Βιβλίο|02.08.2023 20:48

Μια συγγραφέας με αυτισμό υποψήφια για το Βραβείο Booker 2023 - Η μακρά λίστα

Newsroom

Μία πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος, με αυτισμό, βρίσκεται στη μακρά λίστα υποψηφίων για το φετινό βραβείο Booker. Το βιβλίο της Viktoria Lloyd-Barlow, με τίτλο «All the Little Bird-Hearts», είναι γραμμένο από την οπτική μιας αυτιστικής μητέρας που ζει στη λίμνη της Κάμπερλαντ.

Η Βρετανίδα συγγραφέας έχει αναφέρει πως η ίδια αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στο σχολείο τόσο κοινωνικά όσο και μαθησιακά. Πλέον έχει διδακτορικό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή, παρότι αρχικά αποφοίτησε από το λύκειο χωρίς να ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές. Ζει με τον σύζυγο και τα παιδιά της στη βορειοανατολική ακτή του Κεντ στην Αγγλία.

«Όπως συμβαίνει σε πολλά άτομα με αυτισμό, το ακαδημαϊκό μου προφίλ είχε πολλά "αγκάθια" – στην περίπτωση μου, ενώ είχα εξαιρετικές ικανότητες στη γλώσσα και τη λογοτεχνία, πάσχιζα σημαντικά στα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Ως παιδί που είχε συναίσθηση των κοινωνικών και πρακτικών δυσκολιών της, ένιωσα τεράστια χαρά όταν ανακάλυψα τη φυσική μου κλίση προς την ανάγνωση και το λεξιλόγιο. Τα βιβλία υπήρξαν σημαντικό καταφύγιο για εμένα. Μου ήταν άμεσα προσβάσιμα με έναν τρόπο που τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να είναι. Και η ανάγνωση είναι ουσιαστικά μια μοναχική και εμβυθιστική διαδικασία, έτσι μου ταίριαζε πραγματικά» έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της. 

 

Ο λόγος που έγραψε το «All the Little Bird-Hearts» ήταν γιατί «οι προθέσεις μου ήταν να γράψω με ειλικρινή τρόπο για την εσωτερικότητα του αυτισμού, κάτι το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί αν εξηγούσα ή δικαιολογούσα την αντιληπτική ικανότητα της ηρωίδας μου σε έναν μη αυτιστικό αναγνώστη. Πάνω από όλα δεν ήθελα να "κρύψω" τα χαρακτηριστικά της Sunday, όπως πολλοί από εμάς κάνουμε στην πραγματική ζωή. Η εμπειρία της Sunday σχετικά με τον αυτισμό και ο τρόπος που το εκφράζει δεν αποσιωπήθηκαν και αποδείχθηκαν μια αληθινή παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές της. Σε όλο το βιβλίο, επιδεικνύει και επωφελείται από την χαρά που βρίσκει στις αισθητηριακές πτυχές της κατάστασης της». 

«Ποιητικό ντεμπούτο»

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του λογοτεχνικού βραβείου, το «All the Little Bird-Hearts αποτελεί ένα ποιητικό ντεμπούτο που δεξιοτεχνικά συνυφαίνει την οικογενειακή αγάπη, τη φιλία, την τάξη, την προκατάληψη και το τραύμα με ψυχολογική οξύνοια και ευφυές πνεύμα». Με το βλέμμα στραμμένο στη μητρότητα, το μυθιστόρημα της Lloyd-Barlow «για την αυτιστική Sunday και τη σχέση με την έφηβη κόρη της που διαταράσσεται από μια νέα επικίνδυνη φιλία, εξερευνά τις ποικίλες διασυνδέσεις των οικογενειακών δεσμών» γράφει ο Guardian.

Η μακρά λίστα των βραβείων Booker 2023

Η λίστα με τους 13 συγγραφείς περιλαμβάνει τέσσερις Βρετανούς συγγραφείς, τέσσερις από την Ιρλανδία, δύο από την Αμερική και από έναν από τη Νιγηρία, τη Μαλαισία και τον Καναδά. Ανάμεσα τους βρίσκει κανείς και τους Sebastian Barry, Tan Twan Eng και Paul Murray που τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν όλοι μαζί συνολικά επτά υποψηφιότητες για Booker. 

Η κριτική επιτροπή που διαμόρφωσε τη φετινή μακρά λίστα αποτελείται από τη βραβευμένη συγγραφέα Έσι Εντούτζαν, την ηθοποιό Άντζοα Άντο, το Μαίρη Τζην Τσαν, ακαδημαϊκό και ποιητή/ποιήτρια, τον μελετητή του Σαίξπηρ Τζέιμς Σαπίρο και τον συγγραφέα Ρόμπερτ Γουέμπ.

«Διαβάσαμε 163 μυθιστορήματα σε επτά μήνες και σε αυτό το διάστημα ολόκληροι κόσμοι παρουσιάστηκαν μπροστά μας. Ταξιδέψαμε στο Μέιν και στο Πενάνγκ των αρχών του 20ου αιώνα, στους πολυσύχναστους δρόμους του Λάγος και στα γήπεδα σκουός του Λονδίνου, στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού και σε μια δυστοπική εκδοχή της Ιρλανδίας, που μας προειδοποίησε με αυστηρότητα για την τρομακτική απώλεια των δικαιωμάτων μας», δήλωσε η Εντούτζαν.

 

Η βραχεία λίστα με τα έξι βιβλία θα ανακοινωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ το βραβείο θ' απονεμηθεί στις 26 Νοεμβρίου. Ο συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο λαμβάνει τη χρηματική αμοιβή των 50.000 λιρών. Κάθε μυθιστοριογράφος που φτάνει ως τη βραχεία λίστα λαμβάνει την αμοιβή των 2.500 λιρών και μια ειδική έκδοση του βιβλίου τους.

  • «A Spell of Good Things» Ayobami Adebayo
  • «Old God’s Time» Sebastian Barry
  • «Study for Obedience» Sarah Bernstein
  • «If I Survive You» Jonathan Escoffery
  • «How to Build a Boat» Elaine Feeney
  • «This Other Eden» Paul Harding
  • «Pearl» Sian Hughes
  • «All the Little Bird-Hearts» Viktoria Lloyd-Barlow
  • «Prophet Song» Paul Lynch
  • «In Ascension» Martin MacInnes
  • «Western Lane» Chetna Maroo
  • «The Bee Sting» Paul Murray
  • «The House of Doors» Tan Twan Eng
βραβείοειδήσεις τώραλογοτεχνίααυτισμός