Βιβλίο|10.04.2024 20:45

Βιβλίο: 100 χρόνια Εθνικός και… όσα δεν πήρε ο άνεμος τα μάζεψε ένας βετεράνος δημοσιογράφος

Νίκος Τζιανίδης

Δύσκολοι καιροί για βιβλία κι ακόμα πιο δύσκολοι για αιωνόβιες ποδοσφαιρικές ομάδες: 100 χρόνια Εθνικός και… όσα δεν πήρε ο άνεμος τα μάζεψε ένας βετεράνος δημοσιογράφος!

«Στον κόσμο μας σήμερα, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καταδικάζει οτιδήποτε άχρηστο, και είναι άχρηστο οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδος», γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο στο θρυλικό βιβλίο του: «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο Φως». Και συνεχίζει ο Ουρουγουανός συγγραφέας: «Ευτυχώς, εμφανίζεται ακόμα στα γήπεδα, αν και περιστασιακά, κάποιο τολμηρό αγρίμι που ξεφεύγει από το πλάνο, και διαπράττει το σφάλμα να τα βάλει με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα, τον διαιτητή και το κοινό στις κερκίδες, για την απόλαυση και μόνο του κορμιού, που ορμά στην απαγορευμένη περιπέτεια της ελευθερίας»… Ένα τέτοιο «αγρίμι» κουρασμένο από τους καιρούς, αλλά Αγρίμι είναι ο βετεράνος δημοσιογράφος Γιώργος Αρκουλής, που μόλις εξέδωσε ένα ακόμα βιβλίο του: «Εκατό χρόνια Εθνικός – Όσα δεν πήρε ο άνεμος…».

Γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο, ότι το βιβλίο ξεχειλίζει από ποδόσφαιρο, αναμνήσεις μιας ζωής και Εθνικό Πειραιώς.
Ο συγγραφέας από τα πρώτα κεφάλαια ξεκαθαρίζει: «Μαθητής εξαταξίου γυμνασίου στην ιδιωτική σχολή της Μαρίκας Αυγέρη του λόγου μου, χωρίς να το πολυκαταλάβω, άρχισα να δίνω τις μάχες μου με το πλήθος των συμμαθητών μου το 90% των οποίων είχαν επιλέξει να θαυμάζουν και να υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό με το κόκκινο χρώμα στις φανέλες των παικτών, που τους «τράβαγε» συναρπαστικά, όπως το πορφυρό πανί του ταυρομάχου την ώρα που αντιμετωπίζει το μαινόμενο ζώο.

»Φυσικά ο ταύρος έχει αχρωματοψία, άντε όμως να εξηγήσεις στους φανατικούς ότι το χρώμα της φανέλας είναι κάτι τυχαίο, σε αντίθεση με το σήμα, που πάντα κάτι έχει να συμβολίσει {…}. Τις Δευτέρες, όταν ο Εθνικός είχε πάρει σπουδαία νίκη, η χαρά μου ήταν πολύ μεγαλύτερη από το να μου βάλει στον «μπιλιέτο» μου βαθμό 10 ο στρυφνός καθηγητής κύριος Αφέντρας στο μάθημα της Φυσικής - Χημείας που ήταν η μόνη αγωνία μου από μαθητική σκοπιά. Παρά τη μεγάλη νίκη, του λόγου μου ήμουν το «έρημο και μόνο εθνικάκι», την ώρα που οι δυο τρεις παναθηναηκάκηδες μου έδιναν, με ζωηρή φωνή, συγχαρητήρια και αυτό με ενοχλούσε σίγουρα διότι ήταν επιφώνημα εκ του πονηρού».

Ιστορίες από τον 100χρονο Εθνικό Πειραιώς λοιπόν, τον Εθνικό του Δημήτρη Καρέλλα, του Γιάννη Μαντζουράνη του Εθνικάρα, του Μιχάλη Κρητικόπουλου, του Τάσου Μητρόπουλου, του Βίκτορ Μπάκιγχαμ… Εκατό χρόνια μοναξιάς; Γιατί όχι; Άλλωστε το να είσαι οπαδός του Εθνικού και τότε και τώρα προαπαιτούσε απομόνωση και διαλογισμό…

Από τις «μνήμες λεηλασίας» στο «όσα δεν πήρε ο άνεμος»...

Ο εξαίρετος παλαίμαχος δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας κλείνει στο οπισθόφυλλο με πολλές αλήθειες: «Ολοκληρώνοντας το κείμενο αντιμετώπισα μεγάλη δυσκολία προκειμένου να αποφασίσω για τον μικρό υπότιτλο του εξωφύλλου. Προβληματίστηκα. Σκέφτηκα το «μνήμες λεηλασίας» αλλά το απέρριψα με το σκεπτικό ότι θα «ξύσω πληγές» οπότε, αποφάσισα να αφήσω τις αδικίες να βρίσκονται εν υπνώσει. Ακολούθως, επιστρέφοντας στο πρώτο μισό αυτού του αιώνα του Εθνικού, διαπίστωσα πως το σωματείο προσπαθεί δεκαετίες τώρα, να ξεκλειδώσει «τις αλυσίδες του» και ότι στην ουσία ακόμα το σύστημα με πρωτο-μαστόρισσα την ΕΠΟ, του έχει αφήσει μόνο την ψυχή του, αλλά και πάλι επέστρεψα στην «πληγή» που σημείωσα πριν. Τελικά: κατέφυγα σε δανεισμό αντιστρέφοντας τον τίτλο από το κορυφαίο μυθιστόρημα της θείας Μάργκαρετ Μίτσελ, που στη δεκαετία του 1930 είχε συγκινήσει τον πλανήτη: «Όσα… δεν πήρε ο άνεμος»! Φυσικά ακόμα εδώ μην περιμένετε να απολαύσετε κάποιο ρομάντζο επικής εποχής για συναισθήματα και αγώνες. Και αυτό διότι δεν θα παίξει ρόλο η λεγόμενη στη λογοτεχνία “μυθοπλασία”. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε μόνο αλήθειες και γεγονότα που ίσως δεν έχει υποστεί άλλο ιστορικό σωματείο στην Ελλάδα».
«Μάγκα, μου εκμυστηρεύτηκε ο Γιώργος Αρκουλής, ό,τι κέρδη βγάλω από το βιβλίο θα μείνουν στην άκρη για τη “Ριτσώνα”. Στάχτη και καπνός τα πάντα…».

Το να εκδώσεις ένα βιβλίο είναι κάτι εποικοδομητικό και σπουδαίο, αν έχει κάτι να σε διδάξει. Το να νικήσει ο Εθνικός τον Ολυμπιακό στο Φάληρο ή τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, είναι κάτι το ανεκτίμητο. Ε, το βιβλίο του Γιώργου Αρκουλή είναι και τα δυο: η έκπληξη της μικρής ομάδας που γονατίζει την ισχυρή και διδάσκει μεγαλείο! Καλή ανάγνωση…

«Εκατό χρόνια Εθνικός - Όσα δεν πήρε ο άνεμος…»: arkoulis45@yahoo.gr

Εθνικός Πειραιώςειδήσεις τώραβιβλίοποδόσφαιρο