Βιβλίο|07.03.2019 16:36

«Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» του Διονύση Στούρη

Newsroom

Ο Διονύσης Στούρης, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Βαρσοβία, με ελληνική καταγωγή, μας δίνει ένα βιβλίο για την ελληνική κρίση μέσα από τη ματιά ενός ξένου, αλλά ταυτόχρονα δικού μας ανθρώπου, που αναζητά μια σύνδεση με την Ελλάδα.

Το «Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» κυκλοφόρησε στην Πολωνία το καλοκαίρι του 2013. Ήταν υποψήφιο για το βραβείο Καπισίνσκι την ίδια χρονιά. Από τότε μέχρι τώρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πολωνία.

Κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει: ποια η προσφορά ενός βιβλίου για την κρίση στην Ελλάδα από έναν Πολωνό δημοσιογράφο και μάλιστα πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του;

Η απάντηση είναι απλή και έχει δύο σκέλη. Πρώτον είναι ενδιαφέρον να διαβάσουμε την οπτική ενός «ξένου», ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα, μακριά από τις καυτές ημέρες της περιόδου 2011 - 2012, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στους αναγνώστες της χώρας του όχι μόνο την τρέχουσα πολιτοκοκοινωνική κατάσταση, αλλά και το ιστορικό βάθος αυτής. Και δεύτερον γιατί ο Διονύσης Στούρης δεν μας δίνει ένα ξερό δημοσιογραφικό ρεπορταζιακό κείμενο που θα διαβάζαμε σε ένα ένθετο εφημερίδας, αλλά ένα υπέροχο και συγκινητικό αποτύπωμα της προσωπικής του ιστορίας και της σχέσης του με την Ελλάδα. 

Πιστός στην μεγάλη non - fiction πολωνική παράδοση με τη σφραγίδα του Καπισίνσκι και θυμίζοντας σε σημεία την σφραγίδα του προσωπικού στο έργο του Χίτσενς, μας παρασύρει σε μια αναδρομή στην σύγχρονη ιστορία μας, ενώ ταυτόχρονα κοινωνεί τη δική του ιστορία και την ελληνική του καταγωγή. 

Τα νεράτζια της Αθήνας, τα πικρά πορτοκάλια για κάποιον κεντροευρωπαίο, χρησιμοποιούνται ως μεταφορά και ως όχημα για την πικρή εμπειρία του Διονύση με το ελληνικό παρελθόν του, η οποία όμως δεν το απομακρύνει, αλλά τον προκαλεί αναμετρηθεί με αυτό και να μας δώσει ένα κείμενο που σε κάποια σημεία είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, με στιβαρή δομή και ασταμάτητη ροή. 

Το «Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό, μια ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη από την οπτική γωνία ενός άλλου. 

Διονύσης Στούρης
«Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» 
Μετάφραση: Αναστασία Χατζηγιαννίδη 
Εκδόσεις: Χαραμάδα
Σελίδες: 272

εκδόσειςΧάραμάδα