Βιβλίο|31.07.2020 16:44

Από την «Ακοή» μέχρι τη «Διερμηνέα»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκαστλ» του Stuart Turton από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το νέο βιβλίο του Stuart Turton είναι ένας απίθανος γριφώδης συνδυασμός Αγκάθα Κρίστι, «Κυνηγητού στον χρόνο» και της «Μέρας της Μαρμότας». Το Guardian, Financial Times και η Daily Telegraph το έχουν χαρακτηρίσει ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς. 

Στην έπαυλη Μπλάκχιθ διοργανώνεται ένας χορός μεταμφιεσμένων. Το χορό διοργανώνουν ο λόρδος και η Λαίδη Χαρντκάστλ για να γιορτάσουν την επιστροφή της κόρης τους Έβελιν από το Παρίσι. Είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα χαράς που θα επισκιαστεί από ένα φόνο που δεν φαίνεται σαν φόνος και γι’ αυτό θα μείνει ατιμώρητος. Μέχρι να εξιχνιαστεί το μυστήριο και να βρεθεί ο δολοφόνος με στοιχεία αδιάλειπτα, η μέρα θα επαναλαμβάνεται, μιας και όλοι όσοι βρίσκονται στο Μπλάκχιθ βρίσκονται μέσα σε έναν ατέρμονο βρόγχο. Ένα τρομερά πρωτότυπο, απολαυστικό και ακαταμάχητο αστυνομικό μυθιστόρημα.

«Ακοή» των Vincent Kliesch και Sebastian Fitzek από τις εκδόσεις Λιβάνη

Γρήγορος ρυθμός και ασυνήθιστη πλοκή σε ένα καταιγιστικό θρίλερ από τη συνεργασία δύο καταξιωμένων συγγραφέων. Η πιο αμυδρή απόκλιση στον ήχο μιας φωνής αρκεί για τον διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στη φωνητική εγκληματολογία Ματίας Χέγκελ ώστε να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα. Με τη βοήθειά του, πολλοί εγκληματίες έχουν ήδη καταδικαστεί. Έχει πει ψέματα όμως ο ίδιος; Η ομολογία του για τη δολοφονία μιας άστεγης γυναίκας δε φαίνεται ειλικρινής. Η δημοσιογράφος Γιούλα Άνζοργκε, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις δικαστικής πλάνης, είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια. Αλλά όταν εμβαθύνει στην υπόθεση του Χέγκελ, θέτοντας τον εαυτό της σε τεράστιο κίνδυνο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με απίθανες αποκαλύψεις…

Ο Ματίας Χέγκελ, ο επονομαζόμενος Auris, ο άνθρωπος με την ακοή νυχτερίδας, είχε καταδικαστεί λιγότερο από έναν χρόνο πριν σε ισόβια κάθειρξη για φόνο. Το γεγονός και μόνο ότι όλη η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών είχε κεντρίσει την περιέργεια της Γιούλα. Παρά την ομολογία και το συντριπτικό βάρος των αποδείξεων, προέκυπτε αναπόφευκτα το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά του Βερολίνου ―και έμπειρος σύμβουλος της αστυνομίας― να δολοφονήσει μια άγνωστη αλήτισσα, με την οποία, απ’ ό,τι φαινόταν, δεν είχε ομολογήσει πως υπήρχε κάποια σύνδεση. Και μάλιστα να τη δολοφονήσει με τόση ατζαμοσύνη, χωρίς να μπορεί να κρυφτεί. Όλα αυτά δε φαίνονταν διόλου λογικά στη Γιούλα.

«Η διερμηνέας» της Hess Annette από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η Anette Hess στο νέο της βιβλίο προσφέρει μια διαχρονική μαρτυρία για το τι υπήρξε και σημαίνει Άουσβιτς, πάντοτε φιλτραρισμένη μέσα από την καθαρτική δύναμη της μυθοπλασίας. Η νεαρή Εύα Μπρουνς ζει μια ανέμελη ζωή στη Φρανκφούρτη του 1963. Ο πόλεμος είναι μια θολή παιδική ανάμνηση, η ταβέρνα του πατέρα της πηγαίνει καλά, και ο Γίργκεν, ο πλούσιος φίλος της, ετοιμάζεται να της κάνει πρόταση γάμου.

