Βιβλίο|02.07.2020 12:31

Αντώνης Πρέκας: Υποψήφιος στα βραβεία κοινού των Public

Newsroom

Ο Αντώνης Πρέκας με το βιβλίο του «ΧΑΜΑΙ-ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ και μεταμφιέσεις» που κυκλοφορεί από την «Εκδοτική Αθηνών», είναι υποψήφιος για τα φετινά βραβεία κοινού των Public στην κατηγορία «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση». Η ψηφοφορία διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω e-mail και Facebook και όποιος θέλει να συμμετάσχει δεν έχει παρά να πατήσει εδώ.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κυκλοφόρησε πρόσφατα την έκτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο «Χαµαι-λεονταρισµοί και μεταμφιέσεις», από την Εκδοτική Αθηνών. Ενα εξαιρετικά πρωτότυπο έργο που περιλαµβάνει δεκαοκτώ ποιήµατα-τραγούδια γραµµένα µε τον τρόπο γνωστών ποιητών, από τον Βρεττάκο και τον Καρυωτάκη µέχρι τον Γκάτσο και τους ρεµπέτες, και από τον Ελύτη και τον Καρούζο µέχρι τα συνθήµατα στους τοίχους της πόλης. Τα ποιήµατα συνοδεύουν ισάριθµα καλλιγραφήµατα, σχέδια και µορφές που είναι απολύτως συνυφασμένα µε τα ποιήµατα.

Ο Αντώνης Πρέκας έγραψε αυτό το βιβλίο καθώς επιθυμούσε να δείξει την οικουμενικότητα και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, έχοντας μια διαδρομή αέναη, από την εποχή του Ομήρου μέχρι τα σύγχρονα συνθήματα στους τοίχους. Η ελληνική γλώσσα με την ποικιλία και τον πλούτο της μπορεί να γίνει ένα παυσίφοβο για το αγωνιώδες της ύπαρξης. Και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποίησε ως υπότιτλο το «Στιχουργικά καλλιγραφήματα και απόπειρες μίμησης ποιητικών πράξεων σπουδαίων», παραπέμποντας στη θεωρία της τραγωδίας.

Το ποίημα «Δίψα», που υπάρχει στο νέο του βιβλίο, το κουβαλάει από τα φοιτητικά του ημερολόγια και ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει τη νέα του συλλογή. Η δίψα του, δηλαδή, να βρει την υπόσταση στον λόγο της χώρας του. Οι μονότονες διαδρομές με τους συρμούς του προαστιακού Παιανία-Πειραιά, που πηγαινοέρχεται τα τελευταία χρόνια για να πάει από το σπίτι στη δουλειά και τούμπαλιν, τα εναλλασσόμενα τοπία, οι μορφές των ανθρώπων, οι φωνές, οι ήχοι και πού και πού κάποια τραγούδια που ακούει στο ραδιόφωνο, τον έβαλαν στις ράγες αυτής της κατεύθυνσης και άρχισε να σκαρώνει στίχους σε ένα μικρό μπλοκάκι που κουβαλάει πάντα στην τσέπη του. Κάθε ποίημα που αφηγείται είναι μία ιστορία του, την οποία έχει γράψει με τέτοιο μοναδικό τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο.

Η νέα ποιητική συλλογή του Αντώνη Πρέκα αποτελεί τη συνέχεια µιας «σπουδαστικής προπαίδειας», η οποία ξεκίνησε µε το «Συµφωνίες και δωδεκάλογοι» (Ασκήσεις Συµφώνων, ενίοτε και ασυµφώνως προς το συµφωνηµένο Σύµφωνο) του 1988 και εξελίχθηκε µε το «Σπονδές Ασπονδύλων» (εκδόσεις Πατάκη) του 1996. Τα ιδιαίτερα σκίτσα που συνοδεύουν κάθε ποίημα της συλλογής σκίτσαρε ο ίδιος μέσα στον προαστιακό πηγαίνοντας στη δουλειά του, ενώ βοήθεια είχε και από την κόρη του, Κατερίνα. Σύντομα από την Εκδοτική Αθηνών θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος του βιβλίου του Αντώνη Πρέκα «Σαν παλιό σινεμά», αλλά θα γίνει επίσης και η επανέκδοση του πρώτου τόμου.

ποιήματαΑντώνης Πρέκας