Βιβλίο|15.04.2023 20:37

Ελένη Καραγιάννη: Το νέο της βιβλίο είναι ένας ύμνος για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δύναμη της αγάπης

Newsroom

Ένα βιβλίο με ιστορίες που ενέπνευσαν οι άνθρωποι καθώς αγωνίζονται να κατακτήσουν την ομορφιά της ζωής και να κατανοήσουν το μυστήριο του κόσμου. Ένα βιβλίο για τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Μια μητέρα, ενώ θέλει να αρχίσει τις νουθεσίες του δεκάχρονου αγοριού, αφήνεται να την συνεπάρει ο τρόπος που κατανοεί και βιώνει ο ίδιος την χαρά της ζωής… και βιώνει αυθεντικά την μητρότητα.

Ένας Έλληνας και μια Σουηδέζα συναντιούνται σε ένα κοινόβιο την δεκαετία του εβδομήντα και ενώ τους έφερε κοντά η ανάγκη να ζήσουν ελεύθερα το σεξ χωρίς δέσμευση, ανακαλύπτουν την δύναμη και τη λαχτάρα του αποκλειστικού έρωτα.

Σε ένα reunion οι παλιοί συμμαθητές, αναζητούν να καθρεφτιστούν στα μάτια των άλλων, να επιβεβαιώσουν ότι υπήρξαν σημαντικοί. Όταν όμως αναδύεται το πρόσωπο, ο καθρέφτης μοιάζει λίγος.

Ο ανθρωπιστής γιατρός όταν κάνει την υπέρβαση, επιθυμεί ένα ευχαριστώ και αδυνατεί να εξηγήσει, γιατί εκείνος που ευεργετήθηκε δεν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Σ' ένα κόσμο που μοιάζει άγονη γη, προσπαθεί να παλέψει ενάντια στον κυνισμό και στην αλλοτρίωση.

Μια νέα γυναίκα μαθαίνει ξαφνικά το μυστικό της υιοθεσίας της, από ένα κακόβουλο τηλεφώνημα. Αδυνατεί να εξηγήσει γιατί οι γονείς της αποφάσισαν να την προστατεύσουν, ή πιο σωστά να τους προστατεύσουν από την οδυνηρή αλήθεια. Ξαφνικά, όλος ο κόσμος της ανατρέπεται και αισθάνεται εντελώς ανυπεράσπιστη.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ένα αγόρι βιώνει την απειλή του διαζυγίου των γονιών του. Καθώς η προσδοκία της γιορτής ματαιώνεται, ένας Άγγελος του συμπαραστέκεται και τον παίρνει στα μεγάλα του φτερά, για να τον ταξιδέψει στα σπίτια των ανθρώπων. Εκεί θα μάθει πώς γιορτάζουν, ή δεν γιορτάζουν οι άνθρωποι, και θα χαρίσει στον εαυτό του τον πολύτιμο όρκο του δικαιώματος στη γιορτή.

Μια γυναίκα αποχαιρετά το σπίτι της μετά την απώλεια του άντρα της και θυμάται τους σημαντικούς αποχαιρετισμούς που αντιμετώπισε στη ζωή της. Καθώς βρίσκεται με αβεβαιότητα μπροστά στο τελευταίο κομμάτι του βίου, ξαναζεί την πληρότητα και την απώλεια. Όταν δεν αποδέχεται την πρόταση της εγγονής της να στερηθεί την αγαπημένη της εκδρομή για να της κάνει συμπαράσταση, η ζωή ξαναρχίζει με μουδιασμένα βήματα.

Αυτές και άλλες ιστορίες, όπου η Ψυχολογία συναντά τη λογοτεχνία, περιέχονται στο βιβλίο «Δικαίωμα στον Παράδεισο» της Ελένης Καραγιάννη. Ιστορίες που η συγγραφέας, ως ψυχοθεραπεύτρια, επιστρέφει σε όλους εκείνους που την εμπνέουν με την γνησιότητα της επιθυμίας τους να δημιουργήσουν λειτουργικές σχέσεις και να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη. Σε αυτό βοηθά και η κλινική της εργασία, που της επιτρέπει ν' αντλεί έμπνευση από επεξεργασμένες εμπειρίες που οδηγούν στην αλλαγή, με τρόπο που να ενισχύεται η πίστη στον άνθρωπο και η αισιοδοξία για την ζωή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ψυχοθεραπείαΑρμόςαγάπηειδήσεις τώρα