Βιβλίο|15.02.2022 18:00

Bernardine Evaristo: Η βραβευμένη συγγραφέας στο νέο της βιβλίο περιγράφει τον αγώνα της να βρει τον εαυτό της

Newsroom

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο (Bernardine Evaristo) από παιδί βίωσε τον ρατσισμό από γείτονες, ιερείς και από λευκά μέλη του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μανιφέστο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, είναι μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε και τις δυσκολίες που ξεπέρασε για να κατακτήσει την επιτυχία.

«Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω και για σας που παλεύετε πολύ καιρό, που ίσως αναγνωρίσετε τις δικές σας ιστορίες στη δική μου, ελπίζω ότι θ' αποτελέσει έμπνευση καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας» αναφέρει η ίδια.

Η συγγραφέας του διεθνούς best seller «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο» μιλά για την καταγωγή, την οικογένεια, τη ζωή της και τις επιλογές της μέχρι τη βράβευση της με το βραβείο Booker το 2019. Πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει αυτή την τόσο σημαντική διάκριση, Πρόεδρος φέτος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μπερναντίν Εβαρίστο βρέθηκε, μετά από δεκαετίες που εργαζόταν ως συγγραφέας, δασκάλα, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Στο «Μανιφέστο» αναφέρεται στον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και συνδέονται με την φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης. «Το έγραψα γιατί είχα φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο της καριέρας μου που διαπραγματευόμουν με τον εκδότη μου για τα επόμενα βιβλία, τα οποία επρόκειτο να γράψω. Και ένιωσα, πως δεν μπορούσα να γράψω άλλο ένα μυθιστόρημα. Είχα γράψει το "Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο". Δώδεκα χαρακτήρες, καταλαβαίνετε, δώδεκα συμπρωταγωνίστριες. Ήταν πραγματικά πολύ απαιτητικό εγχείρημα και μια μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα μου έδωσε μεγάλη ανταπόδοση και χαρά. Και δεν μπορούσα να φανταστών να ξεκινώ το ταξίδι για ένα παρόμοιο έργο, ξέρετε, ένα άλλο μεγάλο μυθιστόρημα για την συνέχεια. Και επίσης, δεν ήθελα το επόμενο βιβλίο μου να συγκριθεί τόσο γρήγορα με το "Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο". Τότε σκέφτηκα, λοιπόν, γιατί δεν γράφω για τη ζωή μου; Ήταν, λοιπόν, απολύτως λογικό να γράψω όλα αυτά σ' ένα βιβλίο» εξηγεί η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μάικλ Μάρτιν.

Μέσα από το νέο της βιβλίο, η Μπερναρντίν Εβαρίστο περιγράφει, με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια και χιούμορ, την καλλιτεχνική της πορεία από το θέατρο στην ποίηση και όχι μόνο, και μιλά για ένα πλήθος εραστών και των δύο φύλων, συνδέοντας όλα αυτά με το πώς έγινε η συγγραφέας που είναι σήμερα. Μια συγκινητική και απολαυστική αφήγηση μιας δημιουργικής ζωής, όπως βιώθηκε από μια συγγραφέα, η οποία μεγάλωσε σε μια εποχή όπου το «Μαύρος Βρετανός» θεωρείτο οξύμωρο. 

μανιφέστοαυτοβιογραφίαGutenbergειδήσεις τώρα