Βιβλίο|02.08.2021 21:29

Από την «Αληθινή Ζωή» στα «Δεσμά του Δράκου»: Έξι βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Μακρύ, φωτεινό ποτάμι» της Λιζ Μουρ από τις εκδόσεις Μίνωας

Το «Μακρύ, φωτεινό ποτάμι» της Λιζ Μουρ είναι ένα δυναμικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά και μία ιστορία για την περίπλοκη διελκυστίνδα που είναι η οικογένεια, αναδεικνύοντας πόσο πολύ κουβαλάμε τα παιδικά μας τραύματα όσο προχωράμε στη ζωή μας.  Σε μία γειτονιά της Φιλαδέλφειας που μαστίζεται από την κρίση των οπιοειδών, δύο κάποτε αχώριστες αδελφές κινούνται πλέον σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Η μία, η Κέισι, ζει στους δρόμους εγκλωβισμένη στη μέγγενη των ναρκωτικών. Η άλλη, η Μίκι, κάνει περιπολίες για το 24ο αστυνομικό τμήμα με το περιπολικό της. Η Μίκι έχει χρόνια να μιλήσει με την αδελφή της, όμως ποτέ δεν έχει πάψει να ανησυχεί γι’ αυτήν.

Όταν στη Λεωφόρο αρχίζουν να εμφανίζονται οι σοροί δολοφονημένων ιερόδουλων, ο αρχηγός της αστυνομίας θέλει να θάψει την είδηση. Όμως, καθώς η μυστηριώδης σειρά από φόνους παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, η Μίκι είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τον ένοχο και να βρει την αδελφή της προτού να είναι πολύ αργά και γίνει η Κέισι το επόμενο θύμα. Με αφήγηση που εναλλάσσεται από το μυστήριο του σήμερα στην ιστορία της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας των δύο γυναικών, το «Μακρύ, φωτεινό ποτάμι» είναι ταυτόχρονα αγωνιώδες και σπαρακτικό. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με αμείωτη ένταση και την ίδια στιγμή μία συγκινητική ιστορία δύο αδελφών και των εντυπωσιακών οικογενειακών δεσμών που παραμένουν σταθεροί στο πέρασμα του χρόνου.

«Super - Cannes» του Ballard J. G. από τις εκδόσεις Κέδρος

Ένα προφητικό μυθιστόρημα για την αλλοίωση που επιφέρουν στην ανθρώπινη φύση ο ακραίος καπιταλισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις, από την πένα του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα J.G. Ballard. Στους λόφους πάνω από τις Κάννες, η Εδέμ-Ολυμπία, το επιχειρηματικό πάρκο του μέλλοντος, φιλοξενεί τις κορυφαίες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τα στελέχη τους. Η κλειστή αυτή κοινότητα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε τα μέλη της να αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην εργασία εκμηδενίζοντας κάθε ανάγκη για ψυχαγωγία, κοινωνική επαφή και ελεύθερο χρόνο.

Μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, ο Ντέιβιντ Γκρίνγουντ, γιατρός της κλινικής του επιχειρηματικού πάρκου, σε κατάσταση αμόκ, σκοτώνει δέκα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Η γιατρός Τζέιν Σίνκλερ, που προσλαμβάνεται στη θέση του, εγκαθίσταται μαζί με τον άντρα της Πολ στο σπίτι του νεκρού γιατρού. Έχοντας άφθονο χρόνο στη διάθεσή του, ο Πολ αρχίζει να αναζητά τους λόγους που οδήγησαν τον Γκρίνγουντ στα άκρα και ανακαλύπτει μια άλλη, άγρια, πλευρά της ζωής στο επιχειρηματικό πάρκο. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία διεθνώς και τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Commonwealth Writers’ Prize, 2000.

«Αληθινή Ζωή» της Τέιλορ Μπράντον από τις εκδόσεις Κάκτος

Ενα μυθιστόρημα για την οικειότητα, τη βία και τη συγχώρεση μεταξύ φίλων σε μία πανεπιστημιούπολη των Μεσοδυτικών Πολιτειών, από μια ηλεκτρισμένη νέα λογοτεχνική φωνή. Ο Γουάλας αισθάνεται ότι δεν χωράει στην πανεπιστημιούπολη όπου δουλεύει ασταμάτητα για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη βιοχημεία. Είναι ένας εσωστρεφής νεαρός από την Αλαμπάμα, μαύρος και γκέι, που έχει αφήσει πίσω του την οικογένειά του χωρίς να καταφέρει να αποδράσει από τις βαριές σκιές της παιδικής του ηλικίας.

Για λόγους αυτοσυντήρησης, ο Γουάλας διατηρεί απόσταση από όλους, ακόμα και από τον στενό κύκλο των φίλων του – όπου κάποιοι βγαίνουν μεταξύ τους, άλλοι βγαίνουν με γυναίκες και κάποιοι άλλοι υποκρίνονται τους στρέιτ. Όμως στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στα τέλη του καλοκαιριού, μια σειρά από αντιπαραθέσεις με τις συνεργάτιδές του και μια απροσδόκητη επαφή με έναν δήθεν στρέιτ φίλο του συνωμοτούν για να κάμψουν τις αντιστάσεις του και φέρνουν στο φως καλά κρυμμένα ρεύματα εχθρότητας και πόθου μέσα στην κοινότητά τους. Η «Αληθινή ζωή» είναι μια νουβέλα σχεδόν οδυνηρής έντασης, μια ιστορία που θέτει το ερώτημα αν είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε τις προσωπικές πληγές μας και με ποιο κόστος. Η «Αληθινή ζωή» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker Prize 2020.

