Βιβλίο|02.04.2019 21:41

Ένα κλικ πριν από το νέο «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού»

Γιώργος Βαϊλάκης

Η επανενεργοποίηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου «Εθνικού Κέντρου Βιβλίου», είναι μία εξαιρετική εξέλιξη για το βιβλίο στην Ελλάδα, εξίσου σημαντική με την υιοθέτηση πρόσφατα της ενιαίας τιμής βιβλίου. Αυτό ακριβώς λοιπόν συμβαίνει και μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, καλεί -με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- κάθε κοινωνικό εταίρο και ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αφού το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού», έχει αναρτηθεί στο Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων όπου και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 (http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=7280).

Στην ουσία, δεν πρόκειται για μία απλή επανασύσταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το οποίο είχε -όπως είναι γνωστό καταργηθεί-αλλά για έναν νέο Οργανισμό με αυξημένες αρμοδιότητες ο οποίος αναμένεται να προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο νέος Οργανισμός θα στεγάζεται σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα Αναφιώτικα, επί των οδών Πανός 19 & Θόλου και Πανός 19α & Θρασυβούλου στην Αθήνα.

Με μία πρόχειρη ανάγνωση του νομοσχεδίου ό,τι περιγράφεται μοιάζει να ανταποκρίνεται απόλυτα στο ζητούμενο που είναι ένας σύγχρονος Οργανισμός ο οποίος θα εφαρμόζει εθνική πολιτική για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ο οποίος θα βασίζεται στις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων - τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών.

Μάλιστα, ο νέος Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα έχει στις προτεραιότητές του θεσμικές παρεμβάσεις και ειδικά προγράμματα που θα δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για τους συντελεστές του, θα υποστηρίζουν την καινοτομία και την προσβασιμότητα στην ανάγνωση, θα συμπεριλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και θα προωθούν το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό.

«Ο κόσμος του βιβλίου δικαιούται έναν νέο Οργανισμό Βιβλίου, όχι μόνο γιατί το ΕΚΕΒΙ έκλεισε άδικα και βίαια, αλλά και γιατί το αξίζει», σημειώνει η Μυρσίνη Ζορμπά και προσθέτει: «Ο κόσμος του βιβλίου παρέμεινε ζωντανός μέσα στην κρίση και ήρθε η στιγμή να υποστηριχθεί ώστε να βρει αναπτυξιακή τροχιά και μεγαλύτερη επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, εικονογράφους και όλους όσοι εργάζονται στον χώρο του βιβλίου σύγχρονες δυνατότητες και προοπτική».

Ήταν 10 Ιανουαρίου 2013 όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα. Έκτοτε, υπήρχε μονίμως αυτή η έλλειψη φορέα για το βιβλίο - γεγονός που αναγνώρισε εξαρχής η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, γνωστή για την αγάπη της και την προσφορά της στο χώρο του βιβλίου, αφού άλλωστε εκείνη ήταν που είχε εμπνευστεί και διευθύνει στην αρχή τον θεσμό του ΕΚΕΒΙ.

Η ίδια λοιπόν σπεύδει τώρα σπεύσει να ανταποκριθεί στο έλλειμμα. Οι προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση μπορούν να δημιουργήσουν ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, των φορέων που σχετίζονται με τον χώρο του βιβλίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται για το βιβλίο. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, οργανώνεται στο ΥΠΠΟΑ σχετική συζήτηση με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και άλλων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο, ώστε να υπάρξει ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Στο αναρτημένο νομοσχέδιο διαβάζουμε, λοιπόν, πώς ο νέος Οργανισμός (ΝΠΙΔ όπως ήταν και το ΕΚΕΒΙ) θα έχει ως σκοπό «τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου, καθώς και των εν γένει πολιτισμικών πρακτικών που την προάγουν». Στο πλαίσιο αυτό πέραν των αυτονόητων δραστηριοτήτων του (Π.χ. προγράμματα προώθησης των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό, διεξαγωγή ερευνών και στατιστικών μελετών αναφορικά με τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου κ.ά) διατηρεί φυσικά και την πολύτιμη βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει καινοτομίες όπως την ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού βιβλίου με ψηφιακές εφαρμογές συνδεδεμένες στις βιβλιοθήκες, σε πληροφοριακά δίκτυα, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία καθώς και πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, ή τη δημιουργία οπτικοακουστικού αρχείου συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και εικονογράφων κ.ά. στο νομοσχέδιο γίνεται επίσης αναφορά στην άμεση δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού, το οποίο θα είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για τη δημιουργία Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού (ΧΩ.ΒΙ.ΠΟ.) και προγραμμάτων προώθησης της ανάγνωσης,

Οι πόροι του Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού θα προέρχονται από επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ, ενισχύσεις από την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, επιχορηγήσεις από δημόσιους ή μη φορείς και οργανισμούς κι ακόμα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, καταπιστεύματα, χορηγίες πάσης φύσεως, κάθε είδους κοινωνικούς πόρους και από διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού.  Όργανα διοίκησης του Οργανισμού θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Γενικός Διευθυντής που θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα επιλέγεται, έπειτα από δημόσια πρόσκληση..

Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού