Βιβλίο|08.11.2018 17:14

Το βραβείο Γκονκούρ κατέκτησε η... εφηβεία

Newsroom

Το σηµαντικότερο βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, το βραβείο Γκονκούρ, έλαβε χθες ο Νικολά Ματιέ για το βιβλίο του «Leurs enfants apres eux» (εκδόσεις Actes Sud).

Ένα µυθιστόρηµα για την εφηβεία, για τα παιδιά που διαδέχονται τους γονείς, ένα πολιτικό και κοινωνικό αφήγηµα µιας νεολαίας που πρέπει να  βρει τον δρόµο της σε έναν κόσµο που πεθαίνει.

Το βραβείο Ρενοντό δόθηκε στη Βαλερί Μαντό για το βιβλίο «Le sillon» (εκδόσεις Le Tripode). Η κριτική επιτροπή του βραβείου Ρενοντό έδωσε επίσης το «ειδικό βραβείο» στον Φιλίπ Λανσόν για το βιβλίο «Le lambeau», το οποίο έχει ήδη  αποσπάσει το βραβείο Femina.

T

Ο συγγραφέας ακολουθεί πέντε εφήβους σε τέσσερα καλοκαίρια τους (1992, 1994, 1996 και 1998). Όλα αυτά τα παιδιά ονειρεύονται «να τα παρατήσουν και να φύγουν» αλλά τι μπορούν να κάνουν στο μεταξύ; Μέσα στον λήθαργο του καλοκαιριού, προσπαθούν να σκοτώσουν την πλήξη τους κοιτάζοντας τα κορίτσια που έχουν μαζευτεί στην όχθη της λίμνης. Υπάρχει ελπίδα «κάτι να συμβεί» αν και τα νερά της λίμνης «έχουν τη βαρύτητα του πετρελαίου».

Οι ενήλικες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ο πατέρας του Άντονι, πρώην μεταλλωρύχος, φυτοζωεί από την περιποίηση κήπων και εξαντλείται στο αλκοόλ, στην πικρία, στην κακία. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από μια παράθεση της Βίβλου, που υπενθυμίζει τη ματαιότητα των πάντων: «Υπάρχουν άλλοι των οποίων η μνήμη έχει χαθεί, είναι νεκροί και είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να μην γεννήθηκαν ποτέ, το ίδιο και τα παιδιά τους μετά απ' αυτούς».

Παρά τα όνειρά τους, οι έφηβοι καταδικάζονται σε μια περιορισμένη ζωή, όπως αυτή των γονιών τους. Οι επιθυμίες παραμένουν ανικανοποίητες, το πάθος για ζωή ατονεί.

βραβείο Γκονκούρ