«Άγρια όνειρα θα 'βλεπα» του Μισέλ Μπυσσί από τις εκδόσεις Πατάκη

Οι πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζουν παντοτινά στις αναμνήσεις μας και στις ανελέητες συμπτώσεις που επινοεί το μυαλό μας. Στη ζωή της Νατύ, όμως, οι συμπτώσεις αυτές γίνονται ξαφνικά υπερβολικά πολλές. Σαν κάποιος να προσπαθεί να την κάνει να ξαναζήσει την ερωτική περιπέτεια που εξαιτίας της παραλίγο να τινάξει τη ζωή της στον αέρα. Αλλά ποιος; Παρελθόν και παρόν επαναλαμβάνονται σε σημείο που κάθε λογική εξήγηση καταρρίπτεται – θα αναγκαστεί άραγε η Νατύ να παραδεχτεί πως ο χρόνος μπορεί στ’ αλήθεια να γυρίσει πίσω; Μήπως πρέπει να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα; Ότι είναι όλα προκαθορισμένα;

Στο «Άγρια όνειρα θα ‘βλεπα» –με τέσσερα ταξίδια, στο Μόντρεαλ, στο Σαν Ντιέγκο, στη Βαρκελώνη και στην Τζακάρτα, και ένα κατοπτρικό παιχνίδι ανάμεσα στο 1999 και το 2019– ξεδιπλώνεται μια αριστοτεχνική παρτιτούρα πάθους και σασπένς, στον ρυθμό των πιο δυνατών χτύπων της καρδιάς.

«Τα Δεσμά του Δράκου» από τον Μιχάλη Χορευτάκη από τις εκδόσεις Ωκεανίδα

Ο Μάνος Βενιέρης, ένας άνδρας που η ζωή του σημαδεύτηκε πρόσφατα από μια τραγωδία, εξαρτημένος πλέον από τα χάπια και το ποτό, αναλαμβάνει τη φύλαξη μιας πλούσιας κληρονόμου και των παιδιών της. Ώσπου ένα αποτρόπαιο έγκλημα θα τον οδηγήσει στη φυλακή ως τον μοναδικό ύποπτο. Έγκλειστος πια, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον, με τη ζωή του να κινδυνεύει καθημερινά. Παράλληλα, ανασυνθέτει τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση και παλεύει να αποδείξει την αθωότητά του. Ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς ανατροπές. Ένα σκοτεινό παραμύθι για τον αγώνα ενός ανθρώπου να επιβιώσει, αντιμετωπίζοντας τον ισχυρότερο αντίπαλο: τον ίδιο του τον εαυτό.

«Κόκκινα Κορίτσια» της Καζούκι Σακουράμπα από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Η Τόκο, είναι ένα μωρό που θα βρεθεί εκτεθειμένο στις παρυφές ενός χωριού. Μια πολυμελής οικογένεια χωρικών θα περιθάλψει το έκθετο μωρό που κανείς δεν θα το αναζητήσει, και θα το βάλει στους κόλπους της. Η Τόκο με την άγνωστη καταγωγή, μεγαλώνει με ευγνωμοσύνη για την θετή πολυμελή οικογένειά της και από την εφηβεία της κιόλας εξελίσσεται σε ένα πλάσμα υπομονετικό, σιωπηλό κι εργατικό. Έχει, όμως, ένα ιδιαίτερο χάρισμα: προφητεύει το μέλλον των ανθρώπων. Ένα τυχαίο γεγονός θα είναι η αιτία να γνωρίσει την αυταρχική αρχόντισσα Ακακουτσίμπα, που, όμως, θα την συμπαθήσει και θα δει στο πρόσωπό της την συνεχίστρια της παράδοσης των Ακακουτσίμπα…

Με δική της μεσολάβηση η Τόκο θα παντρευτεί τον πρωτότοκο γιο της αρχόντισσας και μαζί του θ’ αποκτήσει γιους και κόρες. Κάθε παιδί κι ένα εντελώς διαφορετικό πλάσμα, κι όλα μαζί η ψυχή της Ιαπωνίας… Κι όσο η οικογένεια μεγαλώνει αρχίζουν να συμβαίνουν μια σειρά από παράδοξα γεγονότα. Η Τόκο προμαντεύει την τύχη των παιδιών που θα γεννήσει μέσα από παράξενα οράματα που την στοιχειώνουν. Γίνεται ο βράχος της οικογένειας, ο συνεχιστής μιας παράδοσης μακραίωνης την οποία θα παραδώσει στην εγγονή της. Κι εκείνη θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπη με έναν μυστηριώδη φόνο…

Όλες οι ειδήσεις

Η Disney απαντά στη μήνυση της Scarlett Johansson: «Πήρε 20 εκατ. για τη Μαύρη Χήρα»

Πέθανε ο ηθοποιός Jay Pickett - Βρισκόταν πάνω σε άλογο στα γυρίσματα ταινίας γουέστερν

Αγριες Μέλισσες: Νέα πρόσωπα καταφτάνουν στο Διαφάνι – Οι ρόλοι και οι ανατροπές

Σπύρος Μπιμπίλας: Ξεκαθαρίζει για τον Πέτρο Φιλιππίδη και την αποβολή του από το ΣΕΗ

ΩκεανόςΜίνωαςΠατάκηςΩκεανίδαΚέδροςΚάκτος