Όλα, όμως, ανατρέπονται όταν προσλαμβάνεται ως διερμηνέας σε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου, όπου και γνωρίζει τον Ντέιβιντ Μίλερ, έναν μαχητικό και αινιγματικό Καναδό δικηγόρο. Μεταφράζοντας τις καταθέσεις, η Εύα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το τρομερό παρελθόν της πατρίδας της. Και αρχίζει να αναρωτιέται: Γιατί οι δικοί της αντιδρούν τόσο στη συμμετοχή της στη διαδικασία; Γιατί δε μιλούν ποτέ για το τι έκαναν στον πόλεμο;

Καθώς η «Δεύτερη Δίκη του Άουσβιτς», όπως θα μείνει στην Ιστορία, συγκλονίζει μια ολόκληρη χώρα, η Εύα δεν μπορεί πια να είναι απλώς η καλή κόρη που ετοιμάζεται να γίνει καλή σύζυγος. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις έτοιμες αλήθειες και σε αυτό που της λέει η συνείδησή της. Ανάμεσα στη συλλογική λήθη και στην προσωπική ευθύνη – και τελικά, ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη.

«Η χρυσαλλίδα» της Ζοέλ Λοπινό από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ιστορίες ανθρώπων που γνώρισαν τη βία, την αδιαλλαξία, την ενοχή, τον ναρκισσισμό, τον χειρισμό. Στη «Χρυσαλλίδα», η Ζοέλ Λοπινό προσεγγίζει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, προτείνοντας μονοπάτια πέρα από τα συνήθη ώστε να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής του. Γιατί δεν μας αξίζει να μείνουμε για πάντα σκλάβοι τού χθες. Γιατί είμαστε όλοι χρυσαλλίδες έτοιμες να πετάξουν. Γιατί ο απώτερος σκοπός του καθενός μας είναι απλά η ελευθερία του νου και η αγάπη.

Ένας πετυχημένος Έλληνας ζει ευτυχισμένα στη Νέα Υόρκη, αλλά η μοίρα τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν και τις ενοχές του. Ένας Αθηναίος πρώην βιολιστής χάνει τα πάντα, ακόμα και το παιδί του. Μια ονειροπόλα γυναίκα με χρυσά μάτια, προικισμένη μ’ ένα σπάνιο χάρισμα, αποσύρεται σ’ ένα χωριό της Κρήτης, όπου μεγαλώνει μόνη τον γιο της.

«Οι κόρες του Ανέμου» του Στέλιου Δ. Στυλιανού από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Το νέο βιβλίου του Στέλιου Δ. Στυλιανού στηρίζεται σε ένα δραματικό γεγονός στη Κύπρο. Η εποχή είναι από το 1955 μέχρι και το 1976. Το θέμα είναι ένας νεαρός αγωνιστής του αγώνα της Κύπρου, κατηγορείται ψευδώς από συναγωνιστή του για προδοσία, κι έκτοτε αρχίζει το δράμα της ζωής του. Ο Νικηφόρος και η Ναυσικά, από μικρά παιδιά ένιωθαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια ο ένας για τον άλλον, που σταδιακά μεταμορφωνόταν σε κάτι πιο βαθύ, πιο ωραίο και πιο μεγάλο.

Καθώς μεγάλωναν έκαναν χιλιάδες όνειρα για το μέλλον. Όμως ίσως η μοίρα, ο Θεός ή το Σύμπαν να συνωμότησαν εναντίον τους. Ίσως ακόμα να ήταν οι συγκυρίες και τα γεγονότα που εναντιώθηκαν στην ευτυχία τους. Ο Νικηφόρος στα δεκαεφτά του χρόνια αναγκάστηκε να βγει αντάρτης στα βουνά και η Ναυσικά έμεινε ξαφνικά μόνη. Εκείνη τη νύχτα του φθινοπώρου που πήγε κρυφά να τη συναντήσει, θα έμενε αξέχαστη και για τους δύο. Όμως, όταν ήρθε το ξημέρωμα, η Ναυσικά τρόμαξε. Και από τότε ζούσε κάθε στιγμή μέσα στην αγωνία και τον φόβο μέχρι που τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης τη γέμισαν απελπισία.

Η μοίρα της Ναυσικάς ήταν άρρηκτα δεμένη με την περιπέτεια και τη μοίρα της πατρίδας. Το ίδιο και του Νικηφόρου. Γύρω από τον Άνεμο, όπως ήταν πλέον το όνομά του, υφαινόταν μια ίντριγκα σαν ιστός αράχνης. Ένας συναγωνιστής του τον κατηγόρησε για προδοσία και τον οδήγησε στα χέρια των Βρετανών. Έχασε την τιμή και την υπόληψή του, περιφρονήθηκε από την κοινωνία κι αδικήθηκε στη ζωή του. Έτσι, εκείνος ο μεγάλος έρωτας, δεν έμελλε να ευδοκιμήσει.

