Βιβλίο|12.01.2021 21:48

Από τον «Γιο μας» μέχρι το «Να 'μαστε, λοιπόν»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Να 'μαστε, λοιπόν» του Γκράχαμ Σουίφτ από τις εκδόσεις Μίνωας 

Μπράιτον, 1959. Το θέατρο στην άκρη της προβλήτας απολαμβάνει την πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν των τελευταίων χρόνων. Ο ιδιοφυής νεαρός ταχυδακτυλουργός, Ρόνι, μαζί με την εκθαμβωτική βοηθό του, Ίβι, γίνονται τα πιο λαμπρά αστέρια της παράστασης, προσελκύοντας κάθε βράδυ πλήθος θεατών. Συνδετικό κρίκο του θεάματος αποτελεί ο τρίτος της παρέας, o Τζακ, γεννημένος διασκεδαστής και αξιαγάπητος κομπέρ. Καθώς προχωράει το καλοκαίρι, το εκτός σκηνής δράμα των τριών φίλων αρχίζει να επισκιάζει τη θεατρική τους επιτυχία. Τα γεγονότα που ξετυλίγονται μέρα με τη μέρα θα σφραγίσουν ανεξίτηλα το μέλλον τους.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην προπολεμική και στη μεταπολεμική εποχή, από τα γεγονότα ενός απατηλού, νεανικού καλοκαιριού μέχρι το σήμερα, αναδύονται οι μύχιες σκέψεις και τα όνειρα τριών ανθρώπων που αγάπησαν και πρόδωσαν ο ένας τον άλλον. Αυτό που μένει είναι η μαγεία και το απρόβλεπτο της ζωής, καθώς και ένα βασανιστικό μυστήριο με το οποίο ο Ρόνι, η Ίβι και ο Τζακ θα πρέπει να ζήσουν. Μαγεία και πραγματικότητα μοιράζονται τη σκηνή σ’ αυτή την έξοχα γραμμένη ιστορία που σηκώνει την αυλαία για να αποκαλύψει τη δύναμη της αγάπης, τις εύθραυστες ψευδαισθήσεις της νεότητας και τις αιφνίδιες μεταστροφές που επιφυλάσσει η ζωή.

«Ο γιος μας» του Βαγγέλη Μπέκα από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά. Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.

«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» του M. Scott Peck από τις εκδόσεις Πεδίο

Κανένα άλλο κείμενο δεν άλλαξε τόσο τη διανοητική και πνευματική ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων όσο αυτό το εκπληκτικό βιβλίο. Σε αυτό ο Δρ Scott Peck, διάσημος ψυχίατρος και συγγραφέας, μας παρουσιάζει τη νέα «ψυχολογία της αγάπης»: έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουμε τη ζωή, τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι εμβριθείς ιδέες, τα ζωντανά παραδείγματα, οι συναρπαστικές ιστορίες και τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βρούμε εσωτερική γαλήνη και φώτιση. Πορευόμενος μέσα στα δύσβατα μονοπάτια των ανθρώπινων ιδεών και σχέσεων, ο συγγραφέας ανοίγει για εμάς τον δρόμο προς την πνευματική ανάπτυξη, την εσωτερική ισορροπία – και τελικά προς μια ολοκληρωμένη και γεμάτη νόημα ζωή. Από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ του είδους του, «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και έχει επηρεάσει βαθιά με τις ιδέες του εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Παγωμένα όνειρα» της Μαριέλεν Θεοχάρη από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η Ηλέκτρα είναι ερευνήτρια του FBI και ασχολείται µε κατά συρροήν δολοφόνους, όταν στη ζωή της µπαίνει απρόσµενα ο Φίλιπ, ένας νέος ερευνητής της εγκληµατολογικής υπηρεσίας. Μαζί του θα συνεργαστεί σε µια ιδιαίτερη υπόθεση για την εξιχνίαση των περίεργων φόνων εγκύων γυναικών. Η Ηλέκτρα σιγά σιγά από κυνηγός γίνεται θύµα. Η εµπλοκή της στην υπόθεση παίρνει προσωπικό χαρακτήρα. Τα ερωτήµατα είναι τόσα πολλά, που αρχίζει να κλονίζεται όσο περνά ο καιρός, και κάτω από την υπερβολική πίεση η αυτοπεποίθησή της καταρρέει.

