Auto|12.11.2019 01:03

Ford Focus: Τεχνολογία για ασφάλεια, άνεση και επιδόσεις

Νίκος Λουπάκης

Τεχνολογίες που ισοδυναμούν με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 διαθέτει πλέον το νέο Focus, γεγονός που επιτρέπει στη Ford να κάνει λόγο για την ευρύτερη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε οποιοδήποτε όχημα στην ιστορία της εταιρίας. Το «πακέτο» αυτό ονομάστηκε “Ford Co-Pilot360”, αφού λειτουργώντας στο σύνολό του ως συνοδηγός, μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε μια σειρά καταστάσεις, και διευκολύνοντας το έργο του οδηγού, και βελτιώνοντας την προσφερόμενη ασφάλεια. Ενώ στον τομέα της άνεσης έχουμε την έλευση του application Ford Pass που δίνει μια άλλη διάσταση στην ευκολία χρήσης του Focus.

Η τεχνολογία στο τιμόνι…

Στην εποχή που η τεχνολογία είναι σε θέσει να πιάνει και το τιμόνι μας βάζει η Ford, αφού το σύστημα “Lane-Centring” έχει τη δυνατότητα να διατηρεί το Focus στη λωρίδα κυκλοφορίας, με μικρές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις στο σύστημα διεύθυνσης. Πρόκειται για ένα προηγμένο στοιχείο που μπορεί να σου σώσει τη ζωή σε ένα μακρινό ταξίδι, ιδιαίτερα τη νύχτα, όπου η κόπωση επιδρά αρνητικότατα στα αντανακλαστικά του οδηγού, προσφέροντας επίσης οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώσει έλλειψη εντολών στο τιμόνι (κάτι που υποδηλώνει αδράνεια και ενδεχομένως έλλειψη προσοχής).

Το σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ “Head-up display” (HUD) προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του οδηγού, β

Αυτό το σύστημα συνεργάζεται αρμονικά με τo Adaptive Cruise Control (ACC), που λειτουργεί με ταχύτητες έως 200 km/h και δεν διατηρεί απλώς την ταχύτητα σταθερή, αλλά ρυθμίζει και την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. Ενώ με την ενσωμάτωση του “Stop & Go” μπορεί ακόμα και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο όταν ο προπορευόμενος σταματήσει, αλλά και να ξεκινήσει ξανά, όταν η κυκλοφορία αποκατασταθεί προσφέροντας έτσι στο οδηγό όχι μόνο ένα πιο ξεκούραστο ταξίδι, αλλά και μια πιο άνετη οδήγηση στην πυκνή κυκλοφορία.

Ωστόσο η μέριμνα για την προστασία οδηγού και επιβατών δεν περιορίζεται, όπως άλλωστε είναι φυσικό, μόνο στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας. Τα 5 αστέρια που έλαβε το Focus στην αξιολόγηση του γνωστού οργανισμού Euro NCAP, λειτουργούν ως απόδειξη του υψηλού επιπέδου παθητικής ασφάλειας που χαρακτηρίζει το μικρομεσαίο Ford.

Λύσεις για όλους

Οι τιμές ξεκινούν από τα € 18.961 για το Focus “Trend” με τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0L EcoBoost 125PS και από τα € 20.295 για το αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο 1.5 TDCi 95PS, ενώ το νεότερο μέλος της γκάμας “Active” με τον σαφώς ισχυρότερο όμως βενζινοκινητήρα 1.5L EcoBoost 150PS φτάνει τα 21.392 ευρώ - συνδυασμένα όλα με χειροκίνητο «εξάρι» κιβώτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται σημαντικά συστήματα ασφαλείας όπως το Pre-Collision Assist (PCA), το αυτόματο φρενάρισμα Active Braking με ανίχνευση πεζών, η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (LKA), η παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών (TPMS) αλλά και στοιχεία που προάγουν την άνεση όπως η οθόνη αφής 8" TFT, SYNC με φωνητικό έλεγχο, κλήση έκτακτης ανάγκης, Bluetooth, USB, χειριστήρια στο τιμόνι και 6 ηχεία. Επιπλέον, η Ford Finance προσφέρει μια σειρά λύσεις για ιδιώτες και επαγγελματίες, με ευνοϊκούς όρους, που περιλαμβάνουν σταθερό και ανταγωνιστικό επιτόκιο από 1% (πλέον εισφοράς 0,6% του Ν. 128/1975), ελάχιστη προκαταβολή 0%, σταθερές μηνιαίες δόσεις και ευέλικτη περίοδο αποπληρωμής από 12 έως 84 μήνες.

Το Focus είναι διαθέσιμο με χειροκίνητα 6-άρια κιβώτια και με σύγχρονα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα 8 σχέσεων

FordPass“Το Ford σας στην παλάμη του χεριού σας” είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιεί η Ford για την εφαρμογή FordPass, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας και να έχετε εκεί αποθηκευμένες όλες τις σημαντικές πληροφορίες του αυτοκινήτου σας, να βρείτε και μοιραστείτε προορισμούς, να μετακινηθείτε χωρίς να ταλαιπωρηθείτε επιλέγοντας τη διαδρομή με τη λιγότερη κίνηση, να βρείτε γρήγορα το φθηνότερο πάρκινγκ, αλλά και τα πρατήρια καυσίμων με τις καλύτερες τιμές, καθώς επίσης και να μπείτε στο AskFord και συμβουλευτείτε τα άρθρα "αυτο-βοήθειας", να επικοινωνήσετε με τους εκπροσώπους της εταιρίας μέσω e-mail – και τέλος, σε περίπτωση που χρειαστεί, να καλέσετε εύκολα και γρήγορα την Οδική Βοήθεια

Ford FocusΤεχνολογία αυτοκινήτουFordοικογενειακό αυτοκίνητο