«To Δίλημμα» της Β. Α. Paris από τις εκδόσεις Bell

Η Β. Α. Paris, η συγγραφέας των bestsellers των Sunday rimes και των New York Times, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα, επιστρέφει με το «Δίλημμα» από τις εκδόσεις Bell. Ένα συγκλονιστικό, σπαρακτικό μυθιστόρημα για την ημέρα που θ' αλλάξει τη ζωή μιας οικογένειας για πάντα. Για τα γενέθλια των σαράντα της χρόνων, η Λίβια ετοιμάζει το πάρτι της ζωής της. Το περιμένει με λαχτάρα, σαν αντιστάθμισμα του γάμου των ονείρων της, που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει. Θα έρθουν όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα, εκτός από την κόρη της, τη Μάρνι, που σπουδάζει στο εξωτερικό. Όσο κι αν αγαπάει τη Μάρνι, όμως, η Λίβια μέσα της νιώθει ανακουφισμένη που δε θα είναι στο πάρτι. Πρέπει οπωσδήποτε να πει στον Άνταμ κάτι για την κόρη τους, αλλά θα περιμένει να τελειώσει πρώτα το πάρτι, για να μπορέσουν να περάσουν μια τελευταία φορά ευτυχισμένοι μαζί.

Ο Άνταμ θέλει να είναι όλα τέλεια για τη Λίβια, έτσι έχει κανονίσει κρυφά να έρθει η Μάρνι σαν έκπληξη για τα γενέθλιά της. Στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, μαθαίνει ένα τρομερό νέο. Πρέπει να το πει στη Λίβια, γιατί πώς είναι δυνατόν να γίνει τώρα πια το πάρτι; Μα είναι τόσο ευτυχισμένη... και οι καλεσμένοι θ' αρχίσουν να καταφτάνουν από στιγμή σε στιγμή.

Η «Πανούκλα στο Μπέργκαμο» του Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν από τις εκδόσεις Ροές

Το αριστούργημα «Πανούκλα στο Μπέργκαμο» του κορυφαίου μυθιστοριογράφου-διηγηματογράφου και εισηγητή του δαρβινισμού Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν, για τον οποίο μίλησαν όσο για κανέναν άλλο σύγχρονό τους ο Ίψεν και ο Ρίλκε, κυκλοφορεί τώρα πια σε υποδειγματική μετάφραση από το πρωτότυπο σε ζωντανή λογοτεχνική γλώσσα, με πλούσια εισαγωγή, χρονολόγιο και διεξοδικά σχόλια του Ήρκου Ρ. Αποστολίδη. Το μικρό αυτό διήγημα έδωσε έμπνευση στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για κάποιες ανεπανάληπτες εωσφορικές σκηνές της ταινίας του Έβδομη σφραγίδα. Μαζί, στον ίδιο τόμο, το μικρό κομψοτέχνημα Εδώ θάπρεπε νάταν ρόδα.

Ο σπουδαίος ανατόμος της ψυχής Γιάκομπσεν, κριτικός ανήσυχος, πατάει στα όρια της ζωής που τόσο στερήθηκε, προσφέροντάς μας μαγικές όσο και «φιλοσοφικές» ματιές κι ερμηνείες της κλειστής ζωής και του θρησκευτικού παραληρήματος, αλλά δεν μένει εκεί. Προχωράει, δείχνει την απελευθέρωση δυνάμεων του πλήθους εναντίον των δεσμών με τη θρησκεία, ξεγυμνώνοντας στο τέλος την όλη μυθολογία του χριστιανισμού για τον όχλο που «άξιζε», τάχα, μια καλύτερη μοίρα. Ο Γιάκομπσεν καταλήγει επαναστατικός, μα με τον τρόπο του. Ένα πνεύμα φίνο, πολιτισμένο, τραγικό. Η αγωνία για το αδιέξοδο θυμίζει τόνους του μεγάλου συμπατριώτη του φιλόσοφου Κίρκεγκωρ. Το κείμενο: βατό, σε συνεπαίρνει.

Χάρτινη ΠόληΡοέςΜεταίχμιοΛιβάνηςΨυχογιόςBellΚαστανιώτης