Ποιος προσπαθεί να τη βλάψει; Η απειλή αποκαλύπτει το πρόσωπό της, όταν ένα βράδυ επιστρέφει στο σπίτι της και βρίσκει το πάτωµα του καθιστικού καλυµµένο από δεκάδες φωτογραφίες δολοφονηµένων γυναικών. Το µήνυµα είναι ξεκάθαρο. Η ζωή της κινδυνεύει. Ποιoν θα πρέπει να εµπιστευτεί; Άραγε ποιος µπορεί να θέλει να την εξαφανίσει; Και γιατί; Ένα καταπληκτικό µυθιστόρηµα µυστηρίου που µετατρέπει τους αναγνώστες σε ερασιτέχνες ερευνητές, από τη σκηνή του εγκλήµατος έως τις ενδείξεις για τον ένοχο.

«Το αρχοντικό στη Λιθιά» της Ελένης Βεζύρογλου από τις εκδόσεις ΕΞΗ

Μέχρι που μπορείς να φτάσεις για να εκπληρώσεις τις πιο κρυφές σου επιθυμίες; Η ήρεμη ζωή μιας μικρής επαρχιακής κοινωνίας διαταράσσεται, καθώς το τίμημα για επιθυμίες που πραγματοποιούνται αβίαστα είναι μεγάλο. Μέσα από το σκοτάδι ξεκινά το οδοιπορικό της Αγγελικής προς τη λύτρωση, όταν μαθαίνει το μυστικό της μάνας της πως έχει έναν χαμένο αδελφό. Οι απαντήσεις είναι καλά κρυμμένες στο ορεινό χωριό που κάποτε όλα ξεκίνησαν, στη Λιθιά. Σε ένα παλιό αρχοντικό θα αναζητήσει την αλήθεια και θα γνωρίσει τον έρωτα. Ο Άρης, εκθαμβωτικός και σαγηνευτικός, γίνεται καταιγίδα δοκιμάζοντας με το μένος της να ξορκίσει τις αμφιβολίες της.

Όμως, το παρελθόν και το παρόν συγκρούονται οδυνηρά, δημιουργώντας μικρές ρωγμές, που ίσως σταθούν μοιραίες... Μια σειρά αποκαλύψεων και ένοχων μυστικών τούς παρασύρει στη δίνη της. Πού οδηγούν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, κανείς δεν είναι σίγουρος... Ένας έκπτωτος άγγελος θα τους δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουν, όμως θα ζητήσει το δικό του αντίτιμο. Το αρχοντικό στη Λιθιά κρύβει όλα τα μυστικά αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.

«Σελοφάν» της Έφης Γεωργάκη από τις εκδόσεις Συρτάρι 

Μετέωρη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, με μόνο σύμμαχό της την πόλη, παλεύει να απολαύσει τη διαδρομή, να λειτουργήσει για λίγο σαν αυτόνομη οντότητα που δεν καθορίζεται από τις κοινωνικές επιταγές. Απαλλαγμένη από τις ιδιότητές της, αυτές της μάνας, της φίλης, της εργαζόμενης και της νοικοκυράς, περπατά, αυτοσαρκάζεται, σκέφτεται, μιλά με τον τόπο, συναντά ανθρώπους και ιστορίες από τα παλιά. Την ίδια στιγμή μπορεί να γελά, να θλίβεται, να υπάρχει. Η διαδρομή της ξεκινά από τον Ταύρο με προορισμό το Σύνταγμα. Τι είναι αυτό όμως που τη βασανίζει, που την απελευθερώνει; Θα καταφέρει εν τέλει να φτάσει;

«Ετσι… ατάκτως ερριμμένα» του Μπάμπη Ζαννιά

Το νέο βιβλίο του Ορχομένιου δημοσιογράφου Μπάμπη Ζαννιά αποτελείται από 69 κείμενα. Το, «έτσι… ατάκτως ερριμμένα» είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, κείμενα αφημένα, ξεχασμένα, διαβασμένα, ή αδιάβαστα που τώρα ένα μέρος τους τυπώθηκε και δεν είναι πλέον λόγια, αλλά σπόρος για προβληματισμό. Είναι κείμενα διαχρονικά, συνέβησαν και πάρα πολλά συνεχίζουν να συμβαίνουν. Έχουν θρονιαστεί και δεν λένε να διορθωθούν. Δεν μηδενίζω, δεν λοιδορώ, δεν στοχοποιώ, αναφέρω γεγονότα που δυστυχώς ή ευτυχώς διαδραματίστηκαν στο χωροχρόνο για τα οποία υπάρχουν αίτια και υπαίτια.

ΨυχογιόςΜίνωαςΠεδίοΕΞΗΛιβάνηςΣυρτάρι