Βιβλίο|19.12.2018 16:31

H ιστορία του Άουσβιτς μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων (vid)

Newsroom

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το βιβλίο που εκδόθηκε από  τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, καταγράφει την ιστορία του Άουσβιτς από τον Μάιο του 1940 μέχρι την απελευθέρωση στις 27 Ιανουαρίου του 1945, μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων, πολλές από τις οποίες καταγράφονται για πρώτη φορά. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ιστορικό βιβλίο» ενώ πρόσθεσε πως είναι χρέος της Ευρώπης να αντισταθεί σε νέα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

«Ως πολιτεία, ως χώρα, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε την ιστορία στο περιθώριο για να μην ξαναέρθουν στο επίκεντρο οι υμνητές των Ναζί (…) Σας παραδίδω, λοιπόν, όχι απλά ένα ακόμα ιστορικό ντοκουμέντο, πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο έργο για την ιστορία των Ελλήνων του Άουσβιτς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σπάνια ντοκουμέντα

Στο βιβλίο του Γιώργου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου» περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα, με περισσότερες από 800 φωτογραφίες για τον ξεριζωμό και τα άγρια βασανιστήρια των Ελλήνων Εβραίων στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Ενδεικτικό είναι ότι επέζησαν οι 5.000 από τους περίπου 80.000 Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα το 1941. Από την πλευρά του ο  AVNER SHALEV, Chairman of the Vashem Directorate είπε ότι «το άλμπουμ αυτό είναι μοναδικό από την οπτική του ότι έχει καταγράψει κυρίως τη μοίρα των εβραίων της Ελλάδας και το τι συνέβη στους εβραίους κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου εκείνη την περίοδο».

Στην παρουσίαση του βιβλίου στο Ισραήλ, παραβρέθηκε και ο Μοσέ Αελιόν, που επέζησε του Ολοκαυτώματος και είναι εμβληματική μορφή των Ελλήνων Εβραίων.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

ΕβραίοιμαρτυρίεςΆουσβιτς