Auto|29.12.2019 19:46

Ερντογάν όπως Ίλον Μασκ: Τα ηλεκτρικά SUV που ετοιμάζει η Τουρκία (pics+vid)

Newsroom

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζονται μόνο στις γεωστρατηγικές διεκδικήσεις της χώρας του, αλλά ούτε και στα μεγάλα έργα που ετοιμάζει, όπως η διώρυγα της  Κωνσταντινούπολης. Ο «σουλτάνος» σε μία καθ’όλα εντυπωσιακή παρουσίαση επικοινώνησε στον πλανήτη τα νέα ηλεκτρικά οχήματα που ετοιμάζεται να βγάλει στην παραγωγή η Τουρκία, συναγωνιζόμενη ακόμα και αυτόν τον πρωτοπόρο Ίλον Μασκ και την Tesla

Η μαζική παραγωγή των αυτοκινήτων SUV της TOGG θα ξεκινήσει το 2022 και έπειτα από 2-3 χρόνια θα αρχίσει η εξαγωγή του και στις διεθνείς αγορές με στόχο την παραγωγή τελικά έως και 175.000 ηλεκτρικών οχημάτων τον χρόνο, ένα σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει 22 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε βάθος 13 ετών. Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης άλλα 5 διαφορετικά μοντέλα. Η παρουσίαση του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος της Τουρκίας έγινε στο Γκέμπτζε, την κοιλάδα πληροφορικής της Κωνσταντινούπολης.

T

Το νέο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, θα λάβει κρατική στήριξη, ενώ θα συστηθεί μια μονάδα παραγωγής στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Προύσα. Πέντε μοντέλα του αυτοκινήτου θα παραχθούν από 4.000 και πλέον εργαζόμενους, ενώ η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει 30.000 οχήματα έως το 2035.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά του τον Νοέμβριο του 2017 για να κυκλοφορήσει στην αγορά έως το 2021 ένα αυτοκίνητο που θα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Στη σημερινή τελετή αναμένεται να οδηγήσει ένα πρωτότυπο μοντέλο σε μια γέφυρα στη βορειοδυτική περιοχή του Γκέμπτζε της Κωνσταντινούπολης.

T

Η κοινοπραξία, που ονομάζεται Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων Vestel.

Τη σχεδίαση των οχημάτων ανέλαβε ο γνωστός οίκος Pininfarina. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα επιτυγχάνεται σε 10 ώρες μέσω οικιακού δικτύου ή εντός 30 λεπτών με ταχυφορτιστή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του group, Gurcan Karakas, το μοντέλο θα ενσωματώσει μια νέα, προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης με επαυξημένη πραγματικότητα, που έχει εξελιχθεί από μια τοπική startup εταιρεία.

ηλεκτρικά αυτοκίνηταΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνToggSUVΤουρκία