Βιβλίο|18.01.2019 13:32

Παζάρι βιβλίου: Γιορτή για συλλέκτες και απλούς αναγνώστες

Γιώργος Βαϊλάκης

Εάν κάποιος θεωρεί υπερβολικό τον όρο «βιβλιοµανία», αρκεί µόνο η επισήµανση ότι το πάθος για την απόκτηση ενός βιβλίου, µιας σπάνιας συλλεκτικής ή δυσεύρετης έκδοσης, έχει οδηγήσει ουκ ολίγες φορές σε… ακραίες πρακτικές που περιλαµβάνουν την κλοπή και -σπανιότερα- τον φόνο. Το εκπληκτικό, για παράδειγµα, κείµενο του Γκιστάβ Φλοµπέρ, µε τίτλο «Bιβλιοµανία», έρχεται να αποτυπώσει αυτό το πάθος µέσα από την αληθινή ιστορία του Iσπανού µοναχού δον Bισέντε, φύλακα µοναστηριακής βιβλιοθήκης, ο οποίος διέπραξε οκτώ φόνους τη δεκαετία του 1830, οδηγηµένος από την εµµονή του για τα βιβλία!

Oταν ο δον Bισέντε -λίγο πριν καταδικαστεί σε θάνατο- ρωτήθηκε στο δικαστήριο εάν µετάνιωσε για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει, απάντησε: «Oλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν κάποτε, αλλά τα καλά βιβλία πρέπει να διατηρηθούν». Το φετινό Παζάρι Βιβλίου (µε το σύνθηµα «Το βιβλίο είναι η δύναµή σου»), που πραγµατοποιείται από σήµερα έως την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στην πλατεία Κοτζιά, µε τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου του ∆ήµου Αθηναίων», αποτελεί µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους βιβλιόφιλους και τους βιβλιοµανείς να αποκτήσουν σπάνια και δυσεύρετα βιβλία σε εξαιρετικές τιµές.

Αλλωστε, το Παζάρι Βιβλίου διοργανώνεται εδώ και 23 έτη, προσφέροντας χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε τιµές που αρχίζουν από µόλις 1 ευρώ. Και, όπως κάθε χρόνο, συµµετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα µε πάνω από 9.000 τίτλους βιβλίων, σε τιµές που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής λιανικής τιµής τους.

Παζάρι βιβλίου