Auto|27.11.2019 13:11

Nissan e-NV200: το ιαπωνικό ηλεκτρικό van στην Ελλάδα

Νίκος Λουπάκης

Τα καλύτερα χαρακτηριστικά του γνωστού συμβατικού φορτηγού NV200, με τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον που χαρακτηρίζει το νέο LEAF, το κορυφαίο σε πωλήσεις – παγκοσμίως - αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Nissan συνδυάζει το Nissan e-NV200, που στη δεύτερη γενιά του, χάρη στην αναβαθμισμένη μπαταρία του, χωρητικότητας 40kWh, προσφέρει 200 χιλιόμετρα αυτονομία στο συνδυασμένο κύκλο δοκιμών και έως 301 χλμ. στον αστικό κύκλο, σύμφωνα με το νέα, αυστηρά πρότυπα μέτρησης WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της αυτονομίας του οχήματος κατά 60%, με μία μόνο φόρτιση, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του μοντέλου.

Ευρύχωρο και χρηστικό

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι εναλλασσομένου ρεύματος, ισχύος 80 kW, διαθέτει δε ροπή 254 Nm, διαθέσιμη από μηδενικές στροφές, γεγονός που επιτρέπει ένα βάρος ρυμούλκησης της τάξης των 450 κιλών. Από την άλλη, η αναβαθμισμένη μπαταρία είναι αρκετά “compact” και επηρεάζει ελάχιστα το χώρο φόρτωσης που έχει όγκο 4,2 m³ και μπορεί να φιλοξενήσει 2 ευρωπαλέτες, ενώ το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 705 κιλά. Σημειώνουμε ότι το ύψος φόρτωσης δεν ξεπερνά τα Σημαντική λεπτομέρεια ότι το ηλεκτρικό επαγγελματικό Nissan προσφέρεται με μία ή δύο πλευρικές πόρτες για το χώρο φόρτωσης, αλλά και με μία πίσω δίφυλλη (60/40) πόρτα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τη χρηστικότητά του. Από την άλλη, το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, μόλις 52 εκατοστά από το έδαφος, διευκολύνει σημαντικά την φορτοεκφόρτωση.

Πολλαπλές δυνατότητες

Το e-NV200 μπορεί να φορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας με σύνδεση σε οικιακή πρίζα 16Α /  3,3 kW οπότε απαιτούνται 21 ώρες, όμως με τη βοήθεια επιτοίχιου φορτιστή 32Α / 6,6 kW ο χρόνος πλήρους φόρτισης μειώνεται στις 7,5 ώρες. Επίσης το ηλεκτρικό Nissan έχει τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης στα επίπεδα του 80% με σύνδεση σε φορτιστή συνεχούς ρεύματος DC / CHAdeMO σε 40-60 μόλις λεπτά.

Το e-NV200 διαθέτει επίσης τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης που επιτρέπει στους κατόχους του να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες του οχήματος για να τροφοδοτήσουν με την αποθηκευμένη σε αυτές ηλεκτρική ενέργεια την επιχείρησή τους ή ακόμη και να πωλήσουν πίσω στον πάροχο ρεύματος το ενεργειακό τους πλεόνασμα, βοηθώντας παράλληλα στην εξισορρόπηση του τοπικού δικτύου. Αυτή η τεχνολογία οχήματος-δικτύου (V2G) έχει δοκιμαστεί εκτενώς στη Δανία και σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί στις υπόλοιπες αγορές.

Σημειώστε ότι με τη δυνατότητα συνδεσιμότητας που παρέχεται ανάλογα με την έκδοση, ο οδηγός μπορεί με το Nissan Connect EV να σχεδιάσει τη διαδρομή του ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους, να εντοπίσει διαθέσιμα σημεία φόρτισης, Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προγραμματισμού της φόρτισης, ρύθμισης και έναρξης λειτουργίας του κλιματισμού ή και σχεδιασμού της διαδρομής εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της ειδικής εφαρμογής “Nissan Connected Services” για smartphones.

Κόστος και οφέλη

Με βασική τιμή τα 36.490 ευρώ το μηδενικών ρύπων Van της Nissan ποντάρει κυρίως στο χαμηλό κόστος χρήσης (κίνησης και συντήρησης) για να δελεάσει τον επαγγελματία, καθώς σε βάθος χρόνου μπορεί να προσφέρει όχι απλώς απόσβεση της επένδυσης, αλλά και οικονομικό όφελος. To e-NV200 είναι επίσης διαθέσιμο και στην επιβατική, πεντάθυρη έκδοση Evalia, που προσφέρει άφθονους χώρους για 7 επιβάτες, καθισμένους σε 3 σειρές καθισμάτων και διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από τα 37.790 ευρώ. Σημειώστε, τέλος, ότι η Nissan προσφέρει 5 χρόνια (100.000 χιλιόμετρα) γενική εργοστασιακή εγγύηση για το e-NV200, ενώ η χωρητικότητα της μπαταρίας καλύπτεται με εγγύηση 8 ετών (160.000 χιλιομέτρων) κάτι που σημαίνει ότι αν μέσα στην περίοδο αυτή η χωρητικότητα πέσει κάτω από τις εννέα μπάρες σε σύνολο δώδεκα (στο σχετικό δείκτη), πραγματοποιείται δωρεάν όποια επισκευή απαιτείται για να επανέλθει η χωρητικότητα στο επίπεδο τουλάχιστον των εννέα μπαρών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ισχύς (PS/rpm):

109/3008-10000

Ροπή (Nm/rpm):

254/0-3008

0-100 km/h:

14,0’’

Ταχύτητα:

123 km/h

Αυτονομία:

301 / 200* km

Κατανάλωση:

259 Wh/km

M x Π x Y:

4.560 x 1.755 x 1.855 mm

Χώρος φορτίου**:

2.040 x 1.500 x 1.358 mm

Τιμή:

€ 36.490

Παρατήρηση: η τιμή αφορά τη βασική έκδοση Energy, που διαθέτει τις βασικές ευκολίες (air condition, έξυπνο κλειδί, hill start assist), ενώ η αμέσως επόμενη Accenta διαθέτει επιπλέον κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς ομίχλης κλπ. Και κοστίζει 37.790 ευρώ. Η κορυφαία Techna, που είναι εφοδιασμένη με ζάντες αλουμινίου 15’’, Nissan Connect με οθόνη 7’’ και σύστημα πλοήγησης φτάνει τα € 39.590.

* Κύκλος πόλης / Συνδυασμένος κύκλος, μετρήσεις κατά WLTP

** Δίνονται οι διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος)

ηλεκτρικά αυτοκίνηταNissanεπαγγελματικό αυτοκίνητοπρώην πρόεδρος της Nissan