Βιβλίο|24.04.2019 18:25

Τρία φεστιβάλ στη γιορτή του βιβλίου

Μαρία Ριτζαλέου

Τρία µεγάλα φεστιβάλ ολοκληρώνουν το πρόγραµµα της 16ης ∆ιεθνούς Εκθεσης Βιβλίου που θα γίνει 9-12 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, µε κεντρικό θέµα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και στην Ιστορία» και περισσότερες από 500 εκδηλώσεις, ενώ τιµώµενες είναι οι χώρες της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης και το Φεστιβάλ Παραστασιακών Τεχνών φιλοξενούνται στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo και έχουν στόχο να ανοίξουν λογοτεχνικές συζητήσεις που έχουν κοινωνικές, πολιτικές και άλλες προεκτάσεις.

Οι ποικίλες εκφάνσεις του ποιητικού λόγου, το µυθιστόρηµα, το διήγηµα, η νουβέλα και οι υβριδικές µορφές παρουσιάζονται και αναδεικνύονται µέσα από µια σειρά συζητήσεων, συνεντεύξεων και αναγνώσεων µε τους ίδιους τους συγγραφείς και άλλους ανθρώπους του λόγου στο διήµερο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.

Παράλληλα, διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις όπου οι συγγραφείς και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν µε θεωρητικούς και κριτικούς λογοτεχνίας για τις πολλαπλές όψεις του σύγχρονου λογοτεχνικού πεδίου και τη σηµασία της λογοτεχνίας στη ζωή µας, ενώ τις εκδηλώσεις επιµελείται και συντονίζει η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου.

Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Η σηµασία των µεταφραστών και η αναγνώριση του τίτλου τους απασχολούν τους συµµετέχοντες στο Φεστιβάλ Μετάφρασης. Με τον µεταφραστή πάντα στο προσκήνιο, το πρόγραµµα της διοργάνωσης εξετάζει, µεταξύ άλλων, την ταυτότητα του µεταφραστή ως συγγραφέα, αλλά και το πώς η µετάφραση µπορεί να επηρεάσει την ίδια τη συγγραφή του λογοτεχνικού έργου.

Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό, για τη µετάφραση σε κατάσταση κρίσης, καθώς και για τις νέες µεταφράσεις ήδη µεταφρασµένων έργων, ενώ η επιµέλεια είναι της µεταφράστριας Αυγής Δαφερέρα.

Η σχέση του βιβλίου µε τις τέχνες του θεάµατος ευρύτερα και της performance ειδικότερα, µέσα από πρωτοποριακές αναγνώσεις, διαδραστικά εργαστήρια, θεατρικά ανεβάσµατα ποιητικών και πεζογραφικών έργων και δρώµενα, βασισµένα σε κλασικά ή νεότερα λογοτεχνικά κείµενα απασχολούν το Φεστιβάλ Παραστασιακών Επιτελέσεων, µε τίτλο «Η άνθρωπος (σ.σ. τίτλος ποιήµατος της ζωής Καρέλλη): Φύλλο και Λογοτεχνική Performance».

Απαντήσεις

Η συζήτηση που θα γίνει µε τη συµµετοχή των ∆ηµήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Λ ογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης) και Αντζελας ∆ηµητρακάκη συγγραφέα, καθηγήτριας Ιστορίας και Θεωρίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήµατα, όπως αν η ταυτότητα είναι κάτι «φυσικό», πώς αντιλαµβάνονται την έννοια του φύλου οι σύγχρονοι λογοτέχνες και performers, αν έχουν οι παραστασιακές επιτελέσεις πολιτική διάσταση που να µπορεί να λειτουργήσει ως αντίσταση στις νόρµες και να οδηγήσει στην ευτυχία του υποκειµένου κ.ά.

φεστιβάλ