Βιβλίο|15.01.2019 14:58

Άνοιξε το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Γιώργος Βαϊλάκης

Δωρεάν και εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας θα έχουν πλέον οι αναγνώστες, αποκτώντας επαφή με έναν «θησαυρό» γνώσεων. Και αυτό γιατί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν με ελεύθερη πρόσβαση ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, στη διεύθυνση ereading.nlg.gr, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Η δημιουργία και η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου εντάσσονται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όσο για την περίφημη συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, περιλαμβάνει βιβλία ευρύτερου ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών και των επιστημών.

Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Είναι μια πλατφόρμα η οποία διαθέτει αυτήν τη στιγμή περισσότερους από 2.500 τίτλους, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη εκδοτική παραγωγή. Κάθε πιστοποιημένος χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου θα μπορεί να «κατεβάσει» ταυτόχρονα έως τρία ηλεκτρονικά βιβλία, για 20 ημέρες το καθένα, με δικαίωμα ανανέωσης.

Εθνική Βιβλιοθήκη της ΕλλάδοςβιβλίοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος