Βιβλίο|29.05.2020 19:00

Πανδημία κορονοϊού - Αλήθειες, ψεύδη και λάθη: Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Γκούβα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Τη Δευτέρα (8/6) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, το νέο βιβλίο του Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας με τίτλο «Πανδημία κορονοϊού - Αλήθειες, ψεύδη και λάθη». Σε μια εποχή εμπορικής, πολιτισμικής και αεροπορικής παγκοσμιοποίησης, ένας νέος κορωνοϊός ο SARS-CoVi-19, εμφανίζεται στο Wuhan Hubei της Κίνας και ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Την αρχική αδιαφορία της Δύσης διαδέχεται ένας ασυνήθης πανικός. Ο νέος ιός έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά, στην αρχή, άγνωστη θνητότητα. Οι ειδικοί διαφωνούν. Διαφωνούν στην προέλευση, διαφωνούν στη μεταδοτικότητα, διαφωνούν στη θνητότητα, αλλά κυρίως διαφωνούν στη στρατηγική διαχείρισης και στη θεραπεία. Τελικά, επικρατεί η «αυστηρή σχολή» και ο πλανήτης τίθεται σε καραντίνα C (= ολική απομόνωση) επί 2-3 μήνες (lockdown). Mέσα σε 6 μήνες ο ιός έχει προκαλέσει 350.000 νεκρούς, τους μισούς δηλαδή της εποχιακής γρίπης, και έχει φθίνουσα πορεία! Ο απλός πολίτης είναι συγκεχυμένος. Οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν. Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα παλιά. Η θανατοφοβία και η σύγχυση παραμένουν.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

Τι συμβαίνει φέτος, το έτος 2020, στον πλανήτη;

Η ανθρωπότητα, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και σήμερα, τον Μάιο του 2020, ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Υφίσταται μια πανδημία ενός κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), του SARS-COVID-19 ή αλλιώς Coronavirus 2019. O όρος «πανδημία» αμφισβητήθηκε αρχικά από κάποιους, αλλά τελικά υπακούει στον ορισμό περί πανδημίας που δίνει ο Π.Ο.Υ. Ο ορισμός αναφέρει: «Πανδημία είναι όταν μια πάθηση προσβάλλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υπερβαίνοντας τα σύνορα των χωρών, και αυτό γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα και όχι εποχικά, ανεξαρτήτως βαρύτητας, αιτίου ή ανοσίας».

Ο SARS-COVID-19 είναι πανδημία επειδή, μέσα στους πρώτους δύο μήνες από τότε που εμφανίστηκε, εξαπλώθηκε σε 210 χώρες και περιοχές σε όλο τον γνωστό κόσμο. Βέβαια, ο Π.Ο.Υ. καθυστέρησε να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό. Η Wikipedia για το λήμμα «πανδημία» αναφέρει: «Η λέξη πανδημία προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων παν (= όλος) και δήμος (= πληθυσμός). Πρόκειται για επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή (ήπειρο) ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια της οποίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου (σταθερή επίπτωση) δεν θεωρείται πανδημία».

Τι λέει η ιστορία;

Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που ξεσπά επιδημία ή πανδημία. Και τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν επιδημίες ή πανδημίες, και τα πιο πρόσφατα. Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή:

1. Ο λοιμός των Αθηνών, το 430 π.Χ., αναφέρεται στον τυφοειδή πυρετό που σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της αρχαίας Αθήνας μέσα σε τέσσερα χρόνια.

2. Η μαύρη πανώλη τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και, μέσω της Μεσογείου, διαδόθηκε στην Ευρώπη.

3. Οι πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

4. Η πανδημία ισπανικής γρίπης, την περίοδο 1918-1920, προκάλεσε 50 εκατομμύρια θανάτους τους πρώτους έξι μήνες.

5. Η πανδημία ασιατικής γρίπης, το 1957, ξεκίνησε από την επαρχία Κοϊνζού, στη νοτιοδυτική Κίνα, και σκότωσε 1.100.000 άτομα, σύμφωνα με το CDC των Η.Π.Α.

6. Η πανδημία γρίπης του Χονγκ Κονγκ, το 1968-1969, σκότωσε 1.000.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 31.000 στη Γαλλία και 50.000 στις Η.Π.Α. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας πραγματοποιήθηκε το μουσικό Φεστιβάλ Γούντστοκ στις Η.Π.Α. χωρίς να παρθεί κανένα απαγορευτικό μέτρο.

7. Η πανδημία γρίπης Η1Ν1, το 2009, υπολογίζεται ότι προκάλεσε 575.400 θανάτους σε 214 χώρες.

8. Η επάνοδος της ελονοσίας καλύπτει την περίοδο 1990-2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτήρισε ως πανδημία και υπολογίζονται 665.000 θάνατοι παγκοσμίως.

9. Νέες επιδημίες που δεν εξελίχθηκαν σε πανδημίες είναι: η γρίπη των πτηνών Α Η5Ν1 (Χονγκ Κονγκ, 1997), ο ιός των χοίρων, ο ιός Ebola, ο SARS (Κίνα, 2003), ο MERS κ.ά.

10. Πανδημία θεωρείται και η ασθένεια SARS-COVID-19, 2019-2020, η οποία οφείλεται στον κορωνοϊό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν (Wǔhàn) (αναφέρεται και ως Γουχάν ή Γιουχάν) στην Κίνα.5 Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει παγκοσμίως περισσότερους από 300.000 θανάτους (Μάιος, 2020).

