Βιβλίο|11.04.2019 19:05

Η επιστροφή του Αστερίξ

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Είναι έφηβη. Αρκετά κακομαθημένη. Πολύ επαναστάτρια. Εισβάλλει σ΄έναν ανδροκρατούμενο κόσμο αποφασισμένη για όλα. Είναι «η κόρη του Βερσινζετορίξ». Και πάνω απ΄όλα είναι η πρωταγωνίστρια στο ολοκαίνουριο άλμπουμ περιπετειών του Αστερίξ που θα κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου.

«Στις 24 Οκτωβρίου ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ επιστρέφουν με μία καινούρια περιπέτεια», ανακοίνωσαν επισήμως χθες οι εκδόσεις Albert-Rene (θυγατρική του ομίλου Hachette)  στην ειδική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Αστερίξ (που βρίσκεται στο βορά της γαλλικής πρωτεύουσας). Και μην αναρωτηθείτε γιατί τέτοια επισημότητα.

Ο Αστερίξ εκτός από ένας, επί 60 χρόνια αδιαλείπτως, δημοφιλής και πολυαγαπημένος ήρωας της υπερεπιτυχημένης σειράς των Ρενέ Γκοσινί (1926-1977) και Αλμπέρ Ουντερζό (1927-)  και πλέον των Ζαν-Υβ Φερί (κείμενα) και Ντιντιέ Κονράντ (σχέδιο) είναι κι ένα σούπερ εξαγώγιμο γαλλικό «προϊόν» που, από τη «γέννησή» του το 1959 μέχρι και σήμερα, έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 380 εκατομμύρια άλμπουμ και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ολοκαίνουρια.. «κόρη του Βερσινζετορίξ» που έχει και μία ολόδική της πρωτιά: είναι η πρώτη έφηβη γυναίκα πρωταγωνίστρια σ΄όλα αυτά τα χρόνια περιπετειών του Αστερίξ. «Είναι μια καινοτομία», επιβεβαίωσε και ο Ζαν Φερί μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Άλλωστε στο σύμπαν του Αστερίξ οι γυναίκες κρατούσαν μέχρι πρότινος δεύτερους ρόλους αν εξαιρέσει κάποιος την Κλεοπάτρα (η βασίλισσα της Αιγύπτου πρωτοεμφανίστηκε το 1963 στο 6ο τεύχος της σειράς των Γκοσινί-Ουντερζό, με τίτλο «Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα»). Οι υπόλοιπες γυναίκες είναι ή οι σύζυγοι των ανυπότακτων Γαλατών ή οι όμορφες νεαρές τις οποίες ερωτεύεται κατά καιρούς ο Αστερίξ.

Αλλά και έφηβοι ήρωες στον κόσμο του Αστερίξ υπήρξαν μέχρι στιγμής ελάχιστοι. Δύο για την ακρίβεια πριν την κόρη του Βερσινζετορίξ: ο έφηβος, ξανθομάλλης Γαλάτης Γκουντυρίξ (Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί, 1966) και ο κακομαθημένος, Ισπανός, σκουρόχρωμος Πέπε που αν δεν του κάνεις τα χατίρια κρατά την αναπνοή του μέχρι να σκάσει (Ο Αστερίξ στην Ισπανία, 1969).

Τί άλλο για την Γαλάτισσα έφηβη που η σκιά της (με τη μακριά κοτσίδα και το σπαθί στα αριστερά της) πλανάται ήδη απειλητικά απέναντι στους Ρωμαίους, στο εξώφυλλο αυτού του καινούριου, 38ου τεύχους; Όπως έτσι κι αλλιώς συνηθιζόταν εξαρχής σ΄αυτή την σειρά κόμικς είναι εμπνευσμένη από πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Για την ακρίβεια ο Βερσινζετορίξ (82-46 π.Χ.) ήταν ιστορικό πρόσωπο, ο Βασιλιάς που ένωσε όλες τις γαλατικές φυλές ενάντια στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ιουλίου Καίσαρα. H ιστορία λέει ότι ο φοβερός Γαλάτης βασιλιάς είχε πράγματι μια κόρη. Κι αυτήν αποφάσισαν να χρίσουν πρωταγωνίστρια τώρα οι Φερί και Κονράντ που αρνούνται για την ώρα να αποκαλύψουν το μικρό της όνομα, επιμένοντας ότι θα παραπέμπει σε ένα κλασικό γαλλικό λογοπαίγνιο-εξ ου και η απέχθεια που έχει η ηρωίδα για  τ΄όνομά της.

Κατά τα άλλα η νεαρή θα έχει απ΄ό,τι φαίνεται και τον ηφαιστειώδη, αποφασιστικό και επιβλητικό χαρακτήρα του πατέρα της. Είναι άλλωστε «μια επαναστατημένη έφηβη. Και όλα ξεκινούν με τη μυστηριώδη άφιξή της στο μικρό γαλατικό χωριό. Ξέρουμε βέβαια ότι οι Γαλάτες του χωριού του Αστερίξ εκπροσωπούν την ισχυρότερη εστία αντίστασης και το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους Ρωμαίους σε  ολόκληρη τη Γαλατία. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος γι αυτούς και είναι αυτή, η κόρη του Βερσινζετορίξ», λέει ο Φερί. «Αυτό το καημένο κορίτσι φοράει ένα γαλατικό κόσμημα με τα διακριτικά της γαλατικής ισχύος, δώρο του πατέρα της. Ο Ιούλιος Καίσαρ επιθυμώντας διακαώς να πατάξει κάθε τί γαλατικό κυνηγάει και το κορίτσι και το κόσμημα», προσθέτει.

Μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι τα σκοτεινά σχέδια των Ρωμαίων θα προσκρούσουν στον Αστερίξ, τον Οβελίξ και τους υπόλοιπους κατοίκους του μικρού γαλατικού χωριού…Θα το μάθουμε όμως σίγουρα το φθινόπωρο όταν το καινούριο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε 5 εκατομμύρια αντίτυπα καταρχάς και μεταφρασμένο ταυτοχρόνως σε περισσότερες από 20 γλώσσες.