Βιβλίο|16.09.2020 19:43

Κριστίν Χάνα για τη νέα σειρά στο Netflix: «Γράφω συνεχώς για την απώλεια»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας. Η Κριστίν Χάνα έχει γράψει περισσότερα από 20 µυθιστορήµατα, πολλά από τα οποία µπήκαν στη λίστα best seller των New York Times. Αυτή την περίοδο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το νέο της βιβλίο με τίτλο «Πυγολαμπίδες» (Firefly Lane), το οποίο σύντομα θα προβληθεί ως σειρά στο Netflix. Μία ιστορία ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με τη σειρά του Netflix. Το καστ είναι καταπληκτικό —Κάθριν Χάιγκλ, Σάρα Τσαλκ και Μπεν Λόσον. Όταν ήμουν στο πλατό, μπορούσα να αισθανθώ την ιδιαίτερη σύνδεση που μοιραζόταν το καστ. Ήταν σαν να έκανα παρέα με μια συμμορία από τους καλύτερους μου φίλους» σημειώνει η Κριστίν Χάνα στο ethnos.gr.

Στα λόγια της, η συγγραφέας δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της. «Πραγματικά πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετική σειρά. Όλα όσα έχω δει μέχρι τώρα είναι απόλυτα αληθινά στους χαρακτήρες μου. Το σενάριο είναι το ίδιο με το βιβλίο κι όμως διαφορετικό. Είναι πλουσιότερο κατά κάποιον τρόπο, πιο γεμάτο, επειδή έχουν τόσο πολύ χρόνο να το δουλέψουν και τόσο θαυμάσιους ηθοποιούς να ενσαρκώσουν τους ρόλους. Είναι επίσης πιο αστείο. Η Σάρα Τσαλκ φέρνει μια θαυμάσια αισιοδοξία και χιούμορ στον χαρακτήρα της Κειτ και πραγματικά το αγαπώ αυτό. Είναι ένα μυθιστόρημα που το έχω πολύ κοντά στην καρδιά μου».

Η υπόθεση εστιάζει στην Κέιτ Μαλάρκι και την Τάλι Χαρτ, οι οποίες είναι φίλες για περισσότερα από τριάντα χρόνια, αντιμετωπίζοντας μαζί όλα τα σκαμπανεβάσματα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, την κατάθλιψη και τις απογοητεύσεις. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής. Η γραφή της Χάνα ρέει σαν γάργαρος ποταμός και δεν αφήνει περιθώρια να μην παρασυρθείς στην δίνη του. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 31 γλώσσες και έχει δεχτεί τις καλύτερες κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η αλήθεια είναι ότι έχω εκπλαγεί από την τόσο μεγάλη απήχηση του κόσμου για τα βιβλία μου. Πριν από πολλά χρόνια, όταν άρχισα το γράψιμο, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έβλεπα τα βιβλία μου δημοσιευμένα σε τόσες πολλές χώρες ανά τον κόσμο ή ότι θα έκανα εκδηλώσεις βιβλίου σε μαγευτικά μέρη, όπως η Βερόνα και η Αθήνα. Είναι όλα ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα» υπογραμμίζει.  

Εκτός, όμως, από τις «Πυγολαμπίδες» (Firefly Lane), ένα ακόμα βιβλίο της θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους με πρωταγωνίστριες τη Ντακότα και την Ελ Φάνινγκ. «Είμαι τόσο χαρούμενη! Πρόκειται για δύο ταλαντούχες ηθοποιούς και είναι πλήρως αφοσιωμένες στους ρόλους. Ανυπομονώ να δω να βάζουν τα δικά τους χαρακτηριστικά στη Βιαν και την Ιζαμπέλ» δηλώνει η ίδια. Το διεθνές best seller με τίτλο «Αηδόνι» είναι ένα συγκλονιστικό κράμα συναισθημάτων, έντασης, ανατροπών και δυνατών χαρακτήρων. Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η Κριστίν Χάνα αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών.

