Βιβλίο|12.01.2019 09:40

Σαν σήμερα το 1976 πεθαίνει η διάσημη συγγραφέας Άγκαθα Κρίστι

Newsroom

Η Άγκαθα Κρίστι, η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976.

Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε για τα δηλητήρια.

Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφή της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της («Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» - 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.

Παρά τη μεγάλη επιτυχίας της, μετά το θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, η Άγκαθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες και τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου κι εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.

Συνολικά, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, κάποια μάλιστα περισσότερες από μία φορές - όπως τα «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» και «Έγκλημα στον Νείλο». Επίσης, πολλά έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς.

Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time και την κριτικό λογοτεχνίας και επιμελήτρια της έκδοσης του βιβλίου «Women Crime Writers: Eight Suspense Novels of the 1940s & 50s», Sarah Weinman τα 5 καλύτερα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι είναι:

  1. The Murder of Roger Ackroyd (1926) - (Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόυντ)
  2. The Murder at the Vicarage (1930) - (Φόνος στο πρεσβυτέριο)
  3. And Then There Were None (1939) - (Δέκα μικροί νέγροι)
  4. Death Comes As The End (1944) - (Τ' άστρα μιλούν για θάνατο)
  5. Endless Night (1967) - (Ατέλειωτη νύχτα)

Στην Ελλάδα

Οι εκδόσεις Ψυχογιός εξασφάλισαν τα δικαιώματα των έργων της Άγκαθα Κρίστι για την Ελλάδα και την Κύπρο από τη διαχειρίστρια εταιρία Agatha Christie Limited (ACL), την οποία διευθύνει ο δισέγγονός της, Τζέιμς Πρίτσαρντ. Τα έργα θα κυκλοφορήσουν σταδιακά σε σύγχρονη, προσεγμένη έκδοση και νέες μεταφράσεις, ενώ πολλά θα εκδοθούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. 

συγγραφέας