Βιβλίο|14.01.2024 14:15

Elle Cosimano στο ethnos.gr: «Το γράψιμο αποτελεί κάθαρση για μένα, κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου»

Άγγελος Γεραιουδάκης

H Elle Cosimano είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στο χώρο των ακινήτων και του μάρκετινγκ, αλλά ήταν δυστυχισμένη. Το 2010, με την υποστήριξη της μητέρας της, πήρε άδεια από τη δουλειά της, για να προσπαθήσει να γράψει ένα μυθιστόρημα. Είχε να γράψει κάτι δικό της από τότε που ήταν στο δημοτικό και ήταν πεπεισμένη ότι ήταν ανόητη ιδέα. Δεν μπορούσε να το φανταστεί, της φαινόταν μια άκρως εγωιστική επιλογή, μια απόφαση προς την προσωπική της ευχαρίστηση, καθώς είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών με οικονομικές υποχρεώσεις.

«Συχνά μας λένε να βάζουμε τις ανάγκες της οικογένειάς μας πάνω από τις δικές μας επιθυμίες. Αλλά με την υποστήριξη της μητέρας μου, τελικά ενέδωσα στην ιδέα. Πήρα μια δίμηνη άδεια για να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα, ενώ η μητέρα μου φρόντιζε τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορώ να γράφω. Μου άρεσε η διαδικασία του γραψίματος και αυτή η αλλαγή καριέρας μού άλλαξε την πορεία της ζωής μου. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το άλμα χωρίς την υποστήριξη της μητέρας μου και την ενθάρρυνση του συζύγου μου» λέει η μπεστ σέλερ συγγραφέας της USA Today και η βραβευμένη με το International Thriller Award, Elle Cosimano, στο ethnos.gr. 

Η σειρά βιβλίων της, με κεντρική ηρωίδα τη Φίνλεϊ Ντόνοβαν, αποτελεί ένα λογοτεχνικό έργο που αγγίζει την καρδιά κάθε γυναίκας που έχει γνωρίσει την αίσθηση της απόγνωσης, που έχει νιώσει ότι η ζωή της βρίσκεται σε αδιέξοδο, και που έχει προσπαθήσει να βρει τις ισορροπίες της σε μια κοινωνία που συχνά κάνει διακρίσεις. Καταφέρνει ν' αγγίξει τις χορδές της κάθε γυναίκας που έχει αντιμετωπίσει την πίεση της καθημερινότητας, προσφέροντας έναν καθρέφτη όπου η πραγματικότητα συναντά την επιθυμία.

Πέραν της συναισθηματικής έντασης, όμως, οι ιστορίες της Φίνλεϊ διακρίνονται και για τον χαρακτήρα τους ως ένα ανάγνωσμα που καταφέρνει να προσφέρει διασκέδαση και γέλιο. Με αρκετό χιούμορ, η συγγραφέας παρουσιάσει με ευφυΐα και ευαισθησία το θέμα της φιλίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους αγώνες που αντιμετωπίζει κάθε μητέρα για να διατηρήσει την οικογένειά της υγιή και ευτυχισμένη. Μια εμπειρία ανάγνωσης που διανθίζεται με στιγμές έντασης και γέλιου, δημιουργώντας ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της Φίνλεϊ και των ανθρώπων που τη συνοδεύουν στις περιπέτειές της. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της Elle Cosimano, «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» και «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά», ενω σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκεται το τρίτο μέρος της ιστορίας «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται» στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Η σειρά «Φίνλεϊ Ντόνοβαν» έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, αποκτώντας αρκετούς φανς. Πώς νιώθετε για την ανταπόκριση του κοινού στα βιβλία σας;

Είμαι ενθουσιασμένη από την παγκόσμια ανταπόκριση της σειράς! Νομίζω πως αποδεικνύει το πόσο εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε με τον χαρακτήρα αυτής της πολυμήχανης, δυνατής γυναίκας και μητέρας, που δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να γίνει η ίδια ο ήρωας στη ζωή της, ακόμα και όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καθημερινές προκλήσεις και απαιτήσεις της μητρότητας. Συγκινήθηκα πολύ όταν συνειδητοποίησα το μέγεθος του κοινού, το οποίο διαβάζει για τους θριάμβους αλλά και τις απογοητεύσεις της. Η αγάπη μας για αυτή μας συνδέει. Ο κόσμος μοιάζει λίγο μικρότερος. Λατρεύω την ολοένα αυξανόμενη κοινότητα των αναγνωστών μου και την κοινή μας χαρά και αγωνία για τη Φίνλεϊ.

