Auto|29.09.2019 19:35

Audi RS Q3 & RS Q3 Sportback: πολυτελείς επιδόσεις 400 ίππων

Νίκος Λουπάκης

Η Audi Sport βρίσκεται πίσω από τα δύο σπορ SUV - τα Audi RS Q3 και Audi RS Q3 Sportback - που υπόσχονται «καυτές» επιδόσεις και θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Η διαφορά του αμαξώματος μεταξύ των δύο μοντέλων είναι παραπάνω από εμφανής, με την χαρακτηριστική κουπέ πλάτη του RS Q3 Sportback, το οποίο έχει ύψος 1.557 χιλιοστά και είναι 45 χιλιοστά χαμηλότερο από το RS Q3. Ενώ και τα δύο Audi διαθέτουν έντονα «νεύρα» πάνω από τα τονισμένα φτερά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι στιλιστικές λεπτομέρειες δεν είναι η ουσία των δύο νέων μοντέλων. Αυτήν θα την βρείτε στις δυνατότητες που προσφέρει ο πεντακύλινδρος κινητήρας 2.5 TFSI, με ισχύ 400 ίππων (294 kW) και ροπή 480 Nm, ο οποίος συνδυάζεται με αυτοματο κιβώτιο S Tronic διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και τετρακίνηση quattro, γεγονός που διασφαλίζει ότι όλη του η δύναμη περνάει στο δρόμο. Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, τα RS Q3 και RS Q3 Sportback χρειάζονται μόλις 4,5 δευτερόλεπτα για την διαδικασία των 0-100 km/h, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται με ηλεκτρονικό κόφτη, για λόγους ασφαλείας στα 250 km/h ή προαιρετικά στα 280 km/h.

Διαθέσιμο είναι βεβαίως και το Audi drive select, μέσω του οποίου ρυθμίζεται η λειτουργία του quattro, του συστήματος διεύθυνσης, της ανάρτησης, του κιβωτίου S tronic, καθώς και της χαρτογράφησης και του ήχου του κινητήρα.

Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, υπάρχει η δυνατότητα επιλογή ανάμεσα σε πέντε ή έξι προγράμματα λειτουργίας: άνεση (comfort), αυτόματη (auto), δυναμική (dynamic), αποδοτικότητα (efficiency) και εξατομίκευση (individual) ή εναλλακτικά στην εξατομίκευση τα δύο νέα προγράμματα RS1 και RS2. Μέσω του MMI, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει και να αποθηκεύσει μεμονωμένα στα δύο προγράμματα RS. Με την απλή πίεση του νέου διακόπτη "RS MODE" στο τιμόνι παρέχεται άμεση πρόσβαση και γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα στις δύο αυτά νέα προγράμματα.

Σημειώστε ότι παρά το σπορ χαρακτήρα τους τα νέα Audi RS Q3 και Audi RS Q3 Sportback έχουν σχεδιαστεί ως πενταθέσια προκειμένου να προσφέρουν τη δέους χρηστικότητα στις καθημερινές μετακινήσεις. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να κινούνται στάνταρ μπρος-πίσω, κατά 150 χιλιοστά στο RS Q3 ή κατά 130 χιλιοστά στο RS Q3 Sportback. Η πλάτη του πίσω καθίσματος αποτελείται από τρία τμήματα η κλίση των οποίων ρυθμίζεται σε 7 θέσεις. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 530 λίτρων, ενώ αν διπλωθούν οι πλάτες του πίσω καθίσματος αυξάνεται στα 1.525 λίτρα (Sportback: 1.400 λίτρα).

AudiAudi Q3SUVσπορ αυτοκίνητο