Auto|11.02.2020 16:08

Nissan Leaf: 370 χιλιόμετρα με αυτόνομη οδήγηση

Newsroom

Τα 13,5 εκ. στερλίνες έφτασε η χρηματοδότηση του έργου για την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης "HumanDrive" από τη βρετανική κυβέρνηση, μέσω του Κέντρου Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) και της Innovate UK, καθώς και από εννέα ακόμα εταίρους.

Στο πλαίσιο της έρευνας ολοκληρώθηκαν επιτυχώς δύο δοκιμές, ένα αυτόνομο ταξίδι 370 χιλιομέτρων στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, το Grand Drive, με χρήση προηγμένης τεχνολογίας εντοπισμού θέσης καθώς και δοκιμή σε περιβάλλον πίστας, με την οποία διερευνήθηκε η ανθρώπινη οδήγηση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Στα δοκιμαζόμενα οχήματα περιλαμβάνονταν τα Nissan LEAF, που διέθεταν GPS, ραντάρ, LIDAR και τεχνολογίες κάμερας.

Grand Drive

Το πρώτο μέρος του ερευνητικού  έργου ήταν το “Grand Drive”, ένα ταξίδι  από το Cranfield και το Bedfordshire, στο Sunderland. Το επίτευγμα ήταν το αποκορύφωμα δουλειάς 30 μηνών της κοινοπραξίας HumanDrive, με τη συμμετοχή ομάδας με επικεφαλής τους μηχανικούς της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικό στοιχείο του σχεδίου ήταν η ανάπτυξη ενός προηγμένου αυτόνομου συστήματος ελέγχου του οχήματος.

HumanDrive και Machine Learning

Το δεύτερο μέρος του έργου HumanDrive εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης,  θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και την άνεση των επιβατών, των συνδεδεμένων και αυτόνομων οχημάτων. Τα πιλοτικά οχήματα που δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε κλειστές διαδρομές,  περιλάμβαναν επίσης συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από το μέλος της κοινοπραξίας Hitachi Europe Ltd, τα οποία επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση σε πραγματικό χρόνο. Κατασκευάζοντας ένα σύνολο δεδομένων από σενάρια κυκλοφορίας και λύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε πρότερο χρόνο, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την «εμπειρία» για να χειριστεί παρόμοια σενάρια στο μέλλον και για να σχεδιάσει μια ασφαλή διαδρομή γύρω από ένα εμπόδιο.

Βίντεο από το συγκεκριμένο επίτευγμα, μπορείτε να δείτε εδώ:

Nissan Leafαυτόνομη οδήγησηNissan