Βιβλίο|06.02.2019 17:14

«Η κληρονόμος του ποταμού» της Δήμητρας Ιωάννου

Newsroom

Με υπέροχες, λυρικές περιγραφές, άριστη χρήση των λέξεων, παραστατικούς διαλόγους και αριστουργηματικά ψυχογραφήματα το κείμενο της Δήμητρας Ιωάννου την καθιερώνει ως μία μοναδική τεχνίτρια της γλώσσας.

Βρισκόμαστε στο 2017 στην Αθήνα, με τη δολοφονία της Ρόζας Παλαιολόγου και ένα περίεργο μήνυμα που άφησε η νεκρή στην εγγονή της, Λευκή. Ο σύζυγος της Ρόζας καλεί τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη να τους βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση του μηνύματος και στην εύρεση του δολοφόνου. Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού.

Κι έτσι γυρνάμε στο 1960, σε ένα χωριό χτισμένο στις όχθες του Αχέροντα, και γνωρίζουμε τη Ρόζα που, όσο ζούσε στο χωριό, τη φώναζαν Φιλίτσα. Άτυχη από τη γέννησή της καθώς ήταν ο παράνομος καρπός μιας κοινής και ενός μέθυσου, τεμπέλη και λάτρη του ποδόγυρου.

Η μητέρα της την αρνήθηκε από την πρώτη μέρα και την μεγάλωσε η μητέρα του πατέρα της. Γεύτηκε από μικρή τον ρατσισμό της μικρής τους κοινωνίας και την κακοποίηση από τον πατέρα της, που χτυπούσε εκείνη και τη γιαγιά της κάθε φορά που γυρνούσε μεθυσμένος.

Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή. 

Η «Κληρονόμος του ποταμού» είναι ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή. 

Δήμητρα Ιωάννου
«Η κληρονόμος του ποταμού»  
Εκδόσεις: Ψυχογιός 
Σελίδες: 416

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

εκδόσειςΨυχογιός