Βιβλίο|17.07.2020 17:12

Μια ανθολογία κειμένων για την σύγχρονη φωτογραφία από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου

Newsroom

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου αγαπά πολύ τη φωτογραφία, άλλωστε την έχει μελετήσει καλά, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο-μετά τις σπουδές του στο Φυσικό του Α.Π.Θ. έφυγε για μεταπτυχιακό στη Φωτογραφία στο New York University-, όσο και σε πρακτικό, καθώς ήταν διευθυντής στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και δοκίμια για τη φωτογραφία, έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων και εκδόσεων και έχει μεταφράσει έργα σχετικά με το αντικείμενο αυτό. Ερευνά την ελληνική φωτογραφία στην ιστορική και σύγχρονη διάστασή της και επιμελείται συλλογικές εκδόσεις για θέματα αναφορικά με την τέχνη της φωτογραφίας. 

Η τελευταία του δουλειά είναι «Η φωτογραφία ως αίνιγμα», μια ανθολογία κειμένων του σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία, ιδωμένη ως τέχνη και ως μέσον που επηρεάζει βαθιά τη συλλογική συνείδηση. Μέσω της ανάδειξης των κειμένων αυτών παρουσιάζονται οι διαφορετικές γενιές και τεχνοτροπικές προσεγγίσεις των τελευταίων τριάντα ετών. Καταγράφονται κείμενα από συνεργασίες και ανθρώπους, που χάραξαν την πορεία του συγγραφέα σε μια συγγραφική δραστηριότητα που ίσως να μην υπήρξε κάτι περισσότερο από την εμμονική απόπειρα να διαπεράσει κανείς το περιτύλιγμα και να αγγίξει το περιεχόμενο, σ' ένα μέσο όπως η φωτογραφία όπου αυτά τα δυο συμπιέζονται δυναμικά στα όρια μιας επιφάνειας.

Τα κείμενα της έκδοσης αναφέρονται σε δουλειές των: Κώστα Μπαλάφα, Γιώργου Δεπόλλα, Βίκτορα Κοέν, Στέλιου Ευσταθόπουλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Πάρι Πετρίδη, Πάνου Κοκκινιά, Κωστή Αντωνιάδη, Χρήστου Χρυσόπουλου, Άρι Γεωργίου, Γιάννη Παντελίδη, Αβραάμ Παυλίδη. «Η φωτογραφία ως αίνιγμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Press Studio.

Ηρακλής ΠαπαϊωάννουΜουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης