Βιβλίο|31.07.2020 17:20

Από τους «Ανεμους του Καμίνο» μέχρι τα «Ασημένια φτερά»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά» του Χάλιντ Χαλίφα από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, ο ηλικιωμένος Αμπντελατίφ εκφράζει στον μικρό του γιο την ύστατη επιθυμία του: να ταφεί στο χώμα του χωριού του. Ο Μπούλμπουλ θα πείσει τον μεγάλο του αδερφό τον Χουσέιν και την αδερφή τους τη Φάτιμα να συνοδεύσουν όλοι μαζί τη σορό του πατέρα τους. Αυτό όμως ισοδυναμεί με επικίνδυνη αποστολή σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε έναν αιματηρό λαβύρινθο αυθαίρετων στρατιωτικών αναμετρήσεων.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, ένα βαν που κατευθύνεται από τη Δαμασκό προς την Αναμπίγια. Εκεί μέσα η σιωπή είναι ανησυχητική, ενώ έξω λυσσομανά ακόμα ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος που δεν χορταίνει θύματα. Από τη μια μεριά, έχουμε τα διαδοχικά οδοφράγματα που πρέπει να περάσει η οικογένεια και, από την άλλη, τα ψυχολογικά εμπόδια που κάνουν τούτη τη διαδρομή μια δύσκολη δοκιμασία. Βλέπουμε τρεις ανθρώπους οι οποίοι καλούνται, κυρίως, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Ένα μυθιστόρημα που, με αφορμή τον θάνατο, μιλά για τη ζωή. Ο Χάλιντ Χαλίφα, χαρισματικός αφηγητής αλλά και δεξιοτέχνης του μαύρου χιούμορ, καταθέτει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την τραγωδία της σύγχρονης Συρίας.

«Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ» του Ντικέρ Ζοέλ από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Ζοέλ Ντικέρ επιστρέφει µε ένα βιβλίο που ξεπερνάει και αυτή την Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ. Η ιστορία μας μεταφέρει στο 1994. Η Όρφια, µια µικρή πόλη στην επαρχία Χάµπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήµαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται µέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και µια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης µάρτυρας του εγκλήµατος.

Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνοµίας αναλαµβάνουν δυο νέοι αστυνοµικοί, ο Τζέσσι Ρόζενµπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίµονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαµβάνουν επαίνους και παράσηµα – όµως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δηµοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό µυστηριώδεις συνθήκες. Τι απέγινε η Στέφανι Μέιλερ;

«Ασημένια φτερά» της Camilla Lackberg από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετά το απόλυτο µπεστ σέλερ «Το χρυσό κλουβί», το δεύτερο µέρος της διλογίας µε πρωταγωνίστρια τη Φέι. Μια δραµατική ιστορία προδοσίας, εκδίκησης και γυναικείας αλληλεγγύηςΤα «Ασηµένια φτερά» είναι ένα απολαυστικό κοκτέιλ εξουσίας και ίντριγκας που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη, ένας ύµνος στην εκδίκηση που πατάει γερά στην πραγµατικότητα και µε όλα τα συστατικά µιας επιτυχηµένης τηλεοπτικής σειράς. Στο νέο µυθιστόρηµα της Camilla δεν χωράνε άσκοπες ηθικολογίες ούτε ανόητες ευαισθησίες.

Πάνω που η Φέι πίστεψε ότι όλα ήταν εντάξει, η ίδια της η ύπαρξη απειλείται ακόμα μια φορά. Έχει φτιάξει τη ζωή της στο εξωτερικό, ο πρώην σύζυγός της είναι στη φυλακή και η εταιρεία της Revenge καλπάζει προς την επιτυχία. Τη στιγμή όμως που η Revenge ετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της και η Φέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλμη. Θα ρισκάρει να αφήσει πίσω της όλα αυτά για τα οποία πάλεψε τόσο σκληρά; Ή θα καταφέρει να αναγεννηθεί από τις στάχτες και να ανακτήσει τον έλεγχο; Με τη βοήθεια μιας επίλεκτης ομάδας γυναικών ξεκινάει να μάχεται για να σώσει ό,τι της ανήκει – για να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

«Οι άνεμοι του Καμίνο» του John Grisham από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 

Το τελευταίο μυθιστόρημα ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς μπεστ σέλερ στον κόσμο, με φόντο τον παράδεισο της Καραϊβικής. Τη στιγμή που το Βιβλιοπωλείο Μπέι του Μπρους Κέιμπλ ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά την αναγνωρισμένη πλέον συγγραφέα Μέρσερ Μαν, η είδηση πως ο τυφώνας Λίο κατευθύνεται απειλητικά προς το παραμυθένιο νησί Καμίνο αναστατώνει τους πάντες. Παρότι οι Αρχές δίνουν εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης, ο Μπρους και οι εκλεκτοί φίλοι του αποφασίζουν να μην εγκαταλείψουν το μέρος. Ο καταστροφικός Λίο διαλύει τις υποδομές του νησιού, ενώ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ανάμεσα στα θύματά του συγκαταλέγεται αρχικώς και ο Νέλσον Κερ, φίλος του Μπρους και διάσημος συγγραφέας βιβλίων θρίλερ.

