Βιβλίο|01.02.2024 17:47

Γιάνης Βαρουφάκης: Νέο βιβλίο «Μιλώντας στον πατέρα μου» - Πώς ο καπιταλισμός έφαγε τις σάρκες του

Newsroom

Το νέο βιβλίο του Γιάνης Βαρουφάκης «Μιλώντας στον πατέρα μου, μια εισαγωγή στην τεχνοφεουδαρχία» εισάγει τον αναγνώστη σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα που φαντάζει σενάριο δυστοπικού φιλμ, κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ο καπιταλισμός όπως τον γνωρίζαμε έχει πλέον αντικατασταθεί από το ίδιο οικονομικό μοντέλο που ο ίδιος είχε εκτοπίσει, μια ανανεωμένη και πανίσχυρη μορφή φεουδαρχίας, την τεχνοφεουδαρχία.

Το βιβλίο, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 2023 στην αγγλική γλώσσα και αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός, εντάσσεται στην ίδια σειρά με το παγκόσμιο μπεστ σέλερ «Μιλώντας στην κόρη μου», που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Επίσης, το βιβλίο του συγγραφέα «Ανίκητοι ηττημένοι - Η μάχη μου με το βαθύ κατεστημένο της Ευρώπης» απο τις εκδόσεις Πατάκη έχει πουλήσει περισσότερα από 18.000 αντίτυπα.

Ενας φιλόδοξος στοχαστής και ανήσυχος συγγραφέας

Στο βιβλίο αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει, µε τη µορφή µιας µακράς επιστολής στον πατέρα του, πώς ο καπιταλισµός δολοφονήθηκε από κάτι πολύ χειρότερο που πήρε τη θέση του. Τον καπιταλισµό τον σκότωσε το ίδιο το κεφάλαιο! Όχι το παραδοσιακό κεφάλαιο (βιοµηχανικές µηχανές, κοµπιούτερ κτλ.), αλλά µια µετάλλαξη του κεφαλαίου: µηχανές δικτυωµένες µέσω του «υπολογιστικού νέφους» (ένα είδος «νεφο-κεφαλαίου») που τρέχουν αλγόριθµους σχεδιασµένους και να διαµορφώνουν τις καταναλωτικές µας επιθυµίες και να τις ικανοποιούν άµεσα, παρακάµπτοντας έτσι τους δύο πυλώνες του καπιταλισµού: Αγορά και Κέρδος.

Μπαίνοντας σε ιστοσελίδες όπως Amazon κτλ., βγαίνουµε από τις αγορές και εισερχόµαστε σε πλατφόρµες συναλλαγών που θυµίζουν ψηφιακά φέουδα (ή νεφο-φέουδα) των οποίων οι ιδιοκτήτες, η νέα άρχουσα τάξη, χρεώνουν τους παραγωγούς τεράστιες προσόδους για να τους δώσουν πρόσβαση σε εµάς. Οσο για εµάς, µε κάθε µας κλικ και καθετί που «ανεβάζουµε», τους προσφέρουµε δωρεάν εργασία, όπως οι κολίγοι επί φεουδαρχίας. Και την προσφέρουµε µε ενθουσιασµό! Αυτό δεν είναι καπιταλισµός. Καλώς ήλθατε στην τεχνοφεουδαρχία!

Τον αντίκτυπο της τεχνοφεουδαρχίας τον βιώνουµε παντού. Είναι η ταφόπλακα τόσο της σοσιαλδηµοκρατίας όσο και του φιλελευθερισµού. Μεγεθύνει την οικονοµική κρίση. Καθιστά αδύνατη την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης. Τροφοδοτεί τον Νέο Ψυχρό Πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δανειζόµενος από την ποίηση του Ησιόδου και του Οµήρου, αλλά και από τον χολλυγουντιανό Batman ή τους Mad Men, ο Βαρουφάκης αναλύει πώς το νεφοκεφάλαιο κατάφερε να υποδουλώσει τον νου µας και να απογειώσει την εκµεταλλευτική του εξουσία εγχώρια και διεθνώς – αλλά και πώς µπορούµε να απελευθερωθούµε από την τεχνοφεουδαρχία του.

Πατάκηςειδήσεις τώρακαπιταλισμόςΓιάνης Βαρουφάκης