Βιβλίο|05.10.2023 14:00

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Βραβεύτηκε ο Νορβηγός συγγραφέας Γιον Φόσε

Newsroom

Ο Νορβηγός συγγραφέας Jon Fosse (Γιον Φόσσε) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023. Το βραβείο τού απονεμήθηκε για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Θεωρείται ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Νορβηγίας μετά τον Ίψεν. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας. Τα θεατρικά έργα μεταφράζονται και ανεβαίνουν σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Ο Γιον Φόσε γεννήθηκε το 1959 στο Haugesund της Νορβηγίας και από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ζει στο Bergen. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Κόκκινο, μαύρο» το οποίο ακολούθησαν πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων.

Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο Και δε θα χωρίσουμε ποτέ, που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο ‘Ιψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, ήταν φιναλίστ για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2022 (στην κατηγορία «Μεταφρασμένη Λογοτεχνία») και για το Μπούκερ. Το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό ύφος του Φόσε ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Νεφέλη και Ανατολικός.

συγγραφέαςΝόμπελ λογοτεχνίας