Βιβλίο|02.02.2019 15:31

«Το παράθυρο της Νεφέλης» του Σπύρου Πετρουλάκη

Newsroom

Ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Ο συγγραφέας περιγράφει με μαεστρία δύσκολες καταστάσεις με μια μοναδική ευαισθησία και συγγραφική ευελιξία.

Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι γήινοι, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, που σε παρασύρουν στα χνάρια τους και επιζητάς τη δικαίωσή τους.

Ο Γιάννης, ψαράς από τη Λευκάδα, κι η σύζυγός του Ματίνα, μια συνηθισμένη γυναίκα της επαρχίας, πασχίζουν χρόνια να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί. Οι απανωτές αποτυχίες και τα σχόλια του κοινωνικού περίγυρου τούς φτάνουν στην απόγνωση, οδηγώντας τους στην παράλογη απόφαση να απαγάγουν ένα ξένο μωρό. Η ευκαιρία τους δίνεται στην παραλία της Λευκάδας, με θύμα τους μια οικογένεια παραθεριστών που έχει δύο κοριτσάκια προνηπιακής ηλικίας.

Μετά την απαγωγή του μικρότερου κοριτσιού, η Ματίνα κι ο Γιάννης θα ζήσουν με νέα ταυτότητα, χρίζοντας το κοριτσάκι ως μοναχοκόρη τους με το όνομα Νεφέλη. Στο μικροαστικό περιβάλλον η Νεφέλη θα γευθεί αγάπη και προστασία πάντα όμως στη σκιά ενός μέθυσου «πατέρα» Γιάννη - έρμαιου τον τύψεων του.

Όταν η Ματίνα μείνει έγκυος στο φυσικό της παιδί, όμως, τα πάντα θα ανατραπούν για τη Νεφέλη, η οποία πλέον θα δοκιμάσει τον πλήρη παραγκωνισμό και μια βάναυση απαξίωση. Ο «Γολγοθάς» της μικρής Νεφέλης θα σημαδευτεί από κάθε δυνατή κακοποίηση, συνθέτοντας την «απόλυτη» κόλαση για ένα παιδί που παρέμεινε «άγγελος» - μέσα κι έξω, με μοναδική συντροφιά την κούκλα της τη Λίλα και ένα ουράνιο ταλέντο στη Ζωγραφική.

Σε αυτήν τη φρίκη η Νεφέλη θα γνωρίσει και απροσδόκητους συνοδοιπόρους που κουβαλώντας ανάλογη ανάγκη για αγάπη, θα οδηγήσουν τα βήματά της σε πιο φωτεινούς δρόμους, μέχρι την τελική της θανάσιμη αναμέτρηση με τη Μόιρα. 

Σπύρος Πετρουλάκης
«Το παράθυρο της Νεφέλης» 
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 496

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Μίνωαςεκδόσεις