειστικά για ενοικίαση

Νίκος Λουπάκης

Η Canoo είναι μια φιλόδοξη εταιρία της Καλιφόρνιας, που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Faraday Future, το 2017 και έκανε χθές την εμφάνισή της παρουσιάζοντας μια εξελιγμένη πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα και ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την προώθηση των προϊόντων της.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα όχημα για ένα ηλεκτρικό, κοινόχρηστο και αυτόνομο μέλλον, ωστόσο η εταιρεία δεν έχει πει ακόμα λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υλοποιηθούν όλα αυτά. Ισχυρίζεται όμως ότι έχει σχεδιάσει και εξελίξει το μοντέλο της σε μόλις 19 μήνες. Οι μέχρι τώρα γνωστές τεχνικές προδιαγραφές κάνουν λόγο για έναν  ηλεκτροκινητήρα με 300 ίππους από έναν μόνο που κινεί τους πίσω τροχούς, μια μπαταρία 80 kwh που θα προσφέρει μια αυτονομία 400 χιλιομέτρων (έως και 480 χλμ. για την πλατφόρμα). Ενώ η Canoo λέει επίσης ότι η πλατφόρμα με τη διάταξη τύπου skateboard είναι εύκολο να δεχθεί συστήματα κίνησης με τον κινητήρα εμπρός ή και με δύο κινητήρες, για τετρακίνητες εκδόσεις.

Από την άποψη της αρχιτεκτονικής, η εταιρεία χρησιμοποιεί μινιμαλιστική σχεδίαση για να μεγιστοποιήσει τον εσωτερικό χώρο, για να παράγει "μοναδικά οχήματα που δεν μοιάζουν με κανένα από αυτά που βρίσκεται στο δρόμο σήμερα". Το Canoo περιγράφεται ως "αστική σοφίτα με ρόδες" και διαθέτει καθίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται περισσότερο σαν έπιπλα - ένας μεγάλος καναπές στο σαλόνι, στην πραγματικότητα - παρά μια παραδοσιακή καμπίνα οχημάτων.

Χαλύβδινη "βάση", πολυμερή θερμοπλαστικά για το περίβλημα του ενός όγκου αμαξώματος του Canoo

Το επταθέσιο μοντέλο που παρουσιάστηκε χθες, με σχήμα που δεν είναι διαφορετικό από το V9 του Faraday Future, έχει μήκος 4394 mm, πλάτος 1905 mm και ύψος 1854 mm, ενώ ζυγίζει περίπου 4.500 λίρες. Διαθέτει, δε, χαλύβδινο αμάξωμα και εξωτερικά μέρη από πολυμερές θερμοπλαστικό. Αναμένονται όμως και άλλοι τύποι αμαξωμάτος (ελαφρύ φορτηγών διανομών κλπ.)

Προς το παρόν το Canoo διαθέτει σύστημα "Level 2+" για αυτόνομη οδήγηση και είναι "προετοιμασμένο για πλήρη αυτονομία καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία". Το σετ αισθητήρων περιλαμβάνει 7 κάμερες, 5 συσκευές ραντάρ και 12 αισθητήρες υπερήχων. Διαθέτει επίσης δυνατότητα για γρήγορη φόρτιση DC, για ανάκτηση του 80 τοις εκατό της αυτονομίας σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Η Canoo θα προσφέρει το αυτοκίνητο  με "μια συνδρομή EV χωρίς χωρίς δέσμευση σε μηνιαία, προσιτή τιμή και χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης". Αυτό το μηνιαίο τέλος θα περιλαμβάνει την ταξινόμηση των οχημάτων, τη συντήρηση, την ασφάλιση και την πρόσβαση σε φορτιστές, όλα μέσω μιας εφαρμογής smartphone.

Canooαυτόνομη οδήγησηηλεκτρικά αυτοκίνηταcar sharing