Βιβλίο|03.03.2021 21:30

Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821 που έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας

Newsroom

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν; Στο βιβλίο της Βασιλικής Μαρκάκη και του Ζήνωνα Ζαμπακίδη «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πενήντα άνθρωποι -περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί- αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής.

Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα. Αρκετοί γεννήθηκαν φτωχοί, ενώ κάποιοι κληρονόμησαν περιουσίες, κι έπειτα ήταν κι εκείνοι οι λίγοι που κατάφεραν να πλουτίσουν μετά την απελευθέρωση. Οι θιασώτες της απελευθέρωσης μοιράζονται ένα κοινό όραμα, που τότε φάνταζε άπιαστο όνειρο. Οι αντίπαλοι τους, από την άλλη, σίγουροι για τον εαυτό τους και το έργο που είχαν αναλάβει, βρέθηκαν να παλεύουν με ένα θεριό που δεν γνώριζαν ότι υπήρχε.

Διαβάστε επίσης: Επετειακή έκδοση Stratego για την Επανάσταση του 1821

Σίγουρα όταν η πλούσια Μπουμπουλίνα ήταν έφηβη δεν ονειρευόταν να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας. Ούτε ο Καποδίστριας μπορούσε να φανταστεί, όταν σπούδαζε Ιατρική, ότι η ζωή θα τον οδηγούσε να πρωταγωνιστήσει στη ρωσική Αυλή και μετά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Ρήγας Φεραίος, ιδεαλιστής κι εμπνευστής της απελευθέρωσης, ίσως περισσότερο απ’ όλα να απευχόταν να έχει τόσο άδοξο τέλος πριν καν ξεκινήσει ο Αγώνας… Ούτε ο γενναίος Σουλιώτης Μπότσαρης, δημιουργός ενός καινοτόμου ελληνό-αλβανικού λεξικού, θα σκεφτόταν πως το όνομά του, θα δινόταν σε έναν σταθμό στου μετρό στο Παρίσι και θα ήταν σύμβολο αιώνιου ηρωισμού. Ωστόσο, κι ο ξακουστός σε όλη την Ευρώπη και ζάμπλουτος Αλή πασάς σίγουρα δεν περίμενε ότι, έστω με έμμεσο τρόπο, θα βοηθούσε την Επανάσταση… Η Δούκισσα της Πλακεντίας, καλομαθημένη σε μια ζωή στην Αμερική, βρέθηκε να μετακομίζει στην απελευθερωμένη Ελλάδα και να στηρίζει με κάθε τρόπο τους Έλληνες, αλλά και να παίζει τον ρόλο της στο παρασκήνιο της πολιτικής.

Οι δύο συγγραφείς με πολλή προσοχή, χωρίς να κρύψουν τίποτα από τις χαρές, τις ελπίδες και τις λύπες των ηρώων, δημιούργησαν ένα απολαυστικό (παιδικό) βιβλίο, γεμάτο χρώμα και γνώση. Οι ζωές και των πενήντα προσώπων μπλέχτηκαν σε έναν κυκεώνα γεγονότων, που οι ίδιοι δημιούργησαν ή στον οποίο αναμείχθηκαν ακούσια. Τελικά, όμως, καθένας τους πήρε τη ζωή του στα χέρια του, προσπαθώντας να γυρίσει τον Αγώνα υπέρ του.

Το βιβλίο «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνας Ζαμπακίδης

Η Βασιλική Μαρκάκη έχει σπουδάσει Πολιτιστική Διαχείριση, Οργάνωση και Διοίκηση Μουσείων, Ιστορία της Τέχνης και Διεθνείς Σχέσεις, στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ από το 2017 εργάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως συντονίστρια του προγράμματος e-learning του Μουσείου. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της. Παράλληλα, ο Ζήνωνας Ζαμπακίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλία για προπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακές στο μάρκετινγκ. Μετά από τη δεκαετή του παραμονή εκεί και την εργασία στον κλάδο των επιχειρήσεων και της συμβουλευτικής, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τομέα που πάντα αγαπούσε: την εκπαίδευση. Την εικονογράφηση του βιβλίου «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821» έχει αναλάβει η Labrada Sara Cabeza.

Επανάσταση 18211821Ψυχογιός