Βιβλίο|08.05.2023 16:28

Μικέλα Μούρτζια: «Μου μένουν λίγοι μήνες ζωής» αποκαλύπτει διάσημη Ιταλίδα συγγραφέας

Newsroom

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η διάσημη Ιταλίδα συγγραφέας, Μικέλα Μούρτζια, στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας της. «Έχω καρκίνο νεφρού σε προχωρημένο στάδιο και οι γιατροί που είπαν ότι μου μένουν λίγοι μήνες ζωής» αποκάλυψε η ίδια, με καταγωγή από τη Σαρδηνία.

«Ο καρκίνος δεν είναι κάτι που έχω, είναι κάτι που είμαι, είναι σύμμαχος της πολυπλοκότητάς μου, δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξουδετερωθεί. Δεν μπορώ, δεν θέλω να πολεμήσω το σώμα μου, τον εαυτό μου» υπογραμμίζει. Επιπλέον, ανέφερε ότι «επέλεξε την ανοσοθεραπεία, με βιο-φάρμακα, τα οποία δεν πλήττουν την ασθένεια, αλλά ευνοούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο».

Όπως εξηγεί η συγγραφέας, στην περίοδο αυτή, «δεν θα είχε νόημα να υποβληθεί σε επέμβαση, διότι υπάρχουν ήδη πολλές μεταστάσεις... Είμαι πενήντα ετών, αλλά έζησα δέκα ζωές. Έκανα πράγματα τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν κάνει ούτε σε μια ολόκληρη ζωή. Πράγματα που δεν γνώριζα ούτε καν ότι επιθυμούσα, έχω πολύτιμες αναμνήσεις» λέει η Μούρτζια, της οποίας το βιβλίο «Accabadora» έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. 

 

H συγγραφέας αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, επίσης, ότι αν περιέλθει σε κατάσταση που δεν θα της επιτρέπει να επικοινωνεί με το γύρω περιβάλλον και να εκφράζει την βούλησή της, τα αγαπημένα της πρόσωπα- όπως τους ζήτησε η ίδια- θα επιλέξουν την οδό της ευθανασίας.

«Δεν είμαι μόνη, έχω δέκα ανθρώπους κοντά μου, μια "queer οικογένεια". Αγόρασα σπίτι με δέκα κρεβάτια, για να μείνουμε όλοι μαζί και το μόνο που με στεναχώρησε είναι ότι μου αρνήθηκαν το στεγαστικό δάνειο, επειδή είμαι άρρωστη. Έκανα όλα όσα χρειάζονταν και τώρα παντρεύομαι. Μ' έναν άνδρα, αλλά θα μπορούσε και να είναι μια γυναίκα. Το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, για εμάς, δεν ήταν ποτέ θέμα φύλου». 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλίαειδήσεις τώρασυγγραφέαςκαρκίνος