Η κεντρική ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με αρκετές περιπέτειες. Πώς σκεφτήκατε την ιδέα να δημιουργήσετε έναν τόσο ζωντανό χαρακτήρα;

Η Φίνλεϊ είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας που όμως αντιμετωπίζει απίστευτες καταστάσεις. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν εύκολο για μένα να τη φανταστώ ως χαρακτήρα, επειδή μοιραζόμαστε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ παρά να βάλω τον εαυτό μου στη θέση της και να αναρωτηθώ: Πώς θα μπορούσα να αντιδράσω στην ίδια κατάσταση; Τι θα διακινδύνευα για να προστατεύσω τα παιδιά μου, σε τι σημείο θα έφτανα για να εξασφαλίσω ότι θα επιστρέψω στο σπίτι να τα φροντίσω και να τα βάλω για ύπνο με ασφάλεια; Θα παραβίαζα νόμους, θα έκανα επικίνδυνους συμμάχους, θα έκρυβα ένα πτώμα; Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε ποτέ ν' απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις στην πραγματική ζωή μου, αλλά η δημιουργία των αντιδράσεων της Φίνλεϊ στα φανταστικά αυτά προβλήματα γίνεται ευκολότερη όταν μπορώ να φανταστώ στις αντίστοιχες καταστάσεις.

Η ιστορία συνδυάζει το χιούμορ, το μυστήριο και το ρομάντζο με μεγάλη επιτυχία. Πώς διατηρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα στοιχεία;

Το χιούμορ είναι ένας βασικός μηχανισμός με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις, οπότε μου φαίνεται φυσιολογικό να συνυπάρχουν το χιούμορ και το σασπένς σε μια ιστορία. Το κόλπο για να λειτουργήσουν όλα σωστά –χιούμορ, αγωνία και ρομαντισμός– κρύβεται στον ρυθμό της αφήγησης. Πρέπει να κρατήσεις την αγωνία του αναγνώστη, διατηρώντας (και αυξάνοντας σταθερά) την ένταση της ιστορίας, ρομαντική ή μη. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώ τα ίδια εργαλεία για να γράψω σκηνές τόσο κωμικές όσο και δράσης: καθαρά και ουσιώδη ρίσκα, λιτή πρόζα και σφιχτό ρυθμό.

Η σχέση μεταξύ της Φίνλεϊ και της Βέρο φαίνεται να είναι αρκετά δυνατή. Μπορείτε να μας μιλήσετε περισσότερο γι’ αυτήν τη σχέση και την εξέλιξή της;

Η σχέση της Φίνλεϊ και της Βέρο αποτελεί την ψυχή της ιστορίας. Η άνευ όρων φιλία τους αποτελεί τον δικό μου φόρο τιμής στις γυναίκες που με στήριξαν σε διάφορα σημεία της ζωής μου: στη μητέρα μου, στις συγγραφείς - συνεργάτιδές μου, στις παιδικές φίλες μου –που άντεξαν αποστάσεις και δεκαετίες–, στις νέες μου φίλες και μαμάδες των φίλων των παιδιών μου… Με ενθάρρυναν στα καλύτερα και στα χειρότερά μου, η στήριξή τους ήταν πραγματικά πολύ σημαντική για μένα. Η εκτίμηση και η αγάπη μου γι’ αυτές μ' ενέπνευσε να γράψω τη σχέση αυτή. Ανεξάρτητα από το τι αντιμετωπίζουν, αυτές οι δύο γυναίκες προσέχουν πάντα τα νότα της άλλης και διαχειρίζονται τα πάντα μαζί.

