«Πεταλούδα» της Γιούσρα Μαρντίνι
NewsroomΗ Σύρια Γιούσρα Μαρντίνι , η νεότερη σήµερα πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που αγωνίστηκε µε την οµάδα των προσφύγων στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016, καταγράφει την προσωπική της µαρτυρία από τους βοµβαρδισµένους δρόµους της Συρίας µέχρι τις πισίνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Σε πρώτο πρόσωπο παρακολουθούµε την αφήγηση της διαδροµής και των δυσκολιών µιας επίδοξης κολυµβήτριας, αλλά κυρίως ενός κοριτσιού που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του εξαιτίας του πολέµου µε τη λέξη «πρόσφυγας» στην πλάτη του.
Το βιβλίο, όµως, δεν περιορίζεται στην περιγραφή του τρόµου και της απόγνωσης του πρόσφυγα, είναι πάνω απ’ όλα ένας ύµνος στους δεσµούς φιλίας που δηµιουργήθηκαν σε αυτή τη δύσκολη πορεία, στη δύναµη της θέλησης και του ανθρώπινου πνεύµατος, αλλά και στην επιµονή της Μαρντίνι να κάνει, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, το παιδικό της όνειρο πραγµατικότητα, να αγωνιστεί στους Ολυµπιακούς.
Γιούσρα Μαρντίνι
«Πεταλούδα»
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 432
- Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Έβλεπε τη σφαγή από το 1,5 μέτρο σαν σινεμά» - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας
- Πώς ένα άστοχο σουτ οδήγησε στον εντοπισμό της σακούλας με τα ανθρώπινα οστά στην Κυψέλη
- «Είναι ζωντανός»: Σώθηκε χάρη σε συγκλονιστικό βίντεο που έστειλε μέσα από τα συντρίμμια μετά την κατάρρευση στο Νέο Δελχί
- Μα γιατί ήταν εκεί; Έπεσε σε STOP και μετά... πήγε να το ξηλώσει