Οι «Πυγολαμπίδες» έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 31 γλώσσες

Πιστεύετε ότι ένας συγγραφέας αποκαλύπτεται μέσα στο έργο του;

Μπορώ να απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου. Θα έλεγα ότι αποκαλύπτομαι απολύτως μέσω της γραφής μου. Η φωνή του συγγραφέα μου είναι ένας συνδυασμός του παρελθόντος μου, της κοσμοθεωρίας μου, των πεποιθήσεών μου και των ανησυχιών μου, οπότε κάθε φορά που κάθομαι να γράψω, ανεξάρτητα από τους χαρακτήρες ή το σκηνικό του μυθιστορήματος, αξιοποιώ σε κάποιο βαθμό τη δική μου ιστορία και ευαισθησία. Στην πραγματικότητα, οι δυσκολότεροι χαρακτήρες για να γράψω είναι σίγουρα χαρακτήρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο της εμπειρίας ή της κατανόησής μου.

Σε ποια σημεία ταυτίζεστε περισσότερο με τις ηρωίδες σας;

Η ευκολότερη απάντηση είναι στις αξίες και τα ήθη. Τις περισσότερες φορές, οι ηρωίδες μου μοιράζονται τις αξίες, τα ιδανικά μου και την κοσμοθεωρία μου. Πιστεύουν στα πράγματα που πιστεύω - οικογένεια, αγάπη, ειρήνη, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα. Είναι επιζώντες που δεν τα παρατάνε, ανεξάρτητα από το τίμημα, και δεν υποκύπτουν ποτέ. Γενικά, όπως και εγώ, είναι δυναμικές  μητέρες που θα κάνουν οτιδήποτε για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

T

Πώς ήσασταν ως παιδί; Φτιάχνατε ιστορίες με τη φαντασία σας;

Θα μπορούσα να πω ότι ήμουν ένα πολύ σχολαστικό παιδί. Η μητέρα μου συνήθιζε να προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην με ρωτάνε να τους πω για ένα βιβλίο ή για μια ταινία. Προφανώς, ποτέ δεν ήμουν ικανή να αφηγηθώ περιληπτικά τις ιστορίες και κρατούσα τα μέλη της οικογένειάς να με ακούνε για πολλή ώρα. Δεν έγραφα πολύ σαν παιδί, αλλά ήμουν αχόρταγη αναγνώστρια. Ακόμα είμαι, εννοείται.

Χάσατε τη μητέρα σας σε νεαρή ηλικία. Πώς βιώσατε εκείνη την περίοδο της ζωής σας;

Η απώλεια της μητέρας μου είναι ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία της ζωής μου. Έχει διαμορφώσει εντελώς το ποια είμαι, και το βλέπετε πραγματικά αυτό στο γράψιμό μου. Γράφω συνεχώς για την απώλεια, προσπαθώντας να την καταλάβω, να τη διαμορφώσω, να την ξεπεράσω. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια κεντρική - ή πρώτη - απώλεια που διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους. Είναι ένα σημαντικό σημείο της διαδικασίας ωρίμανσης το να μάθεις πώς να χειρίζεσαι τη θλίψη και να αγκαλιάζεις τις αναμνήσεις σου.

Τι σημαίνει ο θάνατος για σας; Σας τρομάζει καθόλου;

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ο θάνατος με τρομάζει. Όχι για τον εαυτό μου, τουλάχιστον. Θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένη με τον τρόπο που ζω κάθε μέρα. Δεν έχω θυμό ή μνησικακία. Ίσως αυτό είναι αποτέλεσμα της απώλειας της μητέρας μου. Ξέρω πόσο σύντομη μπορεί να είναι η ζωή. Λέγοντας αυτό, φυσικά, φοβάμαι να χάσω τους ανθρώπους που αγαπώ. Ειδικά τώρα. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου είναι πολύ προσεκτικοί αυτόν τον τρομακτικό καιρό.

