Βιβλίο|20.10.2018 20:47

«Ο γαλατάς» που έφερε το βραβείο Man Booker

Γιώργος Βαϊλάκης

Έχοντας εκδώσει μόλις τρία μυθιστορήματα στη συγγραφική της καριέρα, η Βορειοϊρλανδή συγγραφέας Άννα Μπερνς κατάφερε να κερδίσει το βαρύτιμο Man Booker για το βιβλίο της «Milkman» («Ο γαλατάς»), ένα βραβείο με παγκόσμια απήχηση που απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία το επερχόμενο Brexit εγείρει φόβους αναζωπύρωσης των εντάσεων, η πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε μια πόλη χωρίς όνομα κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει στο επίκεντρό του την ενηλικίωση ενός συνεσταλμένου κοριτσιού που κρύβεται στα βιβλία για να αποφύγει τη βία γύρω του, καθώς και την ερωτική σχέση του με έναν άνδρα πολύ μεγαλύτερό του.

Το «Milkman» -γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο- περιέχει στοιχεία από τα προσωπικά βιώματα της ίδιας της Μπερνς, γεννημένης στο Μπέλφαστ το 1962, αφού μεγάλωσε την περίοδο που η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία συνεχιζόταν για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, έφτανε στην κορύφωσή της. Χρηματικό έπαθλο Η 56χρονη συγγραφέας παρέλαβε το βραβείο την Τρίτη από τη δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγο του πρίγκιπα Καρόλου, Καμίλα, μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών (περίπου 57.000 ευρώ).

T

Κάπως έτσι η Μπερνς έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Βόρεια Ιρλανδία στην οποία απονεμήθηκε το επίζηλο Man Booker Prize. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το πρώτο μυθιστόρημα της Άννα Μπερνς, «No Bones» («Αντίλαλοι: Σπασμοί πολέμου», εκδόσεις Άγρα, 2005), με θέμα την ενηλικίωση ενός μικρού κοριτσιού στο Μπέλφαστ την εποχή των μεγάλων ταραχών. Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Little Constructions» (2007) πριν να έρθει ο «Γαλατάς» να της προσδώσει σε μόλις μία ημέρα παγκόσμια φήμη.

MilkmanΆννα ΜπερνςMan Booker