Βιβλίο|19.01.2019 15:26

Κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τα διηγήµατα του Τοµ Χανκς

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, ενώ κείµενά του έχουν δηµοσιευθεί στους «New York Times», στο «Vanity Fair» και στο «New Yorker».

Ο λόγος για τον ταλαντούχο κύριο Τοµ Χανκς, του οποίου η πρώτη συλλογή διηγηµάτων µε τίτλο «Ασυνήθιστα στοιχεία» -που µόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (από τις εκδόσεις Πατάκη)- έχει ήδη εισπράξει ιδιαίτερα θετική υποδοχή. Μέσα από τις ιστορίες του ο Χανκς αναλύει µε τρυφερότητα, χιούµορ και οξυδέρκεια την ανθρώπινη κατάσταση και τα πάσης φύσεως ελαττώµατά της και αποδεικνύει ότι ως συγγραφέας διαθέτει µια αστείρευτα πρωτότυπη σκέψη. Μια πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση µεταξύ δύο φίλων.

Ένας βετεράνος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου που αντιµετωπίζει τα συναισθηµατικά και σωµατικά τραύµατά του. Ένας ηθοποιός βήτα διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δηµοσιότητας και µια χαοτική περιοδεία δηµοσιογραφικής προώθησης. Ένας αρθρογράφος στην εφηµερίδα µιας µικρής πόλης, µε απαρχαιωµένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσµο.

Μια γυναίκα που προσαρµόζεται στη ζωή µετά το διαζύγιο σε µια καινούργια γειτονιά. Τέσσερις φίλοι που πάνε µέχρι τη Σελήνη και επιστρέφουν µε έναν πύραυλο κατασκευασµένο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού. Όλες αυτές οι ιστορίες έχουν έναν συνδετικό κρίκο: σε καθεµία από αυτές µια γραφοµηχανή διαδραµατίζει κάποιον ρόλο.

Γνωστός, ως ηθοποιός, για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία του, ο Χανκς µεταφέρει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στη γραφή του, καταφέρνοντας να διεισδύσει διορατικά κάτω από την επιφάνεια της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης και εντέλει της καθηµερινής συµπεριφοράς.

βιβλίο