Auto|13.01.2020 18:18

Νέα Mercedes-Benz GLA: μεγαλύτεροι χώροι, αυξημένη ασφάλεια

Νίκος Λουπάκης

Έχοντας ψηλώσει κατά τουλάχιστον δέκα εκατοστά, η νέα Mercedes-Benz GLA έχει ύψος 1611 mm και προσφέρει όχι μόνο υψηλότερη θέση οδήγησης, αλλά και μεγαλύτερο εσωτερικό ύψος στην μπροστινή σειρά, ενώ ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών είναι επίσης σημαντικά αυξημένος, παρόλο που το μήκος του νέου μοντέλου έχει μειωθεί κατά 1,5 cm.

Η νέα Mercedes GLA κάνει επίσης ένα σημαντικό βήμα περαιτέρω βελτίωσης της ασφάλειας που προσφέρουν τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, καθώς το σχετικό πακέτο περιλαμβάνει νέα στοιχεία, όπως η λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, η λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, η λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις. Η GLA έχει επίσης τη δυνατότητα να αναλαμβάνει δράση όταν αδρανεί ο οδηγός, με την ενεργή υποβοήθηση πέδησης να πραγματοποιεί, σε πολλές περιπτώσεις, αυτόνομο φρενάρισμα, αποτρέποντας συγκρούσεις ακόμη και με ταχύτητα 50 km/h.

Η νέα Mercedes θα εφοδιάζεται με τους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες και diesel που εξελίχθηκαν για τη νέα σειρά των compact μοντέλων της. Η βασική έκδοση, GLA 200, χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα 1,33 λίτρων M 282 (με ισχύ 163 ίππους, μικτή κατανάλωση καυσίμου 5,9-5,6 l/100 km και CO2 135-129 g/km) ενώ στην κορυφή της γκάμας συναντάμε την Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC με δίλιτρο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 306 ίππων (κατανάλωση 7,5-7,4 l/100 km, CO2 171-170 g/km). Σημειώστε ότι ετοιμάζεται και μία έκδοση με plug-in hybrid σύστημα κίνησης τρίτης γενιάς για οδήγηση χωρίς ρύπους.

Η GLA θα παράγεται στο Rastatt (Γερμανία), στο Hambach (Γαλλία) ενώ στο Πεκίνο θα κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα που προορίζονται για την τοπική αγορά της Κίνας. Το εμπορικό λανσάρισμα της νέας GLA στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020, ενώ στις εκθέσεις των διανομέων στις ΗΠΑ και την Κίνα θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του καλοκαιριού του 2020. Χάρη, δε, στην παγκόσμια κάλυψη του δικτύου της, η Mercedes-Benz προσδοκά ότι η GLA θα αποτελέσει ένα από τα πλέον δημοφιλή compact μοντέλα της, ακολουθώντας την A-Class.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Mercedes-Benz, ένα μοντέλο της πραγματοποίησε μια πλήρως ψηφιακή παγκόσμια πρεμιέρα. Ο Ola Källenius, Πρόεδρος του ΔΣ της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, καθώς επίσης και ο Gorden Wagener, Επικεφαλής του Τμήματος Σχεδίασης του Daimler Group, παρουσίασαν το νέο SUV κατά τη διάρκεια ενός 15-λεπτου show. Το γεγονός σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή των ψηφιακών παρουσιάσεων των νέων μοντέλων της γερμανικής εταιρίας.

MercedesMercedes-Benz GLASUV