Ωστόσο, λίγο μετά, και αντίθετα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι του Νέλσον, τα οποία φέρνει στο φως η ιατροδικαστική εξέταση, οδηγούν τον Μπρους στη βεβαιότητα πως ο θάνατος του φίλου του δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Ποιος, όμως, και γιατί μπορεί να ήθελε νεκρό τον Νέλσον; Καθώς η διαλεύκανση της υπόθεσης φαίνεται να ξεπερνά τις δυνατότητες της τοπικής αστυνομίας, ο Μπρους θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως και οι απαντήσεις για τον μυστηριώδη θάνατο και η ταυτότητα του δολοφόνου κρύβονται στο μυθιστόρημα που έγραφε ο Νέλσον. Χωρίς να χάσει άλλο χρόνο, ο Μπρους αρχίζει να ερευνά την υπόθεση και αυτό που ανακαλύπτει είναι πολύ χειρότερο από όλα τα μυθιστορηματικά ευρήματα του Νέλσον – και πολύ πιο επικίνδυνο.

«Έναν προς Έναν» του Chris Carter από τις εκδόσεις Bell

Η πέμπτη υπόθεση του ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ, της Διεύθυνσης Ληστειών και Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο τον στέλνει σε μια διεύθυνση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια ζωντανή μετάδοση. Ο Χάντερ μπαίνει στη σελίδα και η παράσταση που δημιουργήθηκε για τα μάτια του μόνο αρχίζει αμέσως. Όμως ο άγνωστος δε θέλει να αναγκάσει τον ντετέκτιβ Χάντερ μονάχα να την παρακολουθήσει, αλλά απαιτεί και τη συμμετοχή του. Και δεν του δίνει κανένα περιθώριο άρνησης. Αναγκασμένος να πάρει μια απαίσια απόφαση, ο Χάντερ πρέπει να παρακολουθήσει το άγνωστης ταυτότητας θύμα να βασανίζεται και να δολοφονείται σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο.

Η Αστυνομία του Λος Άντζελες σε συνεργασία με το FBI θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, ο οποίος όμως δεν είναι ερασιτέχνης και έχει φροντίσει να τα καλύψει από την αρχή μέχρι το τέλος. Και προτού ο Χάντερ μαζί με τον συνεργάτη του, τον Γκαρσία, προλάβουν να αρχίσουν την έρευνα, έρχεται και δεύτερο τηλεφώνημα. Άλλη μία ιστοσελίδα. Άλλο ένα θύμα. Αλλά αυτή τη φορά ο δολοφόνος έχει μετατρέψει την παράσταση σε ένα δολοφονικό ριάλιτι, στο οποίο ο κάθε χρήστης του ίντερνετ μπορεί να ψηφίσει και να αποφασίσει για τη μοίρα του θύματος.

«Μακρύ πέταλο από θάλασσα» της Ιζαμπέλ Αλιέντε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Οι συναρπαστικοί ήρωες της Αλιέντε πορεύονται μέσα στον ταραγμένο 20ό αιώνα ανακαλύπτοντας ότι στη ζωή σου μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές κι ότι, κάποιες φορές, το δύσκολο δεν είναι να φύγεις αλλά να γυρίσεις. Το 1936, ξεσπά στην Ισπανία ο Εμφύλιος. Όταν ο Φράνκο επικρατεί, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της αυτοεξορίας, περνώντας από τα Πυρηναία, στη Γαλλία. Ανάμεσά τους η νεαρή πιανίστρια Ροσέρ και ο αδερφός του νεκρού αγαπημένου της, ο γιατρός Βίκτορ Νταλμάου. Για να επιβιώσουν, ενώνονται σε έναν γάμο που δε θέλησε κανείς τους.

Μαζί με άλλους πρόσφυγες, επιβιβάζονται στο «Winnipeg», το καράβι που ναύλωσε ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα για να τους μεταφέρει στη Χιλή, αυτό το «μακρύ πέταλο από θάλασσα και κρασί και χιόνι», όπως την ονομάζει ο ίδιος. Εκεί θα φτιάξουν μια καινούργια ζωή, εξόριστοι αλλά ελεύθεροι. Ώσπου μια χούντα θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε…

«Άσπιλοι ένοχοι» της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου όπου ο έρωτας, τα πάθη, το μίσος και η εκδίκηση πρωταγωνιστούν σε κάθε σελίδα του. Μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Κανένα ίχνος, καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Παρά τις έρευνες της τοπικής αστυνομίας, στέκεται αδύνατο να βρεθεί, νεκρή ή ζωντανή. Ο Μάξιμος Βαγενάς, ένας από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Kατά Ζωής, αναλαμβάνει απρόθυμα να ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης, ενώ παλεύει με τους δικούς του δαίμονες.

Τίποτα και κανείς, όμως, δεν τον είχε προετοιμάσει για τα όσα θα έρθει αντιμέτωπος. Θανάσιμες συγκυρίες, εγκλήματα του παρελθόντος, συγκλονιστικές αλήθειες, έρωτες που θάφτηκαν στον βωμό της πάλης του καλού με το κακό, ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι αποκαλύψεων. Η εξαφάνιση της γυναίκας μοιάζει να είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο μιας σειράς ακούσιων και εκούσιων εγκλημάτων. Βήμα βήμα και χαρτογραφώντας τα ίχνη της, ο Μάξιμος, έρχεται αντιμέτωπος με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, οι οποίες θα αλλάξουν ακόμα και τη δική του ζωή. «Τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτήν την πόλη, κύριε Βαγενά...» δήλωσε η γυναίκα απέναντί του.

ΚαστανιώτηςΠατάκηςΨυχογιόςΕλληνικά ΓράμματαBellΜεταίχμιοΧάρτινη Πόλη