Και λοιπόν; Τι καινούργιο έχει αυτή η νέα επιδημία;

Ένα πράγμα: ταχεία μεταδοτικότητα από ανθρωπο σε άνθρωπο. Τιποτε περισσότερο από άλλες επιδημίες. Οι άλλες παράμετροι βρίσκονται υπό έρευνα. Σε αυτό προστέθηκε και ο γενικευμένος πανικός που προκλήθηκε και με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε., μέσα από την υπερβολή ή τη μετάδοση ανακριβειών, καθώς το θέμα του ιού «πουλάει» και επιτείνει το συναίσθημα του φόβου γενικά και του φόβου του θανάτου ειδικότερα.

Πώς προκλήθηκε αυτός ο πανικός;

Θα το πούμε με απλά λόγια. Με εξαίρεση ορισμένους ισλαμιστές, οι περισσότεροι λαοί, ανάμεσα σε αυτούς και οι Έλληνες, θεωρούν «φυσιολογικό» το φαινόμενο, σε πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων, να σημειώνονται ετησίως 1500-2000 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Και αυτό γιατί οι θάνατοι δεν συμβαίνουν όλοι μέσα σε μία εβδομάδα ή σε έναν μήνα, αλλά αραιά και στατιστικά κατανεμημένα και έτσι «περνάνε στο ντούκου». Οι Έλληνες, λοιπόν, αποδέχονται 1500-2000 φέρετρα ετησίως από τα τροχαία ως «φυσιολογικό» φαινόμενο της τεχνολογίας και κανένας δεν ζητάει να παρθούν μέτρα απαγόρευσης, όπως π.χ. να κυκλοφορούν εκ περιτροπής μία φορά την εβδομάδα. Ο μόνος που διαμαρτύρεται για τα δυστυχήματα είναι ο γνωστός παλαίμαχος οδηγός αγώνων ράλι Ιαβέρης (Αναστάσιος Μαρκουίζος). Αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο λαός τρομάζει όταν βλέπει πολλά φέρετρα μαζεμένα. Αυτό είναι το αίτιο του πανικού λαών και κυβερνήσεων (εκτός της Σουηδίας και της Βραζιλίας).

Και πώς «ξεφύτρωσε» αυτός ο ιός SARSCOVID-19;

Ας μιλήσουμε τώρα για την επιδημία SARSCOVID-19. Από πού προήλθε; Οι επικρατούσες απόψεις είναι δύο: Η A άποψη ισχυρίζεται ότι στον ήδη υπάρχοντα κορωνοϊό SARS μπήκε αυτόματα από κάποια τυχαία μετάλλαξη ένα γονίδιο από νυχτερίδα ή από μυρμηγκοφάγο (παγκολίνο), με αποτέλεσμα να τον κάνει πιο μεταδοτικό και πιο τοξικό. Ο νέος ιός που προέκυψε διαδόθηκε από τη λαϊκή αγορά αλιευμάτων και τροφίμων της πόλης Ουχάν στην Κίνα και εκδηλώθηκε με καταιγίδα πνευμονιών. 

Η Β άποψη ισχυρίζεται ότι ο SARSCOVID-19 είναι ένας ιός-χίμαιρα (Chimera Virus = υβρίδιο), εργαστηριακής προέλευσης, από το Εργαστήριο Βιολογικών Ερευνών της Ουχάν στην Κίνα και, άγνωστο πώς, «τους ξέφυγε» ή τον «διέσπειραν». Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, διότι, το 2015, ομάδα επιστημόνων στο εργαστήριο αυτό, και μάλιστα όχι μόνο Κινέζοι, δημοσίευσε, στο αξιόπιστο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, εργασία, σύμφωνα με την οποία για ερευνητικούς λόγους κατασκεύασαν ιό-χίμαιρα από τον προϋπάρχοντα ιό SARS, θέτοντας εντός αυτού γονίδια από νυχτερίδα. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες και μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια, όπως το CNN, το BBC, το RAI Uno, αλλά και από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. 

Οι επιστήμονες της γενετικής διεθνώς είναι διχασμένοι ως προς το θέμα αυτό. Υπερτερεί η Α άποψη8 της αυτόματης μετάλλαξης και ακολουθεί η Β άποψη της εργαστηριακής διαρροής. Την Α άποψη υιοθετούν δύο δημοσιεύσεις εργαστηρίων γενετικής (περιοδικό Nature Medicine) καθώς και το Εργαστήριο Γενετικής του Α.Π.Θ. Επίσης, την υιοθετεί και ο σύμβουλος του Προέδρου Donald Trump, ο Dr. Anthony Fauci (5-5- 2020). Τη ΒΗΤΑ άποψη υιοθετούν ουκ ολίγοι, όπως ο Γάλλος νομπελίστας ιολόγος, ο ανακαλύψας τον ιό του AIDS, Dr. Luc Montagnier. Τον Απρίλιο του 2020, δήλωσε το εξής: «Ο κορωνοϊός είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα, τελεία!» Στις 25 Μαρτίου του 2020, ο Ρώσος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών του στρατού Vladimir Vasilyevich Kvachkov, σε συνέντευξή του σε ρωσικό κανάλι, δήλωσε: «Η δήθεν “πανδημία” είναι ένα ψέμα, μια παγκόσμια στρατηγική ειδική επιχείρηση που αποσκοπεί στη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού στο 1 δισ., τον πολιτικό έλεγχο των μαζών, τον οικονομικό έλεγχο των κρατών και την εκκαθάριση των γεωοικονομικών ανταγωνιστών».

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσαν: «Μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια, θα λογαριαστούμε με την Κίνα και θα ζητηθούν και αποζημιώσεις, γιατί μας απέκρυψε στοιχεία και πάθαμε μεγάλη οικονομική ζημία». Ήδη, δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης έχει υποβάλει μήνυση κατά της Κίνας με αίτημα αποζημίωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

ΚάκτοςΠροδημοσίευση