Βιβλίο|24.03.2023 22:30

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ο Βασιλιάς κι εγώ» - Όταν ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης «συνάντησε» τον Ερίκ Καντόνα

Newsroom

Ο Ερίκ Καντόνα έχει κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια από το 1997. Ήταν 30 ετών όταν αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ' το  ποδόσφαιρο. Ήταν στο απόγειο της καριέρας του. Κι όμως τα παράτησε όλα για να αφοσιωθεί στην τέχνη. Αυτός ήταν ο Καντονά: απρόβλεπτος, μοναδικός, αυθεντικός... Η ζωή του Καντονά. όπως δεν έχει αποτυπωθεί ποτέ, ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου «Ο Βασιλιάς κι εγώ» του Κλοντ Μπολί, που κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Δίχτυ σε μετάφραση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπίλιου...

Ο Ερίκ Καντονά αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις πέντε χρόνια, ωστόσο η κληρονομιά και η επιρροή του παραμένουν ανεξίτηλες. Έγινε ο πρώτος μη Άγγλος που ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους ως καλύτερος ποδοσφαιριστής. Αναδείχθηκε παίκτης του αιώνα από τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανακηρύχθηκε ως η πιο εμβληματική μορφή της Premier League για την πρώτη δεκαετία της. Ο Γάλλος γοήτευσε τόσο τους οπαδούς του παιχνιδιού όσο και εκείνους που δεν γνώριζαν ποδόσφαιρο. Ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα γήπεδα, αλλά κράτησε μακριά τα φώτα από την προσωπική του ζωή.

Με τον Μπολί γνωρίστηκαν στη Γαλλία σε νεαρή ηλικία, καθώς στις ακαδημίες της Οσέρ συνυπήρξε με τα αδέρφια του. Μοιράστηκαν το πάθος τους για τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και, φυσικά, το ποδόσφαιρο. Το 1993 βρέθηκαν πάλι στο Μάντσεστερ, όπου ο Μπολί σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ μετά τη διαβόητη κλωτσιά κουνγκ-φου, αλλά και στην ακρόαση του δικαστηρίου ο Μπολί ήταν μαζί του. Άκουσε τις σκέψεις τού Καντονά για τους συμπαίκτες του, τον σύλλογο, τη σχέση του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τις ελπίδες και τους φόβους του. Περπάτησαν μαζί στους δρόμους του Μάντσεστερ, απόλαυσαν την κουλτούρα της δεκαετίας του 1990.

Στο βιβλίο «Ο Βασιλιάς κι εγώ» ο Μπολί μάς δίνει μια απαράμιλλη εικόνα για όλες τις πτυχές του Ερίκ Καντονά. Πρόκειται για την αθέατη πλευρά της «βασιλείας» του Καντονά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο αγγλικό ποδόσφαιρο μέσα από 340 σελίδες που μας αποκαλύπτουν έναν συναρπαστικό τύπο, ο οποίος ήταν κάτι περισσότερο από ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ο Κλοντ Μπολί (αδερφός των ποδοσφαιριστών Μπαζίλ και Ροζέρ Μπολί και διαπρεπής ιστορικός και κοινωνιολόγος) ήταν αυτός που έκανε βιβλίο όλα όσα είχε ζήσει κοντά στον Καντονά, από τα εφηβικά τους χρόνια στην Οσέρ μέχρι την εποχή της ωριμότητας στο Μάντσεστερ.

Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς «ποδοσφαιρικό» βιβλίο, αφού η πορεία ζωής του Ερίκ Καντονά, η περσόνα του, οι ανησυχίες του, η ευρεία γκάμα των ταλέντων του θα συγκινούσαν ακόμα και έναν άνθρωπο που δεν έχει περάσει ούτε έξω από γήπεδο. Αξίζει λοιπόν να βυθιστεί κανείς στα άδυτα της ζωής και της προσωπικότητάς του, ακόμα και αν δεν είναι φίλαθλος.

Παρουσίαση με guest τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Το βιβλίο του Κλοντ Μπολί «Ο Βασιλιάς Κι Εγώ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δίχτυ παρουσιάστηκε στον χώρο iFocus Gallery στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν μία ευχάριστη και παρεΐστικη βραδιά, με επίκεντρο βέβαια την προσωπικότητα του ήρωα του βιβλίου, Ερίκ Καντονά και με καλεσμένους κάποιους ανθρώπους που είτε τον γνώρισαν είτε έζησαν από κοντά την εποχή της «βασιλείας» του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία περιγράφει στο μεγαλύτερό μέρος του αυτό το βιβλίο.

Το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο οποίος έζησε εκείνα τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, παρακολουθούσε τη Γιουνάιτεντ και θαύμασε τον Καντονά. Μίλησε για το πώς βίωσε όλη εκείνη την κοσμογονική εποχή που συνέπεσε με τα νεανικά του χρόνια, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και με τις έξυπνες ατάκες του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει: έκλεψε την παράσταση.

 

Ο ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης διηγήθηκε την εμπειρία του από την επαφή, ως νεαρός ειδικευόμενος, με τους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με τον ίδιο τον Καντονά στο Μάντσεστερ της δεκαετίας του '90, ενώ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούτουλας θυμήθηκε τις μονομαχίες του με τον Γάλλο σούπερ σταρ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 και τις διαφορές ανάμεσα στον «άγριο» Καντονά της ώρας του αγώνα και τον τζέντλεμαν έξω από το γήπεδο μετά από αυτόν.

Το ακροατήριο γέμισε κάθε γωνιά του ιδιαίτερου χώρου της i-Focus Gallery, απόλαυσε τη βραδιά και ευχήθηκε στους συντελεστές να συνεχίσουν με εκδοτικές αναλόγου ενδιαφέροντος και ανάλογης ποιότητας.

Premier LeagueΕρίκ ΚαντονάΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