Βιβλίο|04.06.2020 19:03

Δημοσθένης Δαββέτας: Σχολιάζει το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «Οι Απείθαρχοι»

Newsroom

Με ιδιαίτερη χαρά οι Eκδόσεις «Κάκτος» ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους με την καταξιωμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Σεμίνα Διγενή. Το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» κυκλοφορεί μετά την επιτυχία τού «Κίτρινου Υποβρυχίου». 

Διαβάστε ακόμα: Σεμίνα Διγενή: Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Οι Απείθαρχοι»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός Δημοσθένης Δαββέτας, γράφει για το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, «Οι Απείθαρχοι».

«Οι Απείθαρχοι» της αισθητικής, της πολιτικής, της λογοτεχνίας

«Δύο από τα βασικά, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, αυτού που ονομάζουμε, καλό βιβλίο, είναι η ικανότητά του να μην κουράζει στην μορφή του κειμένου του κι ακόμη, να μπορεί να φέρνει τον κόσμο σε μας, να έρχονται οι μορφές και τα γεγονότα του θέματος που αναπτύσσεται, στον δικό μας χώρο. Να μην ταξιδεύουμε μόνο εμείς προς αυτά, αλλά και να ταξιδεύουν αυτά προς εμάς και έτσι να γίνονται οικεία. Αυτά τα χαρακτηριστικά  διαθέτει το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «Οι Απείθαρχοι», από τις Εκδόσεις Κάκτος

Δημοσθένης Δαββέτας

Γραμμένο σε γλώσσα άμεση και κατανοητή, με μικρά κεφάλαια που επιτρέπουν στον αναγνώστη ν' αναπνεύσει, η γραφή κυλά στρωτά, όπως ένα φυσικό στοιχείο. Τόποι γι' άλλους γνωστοί, γι' άλλους άγνωστοι, χρονιές κι εποχές διαφορετικές, μας γίνονται όλα τόσο κοντινά, λες κι είναι μέρος της καθημερινότητας μας. 

Τι κοινό μπορεί να χει ο Νίτσε, η Μαίριλυν Μονρόε, ο Πικάσσο, ο Αϊνστάιν, ο Λένιν,  ο Αττίλας, ο Ουγκώ, ο Προυστ, ο Ταρκόφσκι ή ο Βέγγος, για να αναφερθώ ενδεικτικά μόνο, σε κάποια πρόσωπα που παρελαύνουν στο βιβλίο; Εκ πρώτης όψεως καμμία, γιατί πολλοί απ' αυτούς έζησαν σε διαφορετικές χώρες και χρόνους μεταξύ τους. 

Όμως δεν έχει καμμία σημασία αυτό. Υπάρχει κάτι που τους ενώνει στο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή. Πρόκειται για το θέμα της εσωτερικής οικειότητας, που ξέρει να ξεπερνά τόπους, χρόνους, διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες, αλλά και σύνορα. Είναι το ανθρώπινο στοιχείο που ενώνει εσωτερικά όλους αυτούς τους χαρακτήρες. Τα χρώματα κι οι ήχοι των λέξεων συμβάλλουν στην εσωτερική οικειότητα του βιβλίου. Από γραμμή σε γραμμή, από σελίδα σε σελίδα η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη.  "Οι Απείθαρχοι" πειθαρχούν στις ανάγκες της γραφής και μετατρέπονται σε έννοιες αισθητικής, πολιτικής, λογοτεχνίας. 

Σας προτείνω να το διαβάσετε γιατί, είναι ένα βιβλίο που δίνει χαρά ανάγνωσης, ευχαρίστηση σκέψεων και θέτει μια σειρά από ερωτήματα που προβληματίζουν. Θα το ευχαριστηθείτε. Και θα προβληματιστείτε. Δηλαδή θα νοιώσετε ζωντανοί. Εγώ πάντως το ευχαριστήθηκα πολύ κι ένοιωσα ζωντανός.»

Δημοσθένης ΔαββέταςΣεμίνα ΔιγενήΚάκτος