Βιβλίο|20.02.2023 12:17

Νίκος Μαραντζίδης: Στη Σκιά του Στάλιν - Μια παγκόσμια Ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού

Newsroom

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα στην Ινδία.

Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο Κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Το νέο βιβλίο του, ασχολείται με τη συγκλονιστική, περιπετειώδη και σε μεγάλο βαθμό δραματική ιστορία του ΚΚΕ, από το 1918 που ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας, γνωστό ως ΣΕΚΕ, μέχρι το 1956-1957, όταν καθαιρείται και διαγράφεται ο μέχρι τότε παντοδύναμος γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ζαχαριάδης, στο πλαίσιο των αλλαγών που πραγματοποιούνταν μετά το θάνατο του Στάλιν και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Χρουστσόφ στην ΕΣΣΔ.

Το βιβλίο αφηγείται με εύληπτο τρόπο και κατανοητό για το ευρύ κοινό, που αγαπάει την ελληνική και διεθνή ιστορία, τον πολύπλοκο κόσμο των Ελλήνων κομμουνιστών και των σχέσεων τους με τους ξένους συντρόφους τους στην εποχή του Στάλιν και αμέσως μετά από αυτόν.

Ο Νίκος Μαραντζίδης χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο όγκο αρχειακών τεκμηρίων από πολλές χώρες, ιδιαίτερα την Ρωσία και τις Βαλκανικές χώρες και τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, ρίχνει τη ματιά του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσω της παγκόσμιας διάστασης η οποία χαρακτήρισε το κομμουνιστικό κίνημα.

Γιατί όπως τονίζει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον ελληνικό και τον διεθνή κομμουνισμό αν δεν αντιληφθούμε αυτούς ακριβώς τους παγκόσμιους μηχανισμούς, τα δίκτυα, και τις διεθνείς ιεραρχίες, που διαμόρφωσαν όχι μόνο τις αποφάσεις των κομμουνιστικών κομμάτων σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο αλλά και την ταυτότητα των κομμουνιστών παντού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κομμουνισμόςΙωσήφ Στάλινειδήσεις τώρα