Η πλοκή των ιστοριών σας σχετίζεται πολύ µε τα συναισθήματα. Εσείς πώς τα διαχειρίζεστε;

Ακόμα και σε μυθιστορήματα δράσης με γρήγορους ρυθμούς και υψηλή ένταση, οι αναγνώστες ενδιαφέρονται μόνο αν η ιστορία τούς αγγίξει. Ο κίνδυνος και τα ρίσκα του ήρωα δεν γίνεται να είναι μόνο μεγάλα, πρέπει να είναι και ουσιώδη. Για να εξετάσω τι μπορεί να έχει σημασία για τους χαρακτήρες μου, πρέπει να καταλάβω πρώτα τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό και στην καρδιά τους. Η εξερεύνηση των ηρώων μου αποτελεί πραγματικά μια αναζήτηση των χαρακτηριστικών που μας κάνουν ανθρώπινους – τι φοβόμαστε, τι λαχταράμε, ποιες βαθιές πληγές μας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Το γράψιμο μερικές φορές αποτελεί μια κάθαρση για μένα, όσο και για τους χαρακτήρες μου. Η ανάλυση των συναισθημάτων τους συχνά με οδηγεί σε μια καλύτερη κατανόηση των δικών μου.

Το βιβλίο «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά» καταλήγει σ’ έναν αιφνιδιαστικό επίλογο που μας αφήνει με ανοιχτά ερωτήματα. Πώς αντιδρούν συνήθως οι αναγνώστες σε τέτοιες περιπτώσεις και πώς σας επηρεάζουν στη συνέχεια της υπόθεσης;

Πιστεύω πως οι αναγνώστες μου έχουν αρχίσει να λατρεύουν το διασκεδαστικό και συνάμα απροσδόκητο τέλος κάθε βιβλίου. Εχει γίνει σήμα κατατεθέν άλλωστε της σειράς ο επίλογος να δίνει μια γεύση για την επόμενη περιπέτεια. Δεν νομίζω πως αυτό είναι που θα κρατήσει σε αγωνία τους αναγνώστες μέχρι το επόμενο βιβλίο, αφού το καθένα έχει το δικό του μυστήριο. Μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο σαν ένα teaser, μια υπόσχεση για τη διασκέδαση και τα μπλεξίματα που έρχονται. Μου αρέσει να βλέπω τους αναγνώστες να προσπαθούν να μαντέψουν τι θα κάνει η Φίνλεϊ στη συνέχεια. Οι προβλέψεις τους δεν μπορούν να επηρεάσουν την επόμενη ιστορία, καθώς όταν θα διαβάζουν το teaser, εγώ μπορεί να έχω ήδη τελειώσει την επόμενη. Παρ’ όλα αυτά, είναι διασκεδαστικό να ακούς πού τους οδηγεί η φαντασία τους!

Μέχρι τώρα ποια στοιχεία της σειράς «Φίνλεϊ Ντόνοβαν» φαίνεται ότι έχουν ενθουσιάσει περισσότερο το κοινό; 

Η σειρά φαίνεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο – απευθύνεται ταυτόχρονα σε πολλά είδη αναγνωστών! Εμπεριέχει έναν συνδυασμό κωμωδίας, ρομαντισμού, συγκίνησης, δυνατών διαλόγων και μυστηρίου. Υπάρχει κάτι ελκυστικό για όλους, ενώ κάθε αναγνώστης λατρεύει τα βιβλία αυτά για τους δικούς του μοναδικούς λόγους. Όμως νομίζω πως ο κοινός λόγος όλων είναι πως τους φέρνουν χαρά!

Ηταν δύσκολο να γίνετε επαγγελματίας συγγραφέας;

Το να γίνω επαγγελματίας συγγραφέας αποτέλεσε για μένα δύσκολο στόχο. Πέρασα πολύ χρόνο ερευνώντας τη βιομηχανία στην οποία ήθελα να συμμετάσχω. Διάβασα πολλά blogs, παρακολούθησα σεμινάρια και διάβασα πολλά… πολλά βιβλία, όλα αυτά ενώ έγραφα το δικό μου. Αυτή η εργασία με βοήθησε να βρω αρκετά γρήγορα έναν literary agent, ωστόσο χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να μάθω να τελειοποιώ τη δουλειά μου. Συνεργάστηκα με τον agent μου το 2011, αλλά το πρώτο μου μυθιστόρημα χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να επιμεληθεί και να εκδοθεί. Η διαδικασία της επιμέλειας είναι το πιο σημαντικό, προκλητικό και χρονοβόρο μέρος της δουλειάς μου, ανεξάρτητα από το πόσα βιβλία έχω γράψει.

Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να μεταφερθεί στη μεγάλη ή μικρή οθόνη;

Πάρα πολύ! Η «Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» ήταν οψιόν για μια τηλεοπτική σειρά από ένα μεγάλο στούντιο και παραγωγό, ακριβώς μόλις κυκλοφόρησε, αλλά μια επιλογή δεν οδηγεί πάντα σε τηλεοπτική εκπομπή. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Εξακολουθώ, βέβαια, να ονειρεύομαι ότι τελικά θα δούμε τη Φίνλεϊ στην οθόνη.

Ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό πράγμα στο να είναι κανείς συγγραφέας; Και ποιο είναι το πιο δύσκολο;

Δουλεύω σ' ένα γραφείο της δικής μου φαντασίας! Παίζω στο δικό μου sandbox, δημιουργώντας κόσμους και ανθρώπους, περίεργα σενάρια – τι να μην αγαπάς; Το πιο δύσκολο μέρος αυτού είναι ότι οι συγγραφείς βάζουμε σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό μας στην τέχνη μας. Μερικές φορές είναι σαν να ανοίγουμε το στήθος μας και ν' αφήνουμε τα σπλάχνα μας να ξεχυθούν, χωρίς να ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε από τη δοκιμασία. Αυτό μπορεί να είναι υπέροχα απελευθερωτικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι οδυνηρά παράξενο. Οι περισσότεροι αναγνώστες σέβονται την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε. Άλλοι, όχι και τόσο. Πειρατεία βιβλίων, πικρόχολες κριτικές, αποθαρρυντικές πωλήσεις… Αυτοί είναι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουμε με την κυκλοφορία κάθε νέου βιβλίου.

Σε ποιο βιβλίο επιστρέφετε για ν’ αντλήσετε κουράγιο και έμπνευση;

Αντλώ έμπνευση από άλλους συγγραφείς που έχουν ανοίξει τον δρόμο για βιβλία όπως το δικό μου – βιβλία που αψηφούν τις κατηγορίες ή συνδυάζουν πολλά είδη με μοναδικούς τρόπους. Κάθε φορά που αναρωτιέμαι αν τα βιβλία μου είναι πολύ περίεργα ή πολύ διαφορετικά για να χωρέσουν σ' ένα ράφι και για ν' ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς, θυμάμαι άλλους πρωτοπόρους, όπως την Janet Evanovich, τη Charlaine Harris και την Darynda Jones. Κοιτάζω, επίσης, την τεράστια και ισχυρή αγορά της νεανικής λογοτεχνίας (ΥΑ) που έχει ευδοκιμήσει χωρίς αυστηρούς κανόνες. Υπάρχουν παντού επιτυχημένες ιστορίες, αν κοιτάξουμε έξω από το κουτί.

Τι ρόλο παίζουν τα social media αλλά και γενικότερα το διαδίκτυο στη ζωή σας; Βοηθούν ή βλάπτουν το έργο ενός συγγραφέα;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν πολύ στην επιτυχία των βιβλίων μου, όχι μόνο μέσω της έκθεσης, αλλά και με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας θαυμαστών της Φίνλεϊ. Κάνω ό,τι μπορώ για να παραμένω συνδεδεμένη με τους αναγνώστες μου στο Instagram και στο Facebook, όσο πιο συχνά γίνεται, γιατί έτσι μοιράζομαι τις ιστορίες μου. Από την άλλη πλευρά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή! Είναι εύκολο να ξεχαστείς και ν' αφιερώσεις υπερβολικό χρόνο στην προώθηση των βιβλίων, ξεχνώντας ότι η πιο σημαντική δουλειά σου είναι να τα γράφεις.

Τι ακριβώς δουλεύετε αυτό το διάστημα;

Δουλεύω σκληρά αυτό το διάστημα, γράφοντας το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Φίνλεϊ Ντόνοβαν». Επίσης, μια σύντομη ιστορία για τη Βέρο κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, ενώ το τέταρτο βιβλίο θα κυκλοφορήσει εδώ στις 5 Μαρτίου.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, τι θα θέλατε να πείτε στους Ελληνες αναγνώστες σας;

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της «Φίνλεϊ Ντόνοβαν»! Χαίρομαι πολύ που είστε εδώ.

γυναίκασυγγραφέαςσυνέντευξηΜίνωαςειδήσεις τώρα