Βιβλίο|29.10.2018 15:37

«Ρετούς - Το τρυφερό χάδι του ψέματος» πάνω στην αλήθεια

Γιώργος Βαϊλάκης

Ρετούς είναι όρος της φωτογραφικής τέχνης: Είναι το ανάλαφρο άγγιγμα του φωτογράφου με καλοξυσμένο μολύβι πάνω στο αρνητικό που διορθώνει τις λεπτομέρειες, τις απροσεξίες στους φωτισμούς, τις μικρές ασέβειες του χρόνου στα πρόσωπα. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν εξωραϊσμό της πραγματικότητας, για το τρυφερό χάδι του ψέματος πάνω στην αλήθεια. Κατά τα άλλα, το «Ρετούς - Το τρυφερό χάδι του ψέματος» είναι ένα επιδέξιο μυθιστόρημα που αφηγείται τη γέννηση ενός ιστορικού φωτογραφείου της Θεσσαλονίκης στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Ακολουθεί τους ανθρώπους του -δύο δίδυμους αδελφούς- και την εξέλιξή τους μέχρι το σήμερα: άνοδος, ακμή, παρακμή και πτώση. Πάνω απ' όλα, όμως, καταγράφει την περιπέτεια της αυτογνωσίας - άλλοτε μέσα από τις νοσταλγικές επιστροφές και άλλοτε μέσα στο καθαρτήριο του τραγικού. Την ανάγκη των ανθρώπων να μεταμφιέζονται για να φωτογραφηθούν, και όχι μόνο, υποδυόμενοι έναν εαυτό διαφορετικό από τον δικό τους, από μία ατόφια επιθυμία να παραστήσουν κάτι που δεν είναι.

Πρόκειται για μία παρατεταμένη μεταμφίεση πολλών χρόνων, δεκαετίες ολόκληρες με μασκαρέματα -όχι τόσο αθώα όσο τα αποκριάτικα- που κάλυψαν τη μούχλα, τον βολεμένο συντηρητισμό, τις συνενοχές και τον ενδόμυχο φόβο, κυρίως αυτόν - τον φόβο να μην μείνει κανείς έξω από το παιχνίδι.

Λένα Καλαϊτζή - Οφλίδη, Σίμος Οφλίδης 
«Ρετούς - Το τρυφερό χάδι του ψέματος» 
Εκδόσεις: Νησίδες 
Σελίδες: 292 

Λένα Καλαϊτζή ΟφλίδηΝησίδεςΣίμος Οφλίδης