Βιβλίο|26.10.2021 18:37

Σασμός: Η λαμπερή παρουσίαση του βιβλίου – Δείτε ποιοι παραβρέθηκαν

Newsroom

Μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα, με φίλους, ηθοποιούς και κοινό έγινε η παρουσίαση του best seller «Σασμός», τη Δευτέρα 25/10, στο Public Cafe Συντάγματος, από τις εκδόσεις «Μίνωας». Ο συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Πετρουλάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του μυθιστορήματος, στην αγάπη με την οποία το έχει αγκαλιάσει ο  κόσμος, αλλά και στη σημασία και την σημαντικότητα του «σασμού».

Διαβάστε επίσηςΣασμός - Επόμενα επεισόδια: Η Στέλλα χάνει το παιδί - Ένα νέο πρόσωπο φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά

Η ιστορία του μυθιστορήματος «Σασμός» μάς μεταφέρει στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί -ή «τα οικογενειακά» όπως ονομάζονταν παλαιότερα- ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους. Το αντίδοτο της βεντέτας είναι ο σασμός, το σιάξιμο, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του βιβλίου. 

«Αγαπάω την Κρήτη. Συνέβησαν συμπτώσεις που με οδήγησαν στο να συμμετάσχω στο σήριαλ. Είναι ένας τόπος στην Κρήτη, στον οποίο πάω τα τελευταία 8 χρόνια. Μέσα στο βιβλίο διαβάζω ότι ο Φραγκιαδάκης (ο ρόλος που υποδύεται στη σειρά) θέλει να πάει σε αυτό το μέρος για να τα ξεχάσει όλα. Κι έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να συμμετέχω σε αυτή τη σειρά. Από κει ξεκίνησαν όλα…. Οι εξελίξεις στον Σασμό είναι υπηρεσιακά μυστικά, τα οποία δεν μοιραζόμαστε με κανέναν... Ο κόσμος που με βλέπει στο δρόμο με… φοβάται! Μάλλον όλοι κάτι έχουν κάνει στη ζωή τους…  Αν βρεις το μέτρο πότε προηγείται η δουλειά και πότε η ζωή, θα γίνεις ευτυχισμένος. Κι εγώ έχω σκοπό να είμαι ευτυχισμένος» ανέφερε ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος στις κάμερες. 

Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή και έγκριτη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία μοιράστηκε με το κοινό τη δική της εμπειρία από περιστατικά εμπλουτισμένα με τον φόβο της βεντέτας, επισημαίνοντας έτσι τη σπουδαιότητα του σασμού. «Όταν πρωτοδιάβασα τον Σασμό ήμουν σίγουρη ότι θα γίνει σίριαλ….Στο τέλος αυτό που πρέπει να μάθουμε στη ζωή μας είναι το σιάξιμο, είναι ο Σασμός, η συμφιλίωση, η αγάπη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος. 

Βασικοί ομιλητές του πάνελ αποτέλεσαν: ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, που μίλησε μεταξύ άλλων για τη γνωριμία του με τον συγγραφέα, που εξελίχθηκε σε φιλία, αλλά και για την απόφαση να γράψει ο ίδιος τα τραγούδια για τη σειρά. Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος, υπό τη μουσική συνοδεία του λυράρη Ανδρέα Φασάκη, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Μέσα από την αφήγησή του, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αιχμαλώτισε την προσοχή του κοινού.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του εκδότη των εκδόσεων Μίνωας, Γιάννη Κωνστανταρόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε το ήθος του συγγραφέα, την εργατικότητά του και τον σεβασμό του προς του συνεργάτες του και το αναγνωστικό του κοινό. Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, περιγράφοντας το αληθινό περιστατικό που του έδωσε το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου. Σκοπός του, όπως ανέφερε, ήταν να μάθει ο κόσμος την πραγματική έννοια του σασμού και τη σπουδαιότητά της σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί της σειράς, η παραγωγός Μαριαλένα Καραγιάννη, ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος, στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του επιχειρηματία Γιώργου Βαρδινογιάννη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. 

Είναι συνθέτης και στιχουργός. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο FM. Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020), Το ναυάγιο (2021), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016), Το αθάνατο νερό (2019), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά (2020) και Φρούτα και λαχανικά, εμπρός, μαρς! (2021).

ΣασμόςΒεντέταΜίνωαςΔημήτρης ΛάλοςΚρήτηPublicΓιάννης Κότσιρας