Πώς βιώσατε την περίοδο της καραντίνας και πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ;

Ο σύζυγός μου και εγώ μένουμε στο σπίτι εδώ και μήνες. Πραγματικά βγαίνουμε μόνο για να πάμε στο μανάβικο. Φοράμε πάντα μάσκες και κρατάμε αποστάσεις. Πρόσφατα, αρχίσαμε να καλούμε λίγους φίλους στο σπίτι για κοκτέιλ, αλλά αυτό είναι όλο. Δεν έχω δει τον γιο μου ή τα εγγόνια μου εδώ καιρό και αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Ευτυχώς, που υπάρχουν οι βιντεοκλήσεις. Η κατάσταση στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι αρκετά άσχημη και πιστεύω ότι επιδεινώνεται. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν φορούν μάσκες ή δεν αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους. Είναι πραγματικά λυπηρό και ενοχλητικό.

Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο κόσμος μετά από αυτό; Τι αλλαγές θα συμβούν στις ζωές μας;

Νομίζω ότι οι γενιές που έζησαν αυτή την πανδημία θα επηρεαστούν για πάντα, με τον τρόπο που οι προηγούμενες γενιές διαμορφώθηκαν από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μεγάλη Ύφεση. Θα ήθελα να σκεφτώ ότι μας διδάσκει πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι, πόσο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουμε και πόσο μικρός είναι ο κόσμος αυτές τις μέρες, αλλά υποθέτω ότι ο χρόνος θα δείξει.

T

Εσείς… έχετε πολλούς φίλους ή λίγους και καλούς; 

Θα έλεγα ότι έχω μία μικρή ομάδα πραγματικών φίλων, οι οποίοι είναι πάντα εκεί για μένα, σε καλές και κακές στιγμές. Έχω περάσει μερικές δύσκολες στιγμές στην ζωή μου και θα μπορούσα πάντα να βασιστώ στις φίλες μου για να το ξεπεράσω.

Πιστεύετε ότι είναι πιο αγνά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε φίλους, όταν είμαστε παιδιά; 

Δεν γνωρίζω αν είναι πιο αγνά τα κριτήρια. Νομίζω πως, σαν παιδιά, στηρίζουμε τις φιλίες μας στο μεγαλύτερο μέρος σε γεωγραφικά κριτήρια. Ποιος ζει κοντά; Ποιος μπορεί να παίξει μετά το σχολείο; Ποιος έκανε τις ίδιες δραστηριότητες; Όσο μεγαλώνουμε και οι ζωές μας επεκτείνονται, οι φιλίες μας βασίζονται περισσότερο πάνω σε κοινές αξίες και ιδανικά και τρόπους ζωής. Έχω φίλους ανά τον κόσμο, κάποιους τους βλέπω πολύ, κάποιους σπάνια. Αλλά η απόδειξη ενός αληθινού φίλου είναι ότι μπορείς πάντα να βρεις ξανά τη φιλία σε μια στιγμή και να αρχίσετε να γελάτε, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μακριά.

Είστε ικανοποιημένη με όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;

Απολύτως!

Πάνω σε τι δουλεύετε αυτή την περίοδο;

Μόλις τελείωσα το «The Four Winds», το οποίο τοποθετείται κατά τη διάρκεια της εποχής του Dust Bowl της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική, και έτσι βρίσκομαι ανάμεσα σε διάφορα πρότζεκτς. Ειλικρινά, μου ήταν λίγο δύσκολο να επικεντρωθώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Γενικά, προσπαθώ να μην επιβαρύνω ψυχολογικά πολύ τον εαυτό μου και απλά να το ξεπεράσω όλο αυτό. Όπως πολλοί άλλοι, διαβάζω πολλά βιβλία και παρακολουθώ αρκετή τηλεόραση. Ευτυχώς, έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό, οπότε τα βράδια έξω είναι μια πιθανή λύση. Και ονειρεύομαι το επόμενο ταξίδι μου στην Ελλάδα!

Το «Αηδόνι» θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους με πρωταγωνίστριες τη Ντακότα και την Ελ Φάνινγκ
Κριστίν ΧάναNetflixΚλειδάριθμος